Sałatka jarzynowa bez majonezu – z jogurtem | Przepisy.pl pixel

Sałatka jarzynowa bez majonezu

ZERO WASTE

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

heart
168 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

135 osób wydrukowało

Pobierz pdf

189 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

sałatka:

0.5 kilograma

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

1 szczypta

2 łyżki

100 mililitrów

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Ugotuj jajka, warzywa korzenne obierz i gotuj 20 minut.

Sałatka jarzynowa bez majonezu - Krok 1

Krok 2

Drobno pokrój jabłko. Połącz wszystkie warzywa i dodaj do nich groszek.

Sałatka jarzynowa bez majonezu - Krok 2

Krok 3

Całość wymieszaj z jogurtem i posyp posiekanym szczypiorkiem. Dopraw w/g uznania.

Sałatka jarzynowa bez majonezu - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Sałatkę można posypać szczypiorkiem. Możesz przygotować to danie wykorzystując produkty z Rosołu z kury. Gotowanie ZERO WASTE.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka jarzynowa bez majonezu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka jarzynowa bez majonezu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka jarzynowa bez majonezu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka jarzynowa bez majonezu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka jarzynowa bez majonezu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka jarzynowa bez majonezu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka jarzynowa bez majonezu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka jarzynowa bez majonezu - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka jarzynowa bez majonezuSałatka jarzynowa bez majonezu

Jarzynowa bez majonezu - przedstawiamy nieco zmienioną wersję sałatki uwielbianej od pokoleń. Jarzynowa z włoszczyzną, jajkiem, ogórkiem kiszonym i jabłkiem króluje na stołach podczas świątecznych spotkań, przyjęć imieninowych i mniej formalnych imprez. Postanowiliśmy zrezygnować z dodatku majonezu, lecz nie musicie obawiać się o jej smak. Mieszanka jogurtu bałkańskiego i charakternej musztardy stanowi wyśmienitą alternatywę.

Dla kogo? Na co dzień unikacie majonezu i wolicie omijać tę pokusę również podczas bardziej odświętnych posiłków? Na szczęście sałatka jarzynowa bez majonezu nadal smakuje wybornie.

Na jaką okazję? Sałatkę jarzynową bez majonezu możecie śmiało potraktować jako codzienny pomysł na lunch lub kolację. Poczęstujcie nią znajomych, gdy wpadną z wizytą.

Czy wiesz, że? Choć sałatka jarzynowa uznawana jest za jeden z tradycyjnych polskich przysmaków, jej receptura przywędrowała do naszego kraju z Rosji. W zależności od regionu, w którym jest przyrządzana, w jej składzie mogą pojawiać się różne składniki.

Dla urozmaicenia: Do sałatki jarzynowej świetnie pasują groszek konserwowy i ziemniaki.