
Składniki
2 sztuki
300 gramów
4 łyżki
0.25 łyżeczki
1 sztuka
2 sztuki
225 gramów
0.5 sztuki
1 łyżka
1 łyżka
1.5 łyżki
2 łyżeczki
1 łyżeczka
1 łyżka
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Piekarnik nagrzej do 180°C. Pierś z kurczaka dopraw pieprzem, ułóż na blasze do pieczenia i wstaw do piekarnika na 25-30 minut. Pierś wystudź i pokrój na kawałki.
Krok 2
W międzyczasie ugotuj ryż. Kurczaka połącz z ugotowanym i ostudzonym ryżem, posiekanymi selerem, dymką, kasztanami, oraz papryką i uprażonymi migdałami.
Krok 3
W osobnej misce wymieszaj majonez Hellmann's, musztardę, sos sojowy, ocet ryżowy, olej sezamowy i sok z cytryny. Włóż do przygotowanego sosu kurczaka oraz warzywa.
Krok 4
Gotową sałatkę wyłóż na półmisek, udekoruj liśćmi sałaty i segmentami mandarynki.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z kurczaka z ryżem
Sałatka z kurczakiem i ryżem to propozycja, która łączy w sobie słodki smak mandarynek z intensywnym sosem na bazie m.in. octu ryżowego i oleju sezamowego. Jest bardzo smaczna ze względu na swój skład. Potrzebujesz do jej przygotowania, oczywiście, piersi z kurczaka. Możesz ją natrzeć czosnkiem, pieprzem lub sokiem z cytryny i wstawić do piekarnika, aż stanie się chrupiąca lub podsmażyć na patelni grillowej. Do sałatki niezbędny jest także ryż. Sięgnij po brązowy, długoziarnisty lub jaśminowy i przyrządź go zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, lub też w bulionie warzywnym. Świetnym dodatkiem do tego dania jest posiekany seler naciowy, dowolny rodzaj cebuli (np. dymka lub czerwona) i słodkawa papryka. Jako nietypowe urozmaicenie całości powinny pojawić się jadalne kasztany, które dobrze skomponują się z prażonymi migdałami. Na koniec sałatkę dopraw sosem z majonezu, octu ryżowego i oleju sezamowego. Pikanterii doda niewielka ilość musztardy, a kwaśnego posmaku sok z cytryny. Sałatkę podawaj udekorowaną liśćmi sałaty i kawałkami mandarynek.