Caprese z ogórkiem i suszonymi pomidorami
łatwe
119 osób zapisało

Składniki
3 łyżki
4 sztuki
5 sztuk
1 opakowanie
1 pęczek
2 sztuki
1 opakowanie
0.5 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Sos Knorr wymieszaj z 3 łyżkami wody oraz 3 łyżkami oliwy z pomidorów. Pomidory suszone posiekaj drobno i dodaj do sosu.

Krok 2
Pomidory i ogórka pokrój w cienkie plastry. Mozzarellę w półplastry. Na czterech jednakowych talerzach rozłóż dookoła na przemian plastry pomidora, mozzarelli oraz ogórka.

Krok 3
Po środku pozostaw nieco miejsca i umieść ścisło zwinięty liść sałaty. Wszystkie porcje sałatki polej przygotowanym wcześniej sosem Knorr i udekoruj listkami bazylii.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Caprese z ogórkiem i suszonymi pomidorami
Włoska klasyka w nowym wydaniu. Wystarczy odrobina fantazji, świeży ogórek, sałata i garść suszonych pomidorów, aby nadać sałatce caprese nowy, wyrazisty smak. Soczyste, pachnące słońcem pomidory, plastry mięciutkiej mozzarelli, kilka listków świeżej bazylii, garść aromatycznych ziół oraz oliwa z oliwek – to składniki, których należy użyć, by przygotować tę słynną sałatkę w tradycyjny sposób, czyli tak, jak podaje się ją w Italii. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby ulepszyć nieco oryginalny przepis i dorzucić do włoskiego caprese plasterki chrupiącego ogórka i garść posiekanych suszonych pomidorów. Gotową sałatkę, polaną obficie ziołowym sosem, serwuj na stół w towarzystwie chrupiącej bagietki, złocistych grzanek lub paluszków grisssini. Jeśli chcesz, by jeszcze lepiej prezentowała się na talerzu, udekoruj ją zielonymi oliwkami.


































