Pierś z kurczaka z kaszą pęczak i pieczarkami
łatwe
1296 osób zapisało

Składniki
8 łyżek
2 sztuki
12 sztuk
1 sztuka
4 sztuki
1 sztuka
8 łyżeczek
4 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Kaszę ugotuj według instrukcji na opakowaniu.

Krok 2
Pierś z kurczaka oraz pieczarki dokładnie oczyść i pokrój w kostkę. Dopraw przyprawą Knorr do złotego kurczaka.

Krok 3
Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Bakłażana pokrój na średnie kawałki.

Krok 4
Wlej na patelnię 1/3 szklanki wody i doprowadź ją do wrzenia, następnie wrzuć na nią cebulę i czosnek, a gdy cebula stanie się miękka, dorzuć kurczaka, pieczarki oraz bakłażana i duś ok. 7 minut. Możesz doprawić potrawę dowolnymi ziołami.

Krok 5
Na sam koniec dodaj ugotowaną kaszę i duś całość pod przykryciem kolejne 10 minut, pamiętając o tym, żeby mieszać potrawkę, by kasza się nie przypaliła. Po wyporcjowaniu posyp potrawę pietruszką. Można serwować z dowolną surówką lub bez niej.


Dobra rada:
Posiłek jest źródłem: witaminy D, witaminy C, ryboflawiny, niacyny, witaminy B6, potasu, fosforu i miedzi, żelaza, cynku, manganu i jodu.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pierś z kurczaka z kaszą pęczak i pieczarkami
Przygotowując obiad na diecie, warto zadbać o to, by nie tylko dostarczał odpowiednią ilość kalorii, ale jednocześnie był zdrowy i smaczny. Pierś z kurczaka z kaszą pęczak, podana w formie gęstej potrawki, spełnia wszystkie te wymogi. To pożywne danie, urozmaicone dodatkiem cebuli, czosnku i bakłażana, możesz zaserwować posypane świeżą pietruszką albo kolendrą. Jego przyrządzanie zacznij od zamarynowania kurczaka razem z pieczarkami, które dzięki odpowiedniej mieszance przypraw nabiorą wyrazistego smaku. Cebulę i czosnek podduś w niewielkiej ilości wody, a następnie połącz z pozostałą częścią składników i czekaj, aż zmiękną, a mięso stanie się delikatne i soczyste. Na koniec dodaj ugotowaną kaszę i mieszając co chwilę, gotuj wszystko przez około 10 minut, aż smaki dobrze się przenikną. Pożywnego kurczaka z kaszą pęczak możesz serwować na różne sposoby, np. ze zdrową surówką z marchewki albo selera – ewentualnie z ogórkiem kiszonym. To fit danie, które pełne jest wartościowych składników odżywczych i smakuje wprost wybornie. Przekonaj się!