Mini calzone margherita – przepis z farszem | Przepisy.pl pixel

Mini calzone

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

49

heart
941 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

432 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1594 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

500 gramów

4.5 grama

50 gramów

2 łyżki

300 gramów

farsz:

200 mililitrów

200 gramów

2 sztuki

1 sztuka

100 gramów

80 mililitrów

60 gramów

1 pęczek

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie składniki na ciasto połącz ze sobą, dobrze wyrabiając. Gotowe ciasto przykryj czystą płócienną ścierką i odstaw na 40 minut w ciepłe miejsce, tak aby ciasto mogło wyrosnąć.

Mini calzone - Krok 1

Krok 2

Po tym czasie ciasto jeszcze raz wyrób ręką, podsyp trochę mąką i podziel na 8-9 kul tej samej wielkości.

Mini calzone - Krok 2

Krok 3

Na stolnicy lub gładkim blacie stołu, delikatnie podsypanym mąką, rozwałkuj lub rozciągnij ręką ciasto formując małe ok. 12 cm okrągłe placki. Odstaw na 10 minut w ciepłe miejsce

Mini calzone - Krok 3

Krok 4

Na patelni na gorącej oliwie podsmaż szalotkę pokrojoną w plastry, dodaj pokrojoną w kostkę szynkę, suszone pomidory pokrojone w paseczki i posiekany czosnek. Całość podsyp delikatnie mąką, zalej śmietaną, zagotuj. Następnie dodaj ketchup, starty parmezan oraz posiekaną bazylię. Gotowy sos odstaw do lodówki, aby zupełnie wystygł.

Mini calzone - Krok 4

Krok 5

Zimny, gęsty sos nałóż na małe placki. Brzegi ciasta posmaruj wodą, a następnie sklej je ze sobą. Na koniec brzegi dociśnij widelcem.

Mini calzone - Krok 5

Krok 6

Calzone ułóż na pergaminie na odwróconej do góry nogami blasze z piekarnika, a następnie wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika na około 10-15 minut.

Mini calzone - Krok 6
3

Opinie o przepisie

  • Martyna Anna Dudek

    Martyna Anna Dudek , 23.10.2017

    Bardzo dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Orzechowska

    Justyna Orzechowska , 16.09.2017

    dobre :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Wewióra

    Halina Wewióra , 10.09.2017

    pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mini calzone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mini calzone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mini calzone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mini calzone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mini calzone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mini calzone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mini calzone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Mini calzone - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Mini calzoneMini calzone

Calzone to włoska potrawa przyrządzana z ciasta do pizzy, którego nie rozwałkowuje się na cienki, okrągły placek, ale zwija w kształt dużego pieroga i nadziewa różnymi dodatkami. W wersji z tego przepisu farsz przygotujesz z szynki, suszonych pomidorów oraz parmezanu. Najpierw w sporej misce wyrób ciasto z mąki pszennej, drożdży, wody, cukru oraz majonezu. Przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, aby zwiększyło swoją objętość. Wyrośnięte ciasto podziel na kule tej samej wielkości i rozwałkuj je, formując niewielkie placki. Na rozgrzanej oliwie podsmaż plastry szalotki, pokrojoną w kostkę szynkę, suszone pomidory oraz drobno posiekany czosnek. Następnie oprósz je mąką, zalej kwaśną śmietaną i zagotuj. Aby nadzienie nabrało wyrazistszego smaku, dodaj do niego ketchup, bazylię oraz starty parmezan. Całość dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki. Wystudzony farsz nakładaj na placuszki z ciasta i sklejaj jak pierogi, pomagając sobie widelcem. Calzone piecz w piekarniku do czasu, aż się zarumienią. Sprawdź, jak smaczne jest to włoskie danie.