Sałatka z kurczaka z grillowanym melonem
średnie
9 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Każdy słodki owoc o soczystym, ale dość zwięzłym miąższu może zastąpić
Krok 2
melona w
Krok 3
Spróbuj wersji z brzoskwiniami lub gruszkami. Pamiętaj tylko, że i jedne, i drugie
Krok 4
muszą być słodkie i dojrzałe.
Krok 5
Melona rozetnij na pół, wydrąż pestki. Każdą połówkę pokrój wzdłuż na cztery
Krok 6
ćwiartki. Ułóż na rozgrzanym grillu i upiecz z obu stron. Potem zdejmij melona
Krok 7
z grilla, odetnij i wyrzuć skórkę, a miąższ pokrój w dużą kostkę. Ogórka przekrój
Krok 8
na pół, wydrąż pestki, miąższ pokrój w słupki. Obetnij skórkę grejpfruta wraz z białą
Krok 9
błonką, wytnij fileciki. Dodaj ogórka, włókienka kurczaka i zioła. Wymieszaj miód
Krok 10
i ocet, wkrusz minikostkę przyprawową. Polej sosem sałatkę i ponownie wymieszaj
Krok 11
całość.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej