
Składniki
2 sztuki
300 gramów
4 łyżki
0.25 łyżeczki
1 sztuka
2 sztuki
225 gramów
0.5 sztuki
1 łyżka
1 łyżka
1.5 łyżki
2 łyżeczki
1 łyżeczka
1 łyżka
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Piekarnik nagrzej do 180°C. Pierś z kurczaka dopraw pieprzem, ułóż na blasze do pieczenia i wstaw do piekarnika na 25-30 minut. Pierś wystudź i pokrój na kawałki.
Krok 2
W międzyczasie ugotuj ryż. Kurczaka połącz z ugotowanym i ostudzonym ryżem, posiekanymi selerem, dymką, kasztanami, oraz papryką i uprażonymi migdałami.
Krok 3
W osobnej misce wymieszaj majonez Hellmann's, musztardę, sos sojowy, ocet ryżowy, olej sezamowy i sok z cytryny. Włóż do przygotowanego sosu kurczaka oraz warzywa.
Krok 4
Gotową sałatkę wyłóż na półmisek, udekoruj liśćmi sałaty i segmentami mandarynki.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
 Sałatka z kurczaka z ryżem
Sałatka z kurczaka z ryżem
Sałatka z kurczakiem i ryżem to propozycja, która łączy w sobie słodki smak mandarynek z intensywnym sosem na bazie m.in. octu ryżowego i oleju sezamowego. Jest bardzo smaczna ze względu na swój skład. Potrzebujesz do jej przygotowania, oczywiście, piersi z kurczaka. Możesz ją natrzeć czosnkiem, pieprzem lub sokiem z cytryny i wstawić do piekarnika, aż stanie się chrupiąca lub podsmażyć na patelni grillowej. Do sałatki niezbędny jest także ryż. Sięgnij po brązowy, długoziarnisty lub jaśminowy i przyrządź go zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, lub też w bulionie warzywnym. Świetnym dodatkiem do tego dania jest posiekany seler naciowy, dowolny rodzaj cebuli (np. dymka lub czerwona) i słodkawa papryka. Jako nietypowe urozmaicenie całości powinny pojawić się jadalne kasztany, które dobrze skomponują się z prażonymi migdałami. Na koniec sałatkę dopraw sosem z majonezu, octu ryżowego i oleju sezamowego. Pikanterii doda niewielka ilość musztardy, a kwaśnego posmaku sok z cytryny. Sałatkę podawaj udekorowaną liśćmi sałaty i kawałkami mandarynek.




































