
Składniki
4 łyżki
2 szczypty
500 gramów
300 gramów
10 sztuk
1 opakowanie
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Z pomidorów usuń okolice szypułek (twarde jasne miejsca). Pokrój w cienkie plastry.

Krok 2
Ser pokrój w cienkie plasterki, następnie ułóż na przemian z pomidorami na 4 talerzach wyłożonych liśćmi zielonej sałaty.

Krok 3
Sos sałatkowy Knorr połącz z 3 łyżkami wody i oliwą.

Krok 4
Sałatkę posyp porwanymi listkami bazylii i skrop przygotowanym sosem. Podawaj od razu po przygotowaniu.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Włoska sałatka z pomidorów
Klasyka wśród przystawek. Włoska sałatka z pomidorów to prawdziwy przysmak dla wielbicieli kuchni śródziemnomorskiej, ale nie tylko. Dojrzewające w słońcu pomidory w towarzystwie miękkich plastrów mozzarelli w aromatycznym ziołowy sosie – tak niewiele potrzeba, by rozkoszować się smakami południa we własnym domu. Szukasz pomysłu na szybką kolację, grillujesz ze znajomymi, a może chcesz zaserwować swoim gościom przystawkę, która będzie kulinarnym przedsmakiem dania głównego? We wszystkich tych przypadkach włoska sałatka sprawdzi się znakomicie. Możesz do niej dodać świeże listki bazylii – ich aromat idealnie dopełnia kompozycję sera i pomidorów. Na talerzu układaj naprzemiennie plastry pomidorów i mozzarelli. Całość udekoruj zieloną sałatą i kiełkami a następnie polej sosem sałatkowym na bazie oliwy. Wygląda i smakuje wyśmienicie.