Mini calzone margherita – przepis z farszem | Przepisy.pl pixel

Mini calzone

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

49

heart
939 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

432 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1590 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

500 gramów

4.5 grama

50 gramów

2 łyżki

300 gramów

farsz:

200 mililitrów

200 gramów

2 sztuki

1 sztuka

100 gramów

80 mililitrów

60 gramów

1 pęczek

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie składniki na ciasto połącz ze sobą, dobrze wyrabiając. Gotowe ciasto przykryj czystą płócienną ścierką i odstaw na 40 minut w ciepłe miejsce, tak aby ciasto mogło wyrosnąć.

Mini calzone - Krok 1

Krok 2

Po tym czasie ciasto jeszcze raz wyrób ręką, podsyp trochę mąką i podziel na 8-9 kul tej samej wielkości.

Mini calzone - Krok 2

Krok 3

Na stolnicy lub gładkim blacie stołu, delikatnie podsypanym mąką, rozwałkuj lub rozciągnij ręką ciasto formując małe ok. 12 cm okrągłe placki. Odstaw na 10 minut w ciepłe miejsce

Mini calzone - Krok 3

Krok 4

Na patelni na gorącej oliwie podsmaż szalotkę pokrojoną w plastry, dodaj pokrojoną w kostkę szynkę, suszone pomidory pokrojone w paseczki i posiekany czosnek. Całość podsyp delikatnie mąką, zalej śmietaną, zagotuj. Następnie dodaj ketchup, starty parmezan oraz posiekaną bazylię. Gotowy sos odstaw do lodówki, aby zupełnie wystygł.

Mini calzone - Krok 4

Krok 5

Zimny, gęsty sos nałóż na małe placki. Brzegi ciasta posmaruj wodą, a następnie sklej je ze sobą. Na koniec brzegi dociśnij widelcem.

Mini calzone - Krok 5

Krok 6

Calzone ułóż na pergaminie na odwróconej do góry nogami blasze z piekarnika, a następnie wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika na około 10-15 minut.

Mini calzone - Krok 6
3

Opinie o przepisie

  • Martyna Anna Dudek

    Martyna Anna Dudek , 23.10.2017

    Bardzo dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Orzechowska

    Justyna Orzechowska , 16.09.2017

    dobre :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Wewióra

    Halina Wewióra , 10.09.2017

    pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mini calzone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mini calzone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mini calzone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mini calzone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mini calzone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mini calzone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mini calzone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Mini calzone - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Pizza Vezuvio
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Mini calzoneMini calzone

Calzone to włoska potrawa przyrządzana z ciasta do pizzy, którego nie rozwałkowuje się na cienki, okrągły placek, ale zwija w kształt dużego pieroga i nadziewa różnymi dodatkami. W wersji z tego przepisu farsz przygotujesz z szynki, suszonych pomidorów oraz parmezanu. Najpierw w sporej misce wyrób ciasto z mąki pszennej, drożdży, wody, cukru oraz majonezu. Przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, aby zwiększyło swoją objętość. Wyrośnięte ciasto podziel na kule tej samej wielkości i rozwałkuj je, formując niewielkie placki. Na rozgrzanej oliwie podsmaż plastry szalotki, pokrojoną w kostkę szynkę, suszone pomidory oraz drobno posiekany czosnek. Następnie oprósz je mąką, zalej kwaśną śmietaną i zagotuj. Aby nadzienie nabrało wyrazistszego smaku, dodaj do niego ketchup, bazylię oraz starty parmezan. Całość dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki. Wystudzony farsz nakładaj na placuszki z ciasta i sklejaj jak pierogi, pomagając sobie widelcem. Calzone piecz w piekarniku do czasu, aż się zarumienią. Sprawdź, jak smaczne jest to włoskie danie.