Caprese z ogórkiem i suszonymi pomidorami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Caprese z ogórkiem i suszonymi pomidorami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
197 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

121 osób wydrukowało

Pobierz pdf

118 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 łyżki

4 sztuki

5 sztuk

1 opakowanie

1 pęczek

2 sztuki

1 opakowanie

0.5 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Sos Knorr wymieszaj z 3 łyżkami wody oraz 3 łyżkami oliwy z pomidorów. Pomidory suszone posiekaj drobno i dodaj do sosu.

Caprese z ogórkiem i suszonymi pomidorami - Krok 1

Krok 2

Pomidory i ogórka pokrój w cienkie plastry. Mozzarellę w półplastry. Na czterech jednakowych talerzach rozłóż dookoła na przemian plastry pomidora, mozzarelli oraz ogórka.

Caprese z ogórkiem i suszonymi pomidorami - Krok 2

Krok 3

Po środku pozostaw nieco miejsca i umieść ścisło zwinięty liść sałaty. Wszystkie porcje sałatki polej przygotowanym wcześniej sosem Knorr i udekoruj listkami bazylii.

Caprese z ogórkiem i suszonymi pomidorami - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Caprese z ogórkiem i suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Caprese z ogórkiem i suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Caprese z ogórkiem i suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Caprese z ogórkiem i suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Caprese z ogórkiem i suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Caprese z ogórkiem i suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Caprese z ogórkiem i suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Caprese z ogórkiem i suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Caprese z ogórkiem i suszonymi pomidoramiCaprese z ogórkiem i suszonymi pomidorami

Włoska klasyka w nowym wydaniu. Wystarczy odrobina fantazji, świeży ogórek, sałata i garść suszonych pomidorów, aby nadać sałatce caprese nowy, wyrazisty smak. Soczyste, pachnące słońcem pomidory, plastry mięciutkiej mozzarelli, kilka listków świeżej bazylii, garść aromatycznych ziół oraz oliwa z oliwek – to składniki, których należy użyć, by przygotować tę słynną sałatkę w tradycyjny sposób, czyli tak, jak podaje się ją w Italii. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby ulepszyć nieco oryginalny przepis i dorzucić do włoskiego caprese plasterki chrupiącego ogórka i garść posiekanych suszonych pomidorów. Gotową sałatkę, polaną obficie ziołowym sosem, serwuj na stół w towarzystwie chrupiącej bagietki, złocistych grzanek lub paluszków grisssini. Jeśli chcesz, by jeszcze lepiej prezentowała się na talerzu, udekoruj ją zielonymi oliwkami.