Pizza Margherita w kształcie serca przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pizza Margherita w kształcie serca

Autor: Aleksandra Krzyżanowska

ratingratingratingratingrating

1

3 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

15 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

0.5 szklanki

2 łyżki

0.5 łyżeczki

1.5 łyżeczki

4 łyżki

1 opakowanie

150 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Składniki na ciasto wymieszaj i wyrób, aż do uzyskania elastycznej masy. Jeśli ciasto wyszło zbyt suche i nie chce się skleić, dodaj troszkę wody. Jeśli jest lepkie i nie odchodzi od ręki, dodaj trochę mąki. Włóż do miski, przykryj folią spożywczą i pozostaw na pół godziny do wyrośnięcia.

Krok 2

Następnie wyjmij ciasto i wyrabiaj jeszcze przez chwilę. Rozwałkuj ciasto na placek grubości 3-4 mm. Wałkując uformuj kształt serca lub wytnij serce z rozwałkowanego ciasta.

Krok 3

Wymieszaj koncentrat pomidorowy z taką ilością wody aby otrzymany sos miał gęstość keczupu. Dodaj cukier i pokruszoną kostkę czosnkową. Rozsmaruj sos na cieście. Rozłóż pokrojoną w plastry mozzarellę i posyp startym żółtym serem.

Krok 4

Piecz w 230°C aż brzegi ciasta ładnie się zrumienią.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pizza Margherita w kształcie serca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pizza Margherita w kształcie serca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pizza Margherita w kształcie serca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pizza Margherita w kształcie serca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pizza Margherita w kształcie serca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pizza Margherita w kształcie serca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pizza Margherita w kształcie serca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Mini calzone
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej