Pizza Pomodoro przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pizza Pomodoro

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

heart
165 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

37 osób wydrukowało

Pobierz pdf

135 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

100 gramów

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

3 łyżki

50 gramów

2 łyżki

50 gramów

200 gramów

sos do pizzy:

100 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

2 łyżeczki

30 mililitrów

ciasto do pizzy:

1 kilogram

500 mililitrów

25 gramów

20 gramów

50 mililitrów

8 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Składniki na ciasto do pizzy połącz ze sobą dobrze wyrabiając na stolnicy, odstaw na 10 minut do lodówki skropione wodą, po 10 minutach wyjmij do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 minut.

Krok 2

Składniki na sos do pizzy połącz ze sobą tak, by nie było grudek, dodaj mini kostki czosnek Knorr i dopraw pieprzem do smaku.

Krok 3

Stolnicę lub blat stołu podsyp mąką, połóż ciasto i rozwałkuj lub uformuj placek ręcznie. Placek powinien mieć około 28 centymetrów średnicy i 1 centymetr grubości.

Krok 4

Placki umieść na blasze i posmaruj z wierzchu wcześniej przygotowanym sosem starając się zachować centymetr odstępu od rantu placka.

Krok 5

Wierzch pizzy posyp tartym serem, ułóż połówki zielonych i czerwonych pomidorów malinowych, suszone pomidory, posiekany czosnek i papryczki oraz posyp orzeszkami pinii, całość z wierzchu posyp dodatkowo serem parmezan.

Krok 6

Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku około 20 minut. Pizzę podawaj polaną po wierzchu oliwą z oliwek.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pizza Pomodoro  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pizza Pomodoro  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pizza Pomodoro  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pizza Pomodoro  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pizza Pomodoro  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pizza Pomodoro  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pizza Pomodoro  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pizza Pomodoro  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pizza Pomodoro Pizza Pomodoro

Składniki na ciasto do pizzy połącz ze sobą dobrze wyrabiając na stolnicy, odstaw na 10 minut do lodówki skropione wodą, po 10 minutach wyjmij do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 minut.