Sałatka z grillowanym kurczakiem i grzankami
pełnoziarnistymi
łatwe
1819 osób zapisało

Składniki
200 gramów
200 gramów
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
60 gramów
4 sztuki
400 gramów
1 opakowanie
4 łyżeczki
8 sztuk
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Pierś z kurczaka umyj i osusz. Następnie natrzyj ją czosnkiem, oprósz pieprzem i odstaw do lodówki na 15 minut, żeby mięso się zamarynowało. Mięso zgrilluj (bez dodatku tłuszczu) na patelni grillowej lub na grillu elektrycznym, a po ostudzeniu pokrój w kostkę.

Krok 2
Wszystkie warzywa dokładnie umyj i odsącz z nadmiaru wody. Sałatę porwij na mniejsze kawałki, paprykę pokrój w cienkie paski, pomidorki podziel na ćwiartki, ogórka obierz ze skórki i pokrój w kostkę, a oliwki - w cienkie plasterki.

Krok 3
Sos sałatkowy połącz z oliwą z oliwek i odrobiną przegotowanej wody.

Krok 4
Pieczywo pokrój w drobną kostkę i podpiecz na rozgrzanym oleju rzepakowym.

Krok 5
Wszystkie warzywa połącz ze sobą. Na wierzch sałatki połóż kurczaka, polej ją sosem sałatkowym i posyp mini grzaneczkami.


Dobra rada:
Posiłek jest źródłem: potasu, fosforu, witaminy C, witaminy A, witaminy E, witaminy B6 (pirydoksyny), niacyny, folianów, magnezu, miedzi, żelaza, cynku, tiaminy, ryboflawiny (witamina B2), witaminy B12.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Sos sałatkowy Zioła ogrodowe z trybulą Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z grillowanym kurczakiem i grzankami
Sałatki stanowią idealne rozwiązanie na pyszną kolację. Mix sałat z grillowanym kurczakiem i żytnimi grzaneczkami zapewnią Tobie i Twoim bliskim nie tylko smaczny, ale i pożywny posiłek.
Dla kogo? Danie znakomite dla każdego. Znajdziemy w nim wszystko, czego oczekuje nasz organizm: warzywa z bogactwem witamin i mikroelementów, białko zwierzęce i węglowodany zawarte w pieczywie.
Na zdrowie! Tak skomponowana sałatka to znakomite źródło witamin i składników mineralnych. Posiłek dostarcza szczególnie dużo witaminy B6 (1,1mg, czyli 78,6% RWS), która odpowiada za wiele istotnych funkcji. Do jej zadań należy między innymi „czuwanie” nad prawidłowym działaniem układu nerwowego. Ma także wpływ na regulację aktywności hormonalnej.
Czy wiesz, że? Grzanki z pieczywa żytniego są bardzo dobrą alternatywą dla tych pszennych. Chleb żytni już w dawnych czasach był charakterystyczny dla kuchni naszego kraju, od wieków spotykany w chlebowych piecach, przede wszystkim na wsiach. Kiedyś różnił się jednak od tego, który dziś kupujemy w piekarniach - był twardy, zbity, z grubą skórką, która chroniła go przed wyschnięciem przez ok. 2-3 tygodnie.