Tabbouleh z kaszą jaglaną i kurczakiem
Danie jest źródłem żelaza wspomagającego odporność
łatwe
832 osoby zapisały

Składniki
200 gramów
2 łyżki
1 sztuka
2 opakowania
2 sztuki
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 pęczek
1 pęczek
1 sztuka
2 łyżki
6 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Kaszę ugotuj według wskazówek umieszczonych na opakowaniu. Wystudź. Warzywa (ogórek, pomidory, paprykę oraz cebulę) pokrój w drobną kostkę. Miętę, natkę pietruszki oraz chilli posiekaj. Orzeszki upraż na suchej rozgrzanej patelni.

Krok 2
Pierś z kurczaka umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Majonez wymieszaj z połową posiekanej mięty oraz posiekanym czosnkiem, a następnie zamarynuj mięso. Wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika I piecz przez 12 minut. Wystudź.

Krok 3
W dużej misce połącz kaszę, warzywa oraz zioła. Sos sałatkowy wymieszaj dokładnie z oliwą oraz sześcioma łyżkami wody.

Krok 4
Gotowy sos wlej do kaszy, całość dokładnie wymieszaj. Wystudzoną pierś pokrój w cienkie plasterki pod skosem i ułóż na wierzchu sałatki. Całość posyp uprażonymi orzeszkami i podawaj.


Dobra rada:
Zamiast kaszy jaglanej użyj np. bulguru lub zwykłego pęczaku – sałatka z pewnością będzie równie smaczna. Porcja dania dostarcza istotną ilość żelaza potrzebnego w codziennej diecie. Żelazo pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tabbouleh z kaszą jaglaną i kurczakiem
Tabbouleh to libańska sałatka, której podstawą są: świeża mięta, natka pietruszki i pomidory. Przygotowuje się ją z dodatkiem kaszy bulgur, którą zastąpisz także kuskusem albo komosą ryżową. Smaczna jest także z dodatkiem kaszy jaglanej. Częstymi dodatkami są: świeże ogórki, papryka, cebula i orzeszki pinii. Pokrój je wszystkie bardzo drobno. Tabbouleh to danie smaczne, szybkie w przygotowaniu i o wielu zastosowaniach. Jeśli chcesz przyrządzić je na obiad, dodaj marynowane kawałki kurczaka. Zrób marynatę na bazie majonezu oraz mięty, by danie miało jeszcze bardziej wyrazisty smak. Całość polej przed podaniem paprykowo-ziołowym sosem. Jeśli chcesz, dodaj także trochę drobno pokrojonych świeżych liści bazylii – to właśnie zioła są podstawą sałatki. Dobrze będzie pasował również niewielki dodatek soku z cytryny. Tabbouleh z kurczakiem i kaszą jaglaną to świetny sposób na szybki lunch albo kolację. Sprawdzi się także jako dodatek na grilla. Najlepiej smakuje w wersji schłodzonej. Sprawdź nasz przepis.



































