Sałatka z grillowanym kurczakiem i grzankami

pełnoziarnistymi

Autor: mgr inż. Małgorzata Mękus

ratingratingratingratingrating

54

1361 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1121 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1538 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

200 gramów

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

60 gramów

4 sztuki

400 gramów

1 opakowanie

4 łyżeczki

8 sztuk

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pierś z kurczaka umyj i osusz. Następnie natrzyj ją czosnkiem, oprósz pieprzem i odstaw do lodówki na 15 minut, żeby mięso się zamarynowało. Mięso zgrilluj (bez dodatku tłuszczu) na patelni grillowej lub na grillu elektrycznym, a po ostudzeniu pokrój w kostkę.

Sałatka z grillowanym kurczakiem i grzankami - Krok 1

Krok 2

Wszystkie warzywa dokładnie umyj i odsącz z nadmiaru wody. Sałatę porwij na mniejsze kawałki, paprykę pokrój w cienkie paski, pomidorki podziel na ćwiartki, ogórka obierz ze skórki i pokrój w kostkę, a oliwki - w cienkie plasterki.

Sałatka z grillowanym kurczakiem i grzankami - Krok 2

Krok 3

Sos sałatkowy połącz z oliwą z oliwek i odrobiną przegotowanej wody.

Sałatka z grillowanym kurczakiem i grzankami - Krok 3

Krok 4

Pieczywo pokrój w drobną kostkę i podpiecz na rozgrzanym oleju rzepakowym.

Sałatka z grillowanym kurczakiem i grzankami - Krok 4

Krok 5

Wszystkie warzywa połącz ze sobą. Na wierzch sałatki połóż kurczaka, polej ją sosem sałatkowym i posyp mini grzaneczkami.

Sałatka z grillowanym kurczakiem i grzankami - Krok 5
mgr inż. Małgorzata Mękus

Dobra rada:

Posiłek jest źródłem: potasu, fosforu, witaminy C, witaminy A, witaminy E, witaminy B6 (pirydoksyny), niacyny, folianów, magnezu, miedzi, żelaza, cynku, tiaminy, ryboflawiny (witamina B2), witaminy B12.

3

Opinie o przepisie

  • Kasia M

    Kasia M, 10.01.2020

    Kurczaka zastąpiłam feta, pyszne.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grzegorz Kowalik

    Grzegorz Kowalik, 10.11.2018

    świetna

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dagmara Grzelak

    Dagmara Grzelak, 26.05.2018

    pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z grillowanym kurczakiem i grzankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z grillowanym kurczakiem i grzankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z grillowanym kurczakiem i grzankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z grillowanym kurczakiem i grzankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z grillowanym kurczakiem i grzankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z grillowanym kurczakiem i grzankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z grillowanym kurczakiem i grzankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Chłodnik litewski
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z grillowanym kurczakiem i grzankamiSałatka z grillowanym kurczakiem i grzankami

Sałatki stanowią idealne rozwiązanie na pyszną kolację. Mix sałat z grillowanym kurczakiem i żytnimi grzaneczkami zapewnią Tobie i Twoim bliskim nie tylko smaczny, ale i pożywny posiłek.

Dla kogo? Danie znakomite dla każdego. Znajdziemy w nim wszystko, czego oczekuje nasz organizm: warzywa z bogactwem witamin i mikroelementów, białko zwierzęce i węglowodany zawarte w pieczywie.

Na zdrowie! Tak skomponowana sałatka to znakomite źródło witamin i składników mineralnych. Posiłek dostarcza szczególnie dużo witaminy B6 (1,1mg, czyli 78,6% RWS), która odpowiada za wiele istotnych funkcji. Do jej zadań należy między innymi „czuwanie” nad prawidłowym działaniem układu nerwowego. Ma także wpływ na regulację aktywności hormonalnej.

Czy wiesz, że? Grzanki z pieczywa żytniego są bardzo dobrą alternatywą dla tych pszennych. Chleb żytni już w dawnych czasach był charakterystyczny dla kuchni naszego kraju, od wieków spotykany w chlebowych piecach, przede wszystkim na wsiach. Kiedyś różnił się jednak od tego, który dziś kupujemy w piekarniach - był twardy, zbity, z grubą skórką, która chroniła go przed wyschnięciem przez ok. 2-3 tygodnie.