Biała pizza carbonara przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Biała pizza carbonara

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

heart
449 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

99 osób wydrukowało

Pobierz pdf

219 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto na pizze:

500 gramów

200 gramów

4.5 dekagrama

2.5 grama

50 gramów

300 mililitrów

50 mililitrów

1 opakowanie

farsz do pizzy:

300 mililitrów

300 gramów

200 gramów

1 sztuka

1 sztuka

100 gramów

1 sztuka

dip czosnkowy do pizzy:

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotowanie pizzy carbonara zacznij od wsypania do dużej miski wszystkich składników na ciasto: mąki pszennej, drożdży, soli, cukru, a także wody i oliwy z oliwek lub oleju roślinnego. Połącz je ze sobą i dobrze wyrób dłońmi. Ciasto powinno być jędrne i pozbawione grudek z mąki. Potem przykryj miskę z ciastem płócienną ściereczką i odstaw na 40 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie powinno ono wyrosnąć.

Biała pizza carbonara - Krok 1

Krok 2

Po 40 minutach odsłoń ciasto i jeszcze raz wyrób je ręką. Jeśli przykleja ci się do dłoni, możesz podsypać je odrobiną mąki. Następnie podziel ciasto na 4-6 porcji podobnej wielkości i uformuj je w kulki.

Biała pizza carbonara - Krok 2

Krok 3

Pora na rozwałkowanie ciasta – przyda ci się stolnica, ale sprawdzi się w tym także gładki blat stołu. Delikatnie podsyp mąką tę powierzchnię, aby ciasto się nie przyklejało. Uformuj z niego okrągłe placki –każdą porcję rozciągnij dłońmi lub rozwałkuj. Następnie przygotuj blachę, którą wyłożysz pergaminem lub papierem do pieczenia, i ułóż na niej placki do pizzy.

Biała pizza carbonara - Krok 3

Krok 4

Na tym etapie przygotowań możesz już rozgrzać piekarnik do 250°C w trybie góra-dół. Zajmij się w tym czasie przygotowaniem sosu. W małym rondelku wymieszaj Fix Spaghetti Carbonara Knorr z 300 mililitrami śmietany, zagotuj i odstaw na chwilę. Po wystygnięciu posmaruj sosem placki do pizzy.

Biała pizza carbonara - Krok 4

Krok 5

Następnie pokrój cebulę i cukinię w plastry. Posyp placki do pizzy startą mozzarellą, ułóż plastry boczku, pokrojoną cebulę i cukinię.

Biała pizza carbonara - Krok 5

Krok 6

Wstaw pizzę w stylu carbonara do piekarnika na jego najniższe piętro – to ważne dla dobrego wypieczenia ciasta. Piecz je przez około 20-30 minut. W tym czasie zrób dip – wymieszaj ze sobą wszystkie jego składniki i odstaw na 5 minut. Następnie wyjmij pizze z piekarnika i ostudź przez chwilę, a potem pokrój w ćwiartki. Podawaj na gorąco z dipem czosnkowym. Smacznego!

Biała pizza carbonara - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Dopraw pizzę do smaku swoimi ulubionymi przyprawami – do śmietanowego sosu carbonara pasuje świeżo zmielony czarny pieprz oraz oregano.

4

Opinie o przepisie

  • Barbara Bajer

    Barbara Bajer , 06.05.2020

    Tak pyszna

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Cygan

    Małgorzata Cygan , 06.05.2020

    pyszne jedzonko

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasia Nic

    Kasia Nic , 13.07.2017

    Pycha!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Essi

    Essi , 23.05.2017

    Pycha

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Biała pizza carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Biała pizza carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Biała pizza carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Biała pizza carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Biała pizza carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Biała pizza carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Biała pizza carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Biała pizza carbonara - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Biała pizza carbonaraBiała pizza carbonara

Pierwszym krokiem do przyrządzenia tej oryginalnej potrawy jest wyrobienie ciasta na pizzę ze standardowych składników, czyli m.in. mąki, oliwy i drożdży. Połącz je w misce, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, aby spód wyrósł. Następnie zagnieć je na stolnicy i podziel na sześć kul. Każdą z nich rozwałkuj lub rozciągnij dłonią, aby powstały okrągłe placki. Błyskawiczny sos czosnkowy w proszku wymieszaj z zagotowaną śmietaną, a gdy przestygnie posmaruj nim pizze. Każdą z nich posyp startą mozzarellą, po czym na wierzchu ułóż starannie kawałki cukinii, plastry wędzonego boczku oraz krążki cebuli. Placki umieść na blasze, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz, aż ciasto nabierze złocistego koloru. 

Dla kogo?

Ten przepis powinien zainteresować zwłaszcza fanów kuchni włoskiej, ponieważ łączy pizzę oraz śmietanowy sos carbonara, który zazwyczaj jest podawany z makaronem. Przyrządź ten kulinarny klasyk w zupełnie nowej odsłonie dzięki przepisowi na białą pizzę carbonara!

Na jaką okazję?

Szukasz przekąski na wieczór? Przygotuj szybką pizzę carbonara i pokrój ją w małe, wygodne do trzymania i maczania w sosie kawałki. Podawaj z dipem czosnkowym, przygotowanym na bazie jogurtu naturalnego.

Czy wiesz, że?

Włoską nazwę „alla carbonara” można przetłumaczyć na język polski jako „z węglem”. Czy jej autorowi nie chodziło przypadkiem o świeżo mielony pieprz na tle białego sosu? Naszym zdaniem to dobry trop.

Dla urozmaicenia:

Eksperymentuj z przyprawami, nie tylko wspomnianym czarnym pieprzem. Dobrze sprawdzi się także szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej.