Pizza Margherita w kształcie serca przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pizza Margherita w kształcie serca

Autor: Aleksandra Krzyżanowska

ratingratingratingratingrating

1

heart
4 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

22 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

0.5 szklanki

2 łyżki

0.5 łyżeczki

1.5 łyżeczki

4 łyżki

1 opakowanie

150 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Składniki na ciasto wymieszaj i wyrób, aż do uzyskania elastycznej masy. Jeśli ciasto wyszło zbyt suche i nie chce się skleić, dodaj troszkę wody. Jeśli jest lepkie i nie odchodzi od ręki, dodaj trochę mąki. Włóż do miski, przykryj folią spożywczą i pozostaw na pół godziny do wyrośnięcia.

Krok 2

Następnie wyjmij ciasto i wyrabiaj jeszcze przez chwilę. Rozwałkuj ciasto na placek grubości 3-4 mm. Wałkując uformuj kształt serca lub wytnij serce z rozwałkowanego ciasta.

Krok 3

Wymieszaj koncentrat pomidorowy z taką ilością wody aby otrzymany sos miał gęstość keczupu. Dodaj cukier i pokruszoną kostkę czosnkową. Rozsmaruj sos na cieście. Rozłóż pokrojoną w plastry mozzarellę i posyp startym żółtym serem.

Krok 4

Piecz w 230°C aż brzegi ciasta ładnie się zrumienią.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pizza Margherita w kształcie serca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pizza Margherita w kształcie serca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pizza Margherita w kształcie serca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pizza Margherita w kształcie serca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pizza Margherita w kształcie serca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pizza Margherita w kształcie serca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pizza Margherita w kształcie serca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pizza Margherita w kształcie serca - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej