Włoska sałatka z pomidorów - z pomidorami i oliwą | Przepisy.pl pixel

Włoska sałatka z pomidorów

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

heart
587 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

104 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

152 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

300 gramów

4 sztuki

10 sztuk

2 szczypty

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z pomidorów usuń okolice szypułek (twarde jasne miejsca). Pokrój w cienkie plastry.

Włoska sałatka z pomidorów - Krok 1

Krok 2

Ser pokrój w cienkie plasterki, następnie ułóż na przemian z pomidorami na 4 talerzach wyłożonych liśćmi zielonej sałaty.

Włoska sałatka z pomidorów - Krok 2

Krok 3

Sos sałatkowy Knorr połącz z 3 łyżkami wody i oliwą.

Włoska sałatka z pomidorów - Krok 3

Krok 4

Sałatkę posyp porwanymi listkami bazylii i skrop przygotowanym sosem. Podawaj od razu po przygotowaniu.

Włoska sałatka z pomidorów - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Włoska sałatka z pomidorów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Włoska sałatka z pomidorów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Włoska sałatka z pomidorów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Włoska sałatka z pomidorów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Włoska sałatka z pomidorów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Włoska sałatka z pomidorów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Włoska sałatka z pomidorów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Włoska sałatka z pomidorów - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Włoska sałatka z pomidorówWłoska sałatka z pomidorów

Klasyka wśród przystawek. Włoska sałatka z pomidorów to prawdziwy przysmak dla wielbicieli kuchni śródziemnomorskiej, ale nie tylko. Dojrzewające w słońcu pomidory w towarzystwie miękkich plastrów mozzarelli w aromatycznym ziołowy sosie – tak niewiele potrzeba, by rozkoszować się smakami południa we własnym domu. Szukasz pomysłu na szybką kolację, grillujesz ze znajomymi, a może chcesz zaserwować swoim gościom przystawkę, która będzie kulinarnym przedsmakiem dania głównego? We wszystkich tych przypadkach włoska sałatka sprawdzi się znakomicie. Możesz do niej dodać świeże listki bazylii – ich aromat idealnie dopełnia kompozycję sera i pomidorów. Na talerzu układaj naprzemiennie plastry pomidorów i mozzarelli. Całość udekoruj zieloną sałatą i kiełkami a następnie polej sosem sałatkowym na bazie oliwy. Wygląda i smakuje wyśmienicie.