Składniki
6 sztuk
2 łyżki
0.5 szklanki
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Ugotuj płatki owsiane na mleku.
Krok 2
Umyj truskawki. Pokrój je na małe ćwiartki.
Krok 3
Dodaj truskawki do płatków i posyp całość nasionami.
Dobra rada:
Posiłek jest źródłem: witaminy C, manganu (płatki owsiane, słonecznik), fosforu, wapnia, ryboflawiny, witaminy B12.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...
Czytaj więcejCiągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Owsianka z truskawkami
Owsianka z truskawkami to nie tylko pyszne fit śniadanie, ale z powodzeniem możesz przygotować ją również na słodki podwieczorek. Poza sezonem dodaj do niej mrożone owoce, a latem zawsze wybieraj świeże. Na początek płatki owsiane ugotuj na mleku. Najlepsze będą pełnoziarniste płatki górskie, ponieważ zawierają najwięcej składników odżywczych, takich jak np. mangan i fosfor. Możesz wcześniej namoczyć je w mleku, by szybciej zmiękły. Do owsianki odpowiednie będzie mleko 2%, a nie pełnotłuste – ma ono nie tylko mniej kalorii, ale też mniej niekorzystnych dla zdrowia tłuszczów nasyconych. Ugotowane płatki przełóż do miseczki i posyp truskawkami. To jeszcze nie wszystko – swój pożywny podwieczorek urozmaicisz nasionami słonecznika, które nie tylko poprawią smak przekąski, ale i dodadzą jej chrupkości oraz „dobrych” nienasyconych tłuszczów. Niewielka ilość „dobrego” tłuszczu jest potrzebna w każdej zdrowej diecie. Porcja owsianki z truskawkami to 133 kalorii i porcja cennych składników mineralnych. Takie zdrowe danie możesz zjeść np. po ćwiczeniach, żeby uzupełnić węglowodany oraz białko. Spróbuj i przekonaj się, jak wspaniale smakuje!