Włoska sałatka z pomidorów

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

579 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

66 osób wydrukowało

Pobierz pdf

110 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

300 gramów

4 sztuki

10 sztuk

2 szczypty

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z pomidorów usuń okolice szypułek (twarde jasne miejsca). Pokrój w cienkie plastry.

Włoska sałatka z pomidorów - Krok 1

Krok 2

Ser pokrój w cienkie plasterki, następnie ułóż na przemian z pomidorami na 4 talerzach wyłożonych liśćmi zielonej sałaty.

Włoska sałatka z pomidorów - Krok 2

Krok 3

Sos sałatkowy Knorr połącz z 3 łyżkami wody i oliwą.

Włoska sałatka z pomidorów - Krok 3

Krok 4

Sałatkę posyp porwanymi listkami bazylii i skrop przygotowanym sosem. Podawaj od razu po przygotowaniu.

Włoska sałatka z pomidorów - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Włoska sałatka z pomidorów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Włoska sałatka z pomidorów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Włoska sałatka z pomidorów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Włoska sałatka z pomidorów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Włoska sałatka z pomidorów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Włoska sałatka z pomidorów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Włoska sałatka z pomidorów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Włoska sałatka z pomidorówWłoska sałatka z pomidorów

Klasyka wśród przystawek. Włoska sałatka z pomidorów to prawdziwy przysmak dla wielbicieli kuchni śródziemnomorskiej, ale nie tylko. Dojrzewające w słońcu pomidory w towarzystwie miękkich plastrów mozzarelli w aromatycznym ziołowy sosie – tak niewiele potrzeba, by rozkoszować się smakami południa we własnym domu. Szukasz pomysłu na szybką kolację, grillujesz ze znajomymi, a może chcesz zaserwować swoim gościom przystawkę, która będzie kulinarnym przedsmakiem dania głównego? We wszystkich tych przypadkach włoska sałatka sprawdzi się znakomicie. Możesz do niej dodać świeże listki bazylii – ich aromat idealnie dopełnia kompozycję sera i pomidorów. Na talerzu układaj naprzemiennie plastry pomidorów i mozzarelli. Całość udekoruj zieloną sałatą i kiełkami a następnie polej sosem sałatkowym na bazie oliwy. Wygląda i smakuje wyśmienicie.