Składniki
ciasto na pizze:
500 gramów
200 gramów
4.5 dekagrama
2.5 grama
50 gramów
300 mililitrów
50 mililitrów
1 opakowanie
farsz do pizzy:
300 mililitrów
300 gramów
200 gramów
1 sztuka
1 sztuka
100 gramów
1 sztuka
dip czosnkowy do pizzy:
50 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotowanie pizzy carbonara zacznij od wsypania do dużej miski wszystkich składników na ciasto: mąki pszennej, drożdży, soli, cukru, a także wody i oliwy z oliwek lub oleju roślinnego. Połącz je ze sobą i dobrze wyrób dłońmi. Ciasto powinno być jędrne i pozbawione grudek z mąki. Potem przykryj miskę z ciastem płócienną ściereczką i odstaw na 40 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie powinno ono wyrosnąć.
Krok 2
Po 40 minutach odsłoń ciasto i jeszcze raz wyrób je ręką. Jeśli przykleja ci się do dłoni, możesz podsypać je odrobiną mąki. Następnie podziel ciasto na 4-6 porcji podobnej wielkości i uformuj je w kulki.
Krok 3
Pora na rozwałkowanie ciasta – przyda ci się stolnica, ale sprawdzi się w tym także gładki blat stołu. Delikatnie podsyp mąką tę powierzchnię, aby ciasto się nie przyklejało. Uformuj z niego okrągłe placki –każdą porcję rozciągnij dłońmi lub rozwałkuj. Następnie przygotuj blachę, którą wyłożysz pergaminem lub papierem do pieczenia, i ułóż na niej placki do pizzy.
Krok 4
Na tym etapie przygotowań możesz już rozgrzać piekarnik do 250°C w trybie góra-dół. Zajmij się w tym czasie przygotowaniem sosu. W małym rondelku wymieszaj Fix Spaghetti Carbonara Knorr z 300 mililitrami śmietany, zagotuj i odstaw na chwilę. Po wystygnięciu posmaruj sosem placki do pizzy.
Krok 5
Następnie pokrój cebulę i cukinię w plastry. Posyp placki do pizzy startą mozzarellą, ułóż plastry boczku, pokrojoną cebulę i cukinię.
Krok 6
Wstaw pizzę w stylu carbonara do piekarnika na jego najniższe piętro – to ważne dla dobrego wypieczenia ciasta. Piecz je przez około 20-30 minut. W tym czasie zrób dip – wymieszaj ze sobą wszystkie jego składniki i odstaw na 5 minut. Następnie wyjmij pizze z piekarnika i ostudź przez chwilę, a potem pokrój w ćwiartki. Podawaj na gorąco z dipem czosnkowym. Smacznego!
Dobra rada:
Dopraw pizzę do smaku swoimi ulubionymi przyprawami – do śmietanowego sosu carbonara pasuje świeżo zmielony czarny pieprz oraz oregano.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Podobne przepisy
Jeszcze kilka lat temu sushi uznawano za egzotyczny przysmak, którego w Polsce skosztować można było tylko w nielicznych restauracjach, specjalizujących się w tej japońskiej potrawie. Z biegiem czasu lokali z sushi pojawiało się coraz więcej, w tym momencie serwowane bywa w licznych food truckach, a apetyczne rolki można zjeść nawet w biegu.
Czytaj więcejNuggetsy to pyszne chrupiące kąski, które w szybki sposób można przygotować w domu. Najlepiej smakują w towarzystwie aromatycznych sosów i frytek. Jesteście ciekawi, jak zrobić domowe nuggetsy? Koniecznie zostańcie z nami i poznajcie kilka wskazówek, które pozwolą Wam cieszyć się smakiem nuggetsów w pysznej panierce.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Biała pizza carbonara
Pierwszym krokiem do przyrządzenia tej oryginalnej potrawy jest wyrobienie ciasta na pizzę ze standardowych składników, czyli m.in. mąki, oliwy i drożdży. Połącz je w misce, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, aby spód wyrósł. Następnie zagnieć je na stolnicy i podziel na sześć kul. Każdą z nich rozwałkuj lub rozciągnij dłonią, aby powstały okrągłe placki. Błyskawiczny sos czosnkowy w proszku wymieszaj z zagotowaną śmietaną, a gdy przestygnie posmaruj nim pizze. Każdą z nich posyp startą mozzarellą, po czym na wierzchu ułóż starannie kawałki cukinii, plastry wędzonego boczku oraz krążki cebuli. Placki umieść na blasze, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz, aż ciasto nabierze złocistego koloru.
Dla kogo?
Ten przepis powinien zainteresować zwłaszcza fanów kuchni włoskiej, ponieważ łączy pizzę oraz śmietanowy sos carbonara, który zazwyczaj jest podawany z makaronem. Przyrządź ten kulinarny klasyk w zupełnie nowej odsłonie dzięki przepisowi na białą pizzę carbonara!
Na jaką okazję?
Szukasz przekąski na wieczór? Przygotuj szybką pizzę carbonara i pokrój ją w małe, wygodne do trzymania i maczania w sosie kawałki. Podawaj z dipem czosnkowym, przygotowanym na bazie jogurtu naturalnego.
Czy wiesz, że?
Włoską nazwę „alla carbonara” można przetłumaczyć na język polski jako „z węglem”. Czy jej autorowi nie chodziło przypadkiem o świeżo mielony pieprz na tle białego sosu? Naszym zdaniem to dobry trop.
Dla urozmaicenia:
Eksperymentuj z przyprawami, nie tylko wspomnianym czarnym pieprzem. Dobrze sprawdzi się także szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej.