Sałatka jarzynowa bez majonezu
ZERO WASTE
łatwe
188 osób zapisało

Składniki
sałatka:
0.5 kilograma
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
1 szczypta
2 łyżki
100 mililitrów
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Ugotuj jajka, warzywa korzenne obierz i gotuj 20 minut.

Krok 2
Drobno pokrój jabłko. Połącz wszystkie warzywa i dodaj do nich groszek.

Krok 3
Całość wymieszaj z jogurtem i posyp posiekanym szczypiorkiem. Dopraw w/g uznania.


Dobra rada:
Sałatkę można posypać szczypiorkiem. Możesz przygotować to danie wykorzystując produkty z Rosołu z kury. Gotowanie ZERO WASTE.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka jarzynowa bez majonezu
Jarzynowa bez majonezu - przedstawiamy nieco zmienioną wersję sałatki uwielbianej od pokoleń. Jarzynowa z włoszczyzną, jajkiem, ogórkiem kiszonym i jabłkiem króluje na stołach podczas świątecznych spotkań, przyjęć imieninowych i mniej formalnych imprez. Postanowiliśmy zrezygnować z dodatku majonezu, lecz nie musicie obawiać się o jej smak. Mieszanka jogurtu bałkańskiego i charakternej musztardy stanowi wyśmienitą alternatywę.
Dla kogo? Na co dzień unikacie majonezu i wolicie omijać tę pokusę również podczas bardziej odświętnych posiłków? Na szczęście sałatka jarzynowa bez majonezu nadal smakuje wybornie.
Na jaką okazję? Sałatkę jarzynową bez majonezu możecie śmiało potraktować jako codzienny pomysł na lunch lub kolację. Poczęstujcie nią znajomych, gdy wpadną z wizytą.
Czy wiesz, że? Choć sałatka jarzynowa uznawana jest za jeden z tradycyjnych polskich przysmaków, jej receptura przywędrowała do naszego kraju z Rosji. W zależności od regionu, w którym jest przyrządzana, w jej składzie mogą pojawiać się różne składniki.
Dla urozmaicenia: Do sałatki jarzynowej świetnie pasują groszek konserwowy i ziemniaki.