Pierś z indyka z gotowanymi warzywami, pieczonym pomidorem i brązowym ryżem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pierś z indyka z gotowanymi warzywami, pieczonym pomidorem i brązowym ryżem

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

11

231 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

305 osób wydrukowało

Pobierz pdf

311 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

0.2 sztuki

0.25 sztuki

2 sztuki

1 łyżka

1 łyżeczka

90 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Umyj mięso i osusz. Dopraw przyprawą Knorr do złotego kurczaka i natrzyj oliwą z oliwek. Piecz w piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 180 st. C.

Pierś z indyka z gotowanymi warzywami, pieczonym pomidorem i brązowym ryżem - Krok 1

Krok 2

Umyj pomidory. Dołóż je do naczynia z kurczakiem i piecz wszystko razem.

Pierś z indyka z gotowanymi warzywami, pieczonym pomidorem i brązowym ryżem - Krok 2

Krok 3

Ugotuj na parze warzywa (brokuł i cukinia).

Pierś z indyka z gotowanymi warzywami, pieczonym pomidorem i brązowym ryżem - Krok 3

Krok 4

Ugotuj ryż według instrukcji na opakowaniu.

Pierś z indyka z gotowanymi warzywami, pieczonym pomidorem i brązowym ryżem - Krok 4

Krok 5

Wyłóż wszytki elementy potrawy na talerz.

Pierś z indyka z gotowanymi warzywami, pieczonym pomidorem i brązowym ryżem - Krok 5
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Posiłek jest źródłem: potasu, fosforu, magnezu, witaminy C, witaminy A, witaminy E, witaminy B6, niacyny, kwasu foliowego, miedzi, manganu, jodu, cynku, tiaminy, ryboflawiny, witaminy B12.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierś z indyka z gotowanymi warzywami, pieczonym pomidorem i brązowym ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierś z indyka z gotowanymi warzywami, pieczonym pomidorem i brązowym ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierś z indyka z gotowanymi warzywami, pieczonym pomidorem i brązowym ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierś z indyka z gotowanymi warzywami, pieczonym pomidorem i brązowym ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierś z indyka z gotowanymi warzywami, pieczonym pomidorem i brązowym ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierś z indyka z gotowanymi warzywami, pieczonym pomidorem i brązowym ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierś z indyka z gotowanymi warzywami, pieczonym pomidorem i brązowym ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pierś z indyka z gotowanymi warzywami, pieczonym pomidorem i brązowym ryżem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pierś z indyka z gotowanymi warzywami, pieczonym pomidorem i brązowym ryżemPierś z indyka z gotowanymi warzywami, pieczonym pomidorem i brązowym ryżem

Pierś z indyka z warzywami to dobry wybór, jeśli planujesz przyrządzić zdrowy i zbilansowany obiad. Jest daniem urozmaiconym, pożywnym i smacznym, a w dodatku przygotujesz je dość szybko. Mięso z indyka jest delikatne, więc wystarczy piec je przez kwadrans, by stało się kruche. Wybierz białe mięso z piersi indyka, które najlepiej sprawdzi się na diecie – zanim jednak włożysz je do piekarnika, natrzyj je dokładnie przyprawą i oliwą. Indyk bez skóry należy do mięs chudych, dlatego odrobina zdrowego tłuszczu pomoże mu zachować soczystość i wzbogaci jego smak – zapiecz go dodatkowo z pomidorem, żeby uzyskać lepszy efekt. Kiedy włożysz mięso do piekarnika, ugotuj na parze brokuła i cukinię, pilnując, by ich nie rozgotować – powinny być al dente. Pożywną pierś z indyka z warzywami podawaj z brązowym ryżem – to lepszy wybór niż biały oczyszczony, ma też intensywniejszy smak i jest źródłem cennych składników mineralnych, takich jak cynk (2,3 mg, tzn. 23% DRWS), miedź (0,3 mg, tzn. 35% DRWS), mangan (1,5 mg, tzn. 50% DRWS) oraz magnez (121 mg, tzn. 32% DRWS). Zapisz nasz przepis i przygotuj zdrowy dietetyczny obiad.