Przepisem na domową pizzę bez drożdży powinni dysponować wszyscy kucharze uwielbiający ten włoski specjał, a także osoby, którym w kuchni zależy nie tylko na doskonałym smaku, ale przede wszystkim na czasie. Przygotowane według naszych instrukcji ciasto nie musi wyrastać! Wybierz swoje ulubione dodatki, przygotuj prosty sos pomidorowy i ciesz się smakiem szybkiej pizzy bez drożdży.
Włoska pizza bez drożdży – czy to w ogóle możliwe?
W tradycyjnych recepturach sekretem ciasta na pizzę jest drobno zmielona i lekka jak puch mąka oraz drożdże. Chętnie korzystamy z patentów, na których bazują lokalni szefowie kuchni, lecz przepis na pizzę bez drożdży powstał z myślą o możliwie jak największym ułatwieniu dla zapracowanych kucharzy. Zawsze przecież może się zdarzyć, że zaopatrzyliśmy się we wszystkie potrzebne składniki, ale zapomnieliśmy o drożdżach. Niech tego typu sytuacje nie zepsują nam kulinarnych planów.
Nasza szybka pizza bez drożdży jest nie tylko błyskawiczna w przygotowaniu, lecz także wyjątkowo chrupiąca! Zadowoleni będą wszyscy miłośnicy włoskiego specjału na cienkim cieście.
Jak przygotować ciasto na pizzę bez drożdży?
Do zrobienia ciasta potrzebujesz: 2,5 szklanki mąki, 1/3 szklanki wody, 1/3 szklanki oliwy z oliwek, 2 łyżeczek proszku do pieczenia, szczypty soli oraz ulubionych ziół. Świetnie sprawdzą się suszone zioła, np. oregano oraz bazylia, ale możesz sięgnąć także po zioła prowansalskie.
Wymieszaj krótko mąkę i proszek do pieczenia. Zacznij stopniowo dolewać wodę i olej, zagniatając ciasto. Gdy składniki stworzą spójną i elastyczną całość, uformuj kulę, a następnie rozwałkuj.
Rada: Jeśli ciasto okazałoby się zbyt suche, dodaj odrobinę zimnej wody. Część szefów kuchni dodaje do ciasta także jedno jajko. Warto spróbować, by ocenić, który rodzaj ciasta odpowiada ci bardziej.
Pizza na szybko bez drożdży – o czym trzeba pamiętać?
- Ciasto rozwałkuj, zachowując okrągły kształt. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by dopasować pizzę do blachy do pieczenia i uformować prostokątny placek.
- Grubość ciasta zależy wyłącznie od Twoich preferencji. Musisz jednak wziąć pod uwagę to, że jeśli ciasto będzie bardzo cienkie, czas pieczenia należy skrócić. Pizza powinna być chrupiąca, ale nie sucha! Obróbka zazwyczaj zajmuje około 15 minut.
- Bardzo prosty sos pomidorowy przyrządzisz z przecieru wzbogaconego aromatycznymi ziołami i przyprawami. Na pizzy ułożyć możesz dowolne dodatki, więc jest to świetna okazja, by spróbować różnych kompozycji.
Domowa pizza bez drożdży? To proste!
Od przygotowania szybkiej pizzy bez drożdży swoją przygodę z pieczeniem mogą zacząć nawet początkujący szefowie kuchni. Będzie to bardzo smakowita zachęta do odkrywania kolejnych przepisów! Jeśli lubisz kontrowersje, zapoznaj się z recepturą pizzy hawajskiej, która od lat wzbudza gorące dyskusje wśród najwierniejszych fanów włoskich dań. Wolisz potrawy bardziej uniwersalne? Kolorowa pizza capriciosa to pyszny kompromis, którego nie da się nie lubić. Na przyjęcia proponujemy pizzę z suszonymi pomidorami, która szybko stanie się imprezowym hitem. Szukasz czegoś bez mięsa? Możesz mieć pewność, że podczas degustacji pizzy wegetariańskiej nikt nie odczuje tęsknoty za szynką albo salami.
Gdy potrzebujesz odmiany, zafunduj sobie białą pizzę carbonarę – tym razem sos pomidorowy nie będzie potrzebny. Nie zapomnij o tym, że pizza bezglutenowa też może smakować wybornie - wystarczy mieć pod ręką sprawdzony przepis. Do dzieła!
Komentarze (0)