Letnia owsianka z malinami i prażonymi pestkami dyni
łatwe
459 osób zapisało

Składniki
4 szklanki
10 łyżek
1 szklanka
6 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Zagotuj mleko i dodaj do niego płatki, następnie gotuj przez ok. 5 minut.

Krok 2
Pestki dyni upraż na suchej patelni, uważając, żeby się nie przypaliły.

Krok 3
Maliny opłucz pod bieżącą wodą, osącz z nadmiaru wody.

Krok 4
Owsiankę przelej do miseczki.

Krok 5
Gotową owsiankę udekoruj malinami i pestkami dyni.


Dobra rada:
Posiłek jest źródłem: fosforu, wapnia, magnezu, miedzi, manganu, kobalaminy, potasu, żelaza, cynku, kwasu foliowego, ryboflawiny, witaminy C, witaminy E.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Letnia owsianka z malinami i prażonymi pestkami dyni
Owsianka jest klasycznym sposobem na pożywny początek dnia, popularny zwłaszcza wśród osób aktywnych i prowadzących zdrowy styl życia. Przekąska ta znów wraca do mody: jest pyszna i jednocześnie zdrowa, a przygotować można ją różnorodnie. Mleczną zupę przyrządzisz nie tylko z płatków owsianych – w podanym przepisie zostały zastąpione żytnimi. Sięgnij po wersję pełnoziarnistą, nie błyskawiczną, a jeśli wolisz płynniejszą owsiankę, dodaj do niej nieco wody. Śniadanie to jest pełne witamin. Zawiera np. witaminę B12 (0,78 mg, tzn. 31% DRWS), B2 (0,41 mg, tzn. 29% DRWS) oraz kwas foliowy (45 mcg, tzn. 23% DRWS), a także wiele cennych składników mineralnych, np. potas (558 mg, tzn. 30% DRWS), miedź (0,4 mg, tzn. 40% DRWS), żelazo (2,9 mg, tzn. 21% DRWS), a nawet mangan (1 mg, tzn. 50% DRWS). Co ważne, mangan jest mikroskładnikiem, który przyczynia się m.in. do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego, utrzymania zdrowych kości oraz ochrony komórek przed stresem oksydacyjnym. Zacznij zdrowo dzień!






























