Sałatka jarzynowa bez majonezu

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

8

73 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

94 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

105 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

4 łyżki

sałatka:

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

4 sztuki

8 łyżek

150 gramów

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj ziemniaki, marchew i pietruszkę i drobno pokrój.

Sałatka jarzynowa bez majonezu - Krok 1

Krok 2

Drobno pokrój jabłko. Połącz wszystkie warzywa i dodaj do nich groszek.

Sałatka jarzynowa bez majonezu - Krok 2

Krok 3

Całość wymieszaj z jogurtem naturalnym i posyp posiekanym szczypiorkiem. Dopraw w/g uznania.

Sałatka jarzynowa bez majonezu - Krok 3

Krok 4

Zjedz razem z chlebem posmarowanym margaryną.

Sałatka jarzynowa bez majonezu - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka jarzynowa bez majonezu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka jarzynowa bez majonezu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka jarzynowa bez majonezu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka jarzynowa bez majonezu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka jarzynowa bez majonezu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka jarzynowa bez majonezu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka jarzynowa bez majonezu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka jarzynowa bez majonezuSałatka jarzynowa bez majonezu

Sałatka jarzynowa – bez niej nie obędą się tradycyjne polskie święta ani rodzinne przyjęcia. To też idealna propozycja na kolację bez okazji. Klasycznie serwowana z pieczywem jest smacznym i prostym w przygotowaniu posiłkiem.

Dla kogo? Dla fanów klasyki w obiadowym menu i tych, którzy chętnie wracają do smaków rodzinnego domu. Znakomicie zaspokoi apetyty tych, których wieczorem dopadnie spory głód.

Na zdrowie! To prawdziwa bomba witaminowa i błonnikowa! W sałatce znajdziemy gotowaną marchew, pietruszkę, ziemniaka, jabłko, szczypiorek oraz zielony groszek. Co więcej, w przepisie zastąpiono tradycyjny majonez jogurtem naturalnym. Jarzynowe danie to znakomite rozwiązanie na apetyczną kolację.

Czy wiesz, że? Skąd wzięła się w Polsce tradycja jarzynowej sałatki? Otóż w naszym kraju została ona spopularyzowana w czasach PRL-u przez rosyjskich dygnitarzy. Stanowiła wtedy obowiązkową zakąskę. Dzisiaj sałatkę w klasycznej formie serwuje się głównie podczas świąt wielkanocnych. Co ciekawe, potrawa jest znana także poza granicami naszego kraju. Pod nazwą „sałatka rosyjska” możemy jej skosztować w Izraelu, Grecji, Hiszpanii, a nawet w dalekim Iranie.