Caprese z ogórkiem i suszonymi pomidorami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Caprese z ogórkiem i suszonymi pomidorami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

194 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

104 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

91 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 opakowanie

2 sztuki

0.5 sztuki

5 sztuk

1 pęczek

1 opakowanie

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Sos Knorr wymieszaj z 3 łyżkami wody oraz 3 łyżkami oliwy z pomidorów. Pomidory suszone posiekaj drobno i dodaj do sosu.

Caprese z ogórkiem i suszonymi pomidorami - Krok 1

Krok 2

Pomidory i ogórka pokrój w cienkie plastry. Mozzarellę w półplastry. Na czterech jednakowych talerzach rozłóż dookoła na przemian plastry pomidora, mozzarelli oraz ogórka.

Caprese z ogórkiem i suszonymi pomidorami - Krok 2

Krok 3

Po środku pozostaw nieco miejsca i umieść ścisło zwinięty liść sałaty. Wszystkie porcje sałatki polej przygotowanym wcześniej sosem Knorr i udekoruj listkami bazylii.

Caprese z ogórkiem i suszonymi pomidorami - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Caprese z ogórkiem i suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Caprese z ogórkiem i suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Caprese z ogórkiem i suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Caprese z ogórkiem i suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Caprese z ogórkiem i suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Caprese z ogórkiem i suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Caprese z ogórkiem i suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Caprese z ogórkiem i suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Sałatka z arbuzem
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.

Czytaj więcej

Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Caprese z ogórkiem i suszonymi pomidoramiCaprese z ogórkiem i suszonymi pomidorami

Włoska klasyka w nowym wydaniu. Wystarczy odrobina fantazji, świeży ogórek, sałata i garść suszonych pomidorów, aby nadać sałatce caprese nowy, wyrazisty smak. Soczyste, pachnące słońcem pomidory, plastry mięciutkiej mozzarelli, kilka listków świeżej bazylii, garść aromatycznych ziół oraz oliwa z oliwek – to składniki, których należy użyć, by przygotować tę słynną sałatkę w tradycyjny sposób, czyli tak, jak podaje się ją w Italii. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby ulepszyć nieco oryginalny przepis i dorzucić do włoskiego caprese plasterki chrupiącego ogórka i garść posiekanych suszonych pomidorów. Gotową sałatkę, polaną obficie ziołowym sosem, serwuj na stół w towarzystwie chrupiącej bagietki, złocistych grzanek lub paluszków grisssini. Jeśli chcesz, by jeszcze lepiej prezentowała się na talerzu, udekoruj ją zielonymi oliwkami.