Owsianka z truskawkami przepis – Zobacz na przepisy.pl

Owsianka z truskawkami

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

3

155 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

160 osób wydrukowało

Pobierz pdf

166 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

2 łyżki

0.5 szklanki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj płatki owsiane na mleku.

Owsianka z truskawkami - Krok 1

Krok 2

Umyj truskawki. Pokrój je na małe ćwiartki.

Owsianka z truskawkami - Krok 2

Krok 3

Dodaj truskawki do płatków i posyp całość nasionami.

Owsianka z truskawkami - Krok 3
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Posiłek jest źródłem: witaminy C, manganu (płatki owsiane, słonecznik), fosforu, wapnia, ryboflawiny, witaminy B12.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Owsianka z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Owsianka z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Owsianka z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Owsianka z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Owsianka z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Owsianka z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Owsianka z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Owsianka z truskawkamiOwsianka z truskawkami

Owsianka z truskawkami to nie tylko pyszne fit śniadanie, ale z powodzeniem możesz przygotować ją również na słodki podwieczorek. Poza sezonem dodaj do niej mrożone owoce, a latem zawsze wybieraj świeże. Na początek płatki owsiane ugotuj na mleku. Najlepsze będą pełnoziarniste płatki górskie, ponieważ zawierają najwięcej składników odżywczych, takich jak np. mangan i fosfor. Możesz wcześniej namoczyć je w mleku, by szybciej zmiękły. Do owsianki odpowiednie będzie mleko 2%, a nie pełnotłuste – ma ono nie tylko mniej kalorii, ale też mniej niekorzystnych dla zdrowia tłuszczów nasyconych. Ugotowane płatki przełóż do miseczki i posyp truskawkami. To jeszcze nie wszystko – swój pożywny podwieczorek urozmaicisz nasionami słonecznika, które nie tylko poprawią smak przekąski, ale i dodadzą jej chrupkości oraz „dobrych” nienasyconych tłuszczów. Niewielka ilość „dobrego” tłuszczu jest potrzebna w każdej zdrowej diecie. Porcja owsianki z truskawkami to 133 kalorii i porcja cennych składników mineralnych. Takie zdrowe danie możesz zjeść np. po ćwiczeniach, żeby uzupełnić węglowodany oraz białko. Spróbuj i przekonaj się, jak wspaniale smakuje!