Sałatka z kurczaka z grillowanym melonem
średnie
9 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Każdy słodki owoc o soczystym, ale dość zwięzłym miąższu może zastąpić
Krok 2
melona w
Krok 3
Spróbuj wersji z brzoskwiniami lub gruszkami. Pamiętaj tylko, że i jedne, i drugie
Krok 4
muszą być słodkie i dojrzałe.
Krok 5
Melona rozetnij na pół, wydrąż pestki. Każdą połówkę pokrój wzdłuż na cztery
Krok 6
ćwiartki. Ułóż na rozgrzanym grillu i upiecz z obu stron. Potem zdejmij melona
Krok 7
z grilla, odetnij i wyrzuć skórkę, a miąższ pokrój w dużą kostkę. Ogórka przekrój
Krok 8
na pół, wydrąż pestki, miąższ pokrój w słupki. Obetnij skórkę grejpfruta wraz z białą
Krok 9
błonką, wytnij fileciki. Dodaj ogórka, włókienka kurczaka i zioła. Wymieszaj miód
Krok 10
i ocet, wkrusz minikostkę przyprawową. Polej sosem sałatkę i ponownie wymieszaj
Krok 11
całość.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej





























