Sałatka z kurczaka z grillowanym melonem
średnie
9 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Każdy słodki owoc o soczystym, ale dość zwięzłym miąższu może zastąpić
Krok 2
melona w
Krok 3
Spróbuj wersji z brzoskwiniami lub gruszkami. Pamiętaj tylko, że i jedne, i drugie
Krok 4
muszą być słodkie i dojrzałe.
Krok 5
Melona rozetnij na pół, wydrąż pestki. Każdą połówkę pokrój wzdłuż na cztery
Krok 6
ćwiartki. Ułóż na rozgrzanym grillu i upiecz z obu stron. Potem zdejmij melona
Krok 7
z grilla, odetnij i wyrzuć skórkę, a miąższ pokrój w dużą kostkę. Ogórka przekrój
Krok 8
na pół, wydrąż pestki, miąższ pokrój w słupki. Obetnij skórkę grejpfruta wraz z białą
Krok 9
błonką, wytnij fileciki. Dodaj ogórka, włókienka kurczaka i zioła. Wymieszaj miód
Krok 10
i ocet, wkrusz minikostkę przyprawową. Polej sosem sałatkę i ponownie wymieszaj
Krok 11
całość.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej