Owsianka z truskawkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Owsianka z truskawkami

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

3

heart
261 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

225 osób wydrukowało

Pobierz pdf

236 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

2 łyżki

0.5 szklanki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Ugotuj płatki owsiane na mleku.

Owsianka z truskawkami - Krok 1

Krok 2

Umyj truskawki. Pokrój je na małe ćwiartki.

Owsianka z truskawkami - Krok 2

Krok 3

Dodaj truskawki do płatków i posyp całość nasionami.

Owsianka z truskawkami - Krok 3
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Posiłek jest źródłem: witaminy C, manganu (płatki owsiane, słonecznik), fosforu, wapnia, ryboflawiny, witaminy B12.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Owsianka z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Owsianka z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Owsianka z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Owsianka z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Owsianka z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Owsianka z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Owsianka z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Owsianka z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Owsianka z truskawkamiOwsianka z truskawkami

Owsianka z truskawkami to nie tylko pyszne fit śniadanie, ale z powodzeniem możesz przygotować ją również na słodki podwieczorek. Poza sezonem dodaj do niej mrożone owoce, a latem zawsze wybieraj świeże. Na początek płatki owsiane ugotuj na mleku. Najlepsze będą pełnoziarniste płatki górskie, ponieważ zawierają najwięcej składników odżywczych, takich jak np. mangan i fosfor. Możesz wcześniej namoczyć je w mleku, by szybciej zmiękły. Do owsianki odpowiednie będzie mleko 2%, a nie pełnotłuste – ma ono nie tylko mniej kalorii, ale też mniej niekorzystnych dla zdrowia tłuszczów nasyconych. Ugotowane płatki przełóż do miseczki i posyp truskawkami. To jeszcze nie wszystko – swój pożywny podwieczorek urozmaicisz nasionami słonecznika, które nie tylko poprawią smak przekąski, ale i dodadzą jej chrupkości oraz „dobrych” nienasyconych tłuszczów. Niewielka ilość „dobrego” tłuszczu jest potrzebna w każdej zdrowej diecie. Porcja owsianki z truskawkami to 133 kalorii i porcja cennych składników mineralnych. Takie zdrowe danie możesz zjeść np. po ćwiczeniach, żeby uzupełnić węglowodany oraz białko. Spróbuj i przekonaj się, jak wspaniale smakuje!