Pizza Margherita w kształcie serca

Autor: Aleksandra Krzyżanowska

ratingratingratingratingrating

1

3 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

0.5 szklanki

2 łyżki

0.5 łyżeczki

1.5 łyżeczki

4 łyżki

1 opakowanie

150 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Składniki na ciasto wymieszaj i wyrób, aż do uzyskania elastycznej masy. Jeśli ciasto wyszło zbyt suche i nie chce się skleić, dodaj troszkę wody. Jeśli jest lepkie i nie odchodzi od ręki, dodaj trochę mąki. Włóż do miski, przykryj folią spożywczą i pozostaw na pół godziny do wyrośnięcia.

Krok 2

Następnie wyjmij ciasto i wyrabiaj jeszcze przez chwilę. Rozwałkuj ciasto na placek grubości 3-4 mm. Wałkując uformuj kształt serca lub wytnij serce z rozwałkowanego ciasta.

Krok 3

Wymieszaj koncentrat pomidorowy z taką ilością wody aby otrzymany sos miał gęstość keczupu. Dodaj cukier i pokruszoną kostkę czosnkową. Rozsmaruj sos na cieście. Rozłóż pokrojoną w plastry mozzarellę i posyp startym żółtym serem.

Krok 4

Piecz w 230°C aż brzegi ciasta ładnie się zrumienią.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pizza Margherita w kształcie serca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pizza Margherita w kształcie serca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pizza Margherita w kształcie serca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pizza Margherita w kształcie serca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pizza Margherita w kształcie serca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pizza Margherita w kształcie serca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pizza Margherita w kształcie serca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej