Pizza Margherita w kształcie serca przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pizza Margherita w kształcie serca

Autor: Aleksandra Krzyżanowska

ratingratingratingratingrating

1

4 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

20 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

0.5 szklanki

2 łyżki

0.5 łyżeczki

1.5 łyżeczki

4 łyżki

1 opakowanie

150 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Składniki na ciasto wymieszaj i wyrób, aż do uzyskania elastycznej masy. Jeśli ciasto wyszło zbyt suche i nie chce się skleić, dodaj troszkę wody. Jeśli jest lepkie i nie odchodzi od ręki, dodaj trochę mąki. Włóż do miski, przykryj folią spożywczą i pozostaw na pół godziny do wyrośnięcia.

Krok 2

Następnie wyjmij ciasto i wyrabiaj jeszcze przez chwilę. Rozwałkuj ciasto na placek grubości 3-4 mm. Wałkując uformuj kształt serca lub wytnij serce z rozwałkowanego ciasta.

Krok 3

Wymieszaj koncentrat pomidorowy z taką ilością wody aby otrzymany sos miał gęstość keczupu. Dodaj cukier i pokruszoną kostkę czosnkową. Rozsmaruj sos na cieście. Rozłóż pokrojoną w plastry mozzarellę i posyp startym żółtym serem.

Krok 4

Piecz w 230°C aż brzegi ciasta ładnie się zrumienią.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pizza Margherita w kształcie serca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pizza Margherita w kształcie serca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pizza Margherita w kształcie serca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pizza Margherita w kształcie serca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pizza Margherita w kształcie serca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pizza Margherita w kształcie serca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pizza Margherita w kształcie serca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pizza Margherita w kształcie serca - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.

Czytaj więcej

Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.

Czytaj więcej