Pierś z kurczaka z kaszą pęczak i pieczarkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pierś z kurczaka z kaszą pęczak i pieczarkami

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

55

heart
958 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1054 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1299 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 łyżek

2 sztuki

12 sztuk

1 sztuka

4 sztuki

1 sztuka

8 łyżeczek

4 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Kaszę ugotuj według instrukcji na opakowaniu.

Pierś z kurczaka z kaszą pęczak i pieczarkami - Krok 1

Krok 2

Pierś z kurczaka oraz pieczarki dokładnie oczyść i pokrój w kostkę. Dopraw przyprawą Knorr do złotego kurczaka.

Pierś z kurczaka z kaszą pęczak i pieczarkami - Krok 2

Krok 3

Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Bakłażana pokrój na średnie kawałki.

Pierś z kurczaka z kaszą pęczak i pieczarkami - Krok 3

Krok 4

Wlej na patelnię 1/3 szklanki wody i doprowadź ją do wrzenia, następnie wrzuć na nią cebulę i czosnek, a gdy cebula stanie się miękka, dorzuć kurczaka, pieczarki oraz bakłażana i duś ok. 7 minut. Możesz doprawić potrawę dowolnymi ziołami.

Pierś z kurczaka z kaszą pęczak i pieczarkami - Krok 4

Krok 5

Na sam koniec dodaj ugotowaną kaszę i duś całość pod przykryciem kolejne 10 minut, pamiętając o tym, żeby mieszać potrawkę, by kasza się nie przypaliła. Po wyporcjowaniu posyp potrawę pietruszką. Można serwować z dowolną surówką lub bez niej.

Pierś z kurczaka z kaszą pęczak i pieczarkami - Krok 5
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Posiłek jest źródłem: witaminy D, witaminy C, ryboflawiny, niacyny, witaminy B6, potasu, fosforu i miedzi, żelaza, cynku, manganu i jodu.

1

Opinie o przepisie

  • Magdalena  Siminiak

    Magdalena Siminiak , 11.08.2019

    Bardzo dobre danie. szybko się robi łatwe i można zabrać do pracy w pojemniku.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierś z kurczaka z kaszą pęczak i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierś z kurczaka z kaszą pęczak i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierś z kurczaka z kaszą pęczak i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierś z kurczaka z kaszą pęczak i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierś z kurczaka z kaszą pęczak i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierś z kurczaka z kaszą pęczak i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierś z kurczaka z kaszą pęczak i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pierś z kurczaka z kaszą pęczak i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pierś z kurczaka z kaszą pęczak i pieczarkamiPierś z kurczaka z kaszą pęczak i pieczarkami

Przygotowując obiad na diecie, warto zadbać o to, by nie tylko dostarczał odpowiednią ilość kalorii, ale jednocześnie był zdrowy i smaczny. Pierś z kurczaka z kaszą pęczak, podana w formie gęstej potrawki, spełnia wszystkie te wymogi. To pożywne danie, urozmaicone dodatkiem cebuli, czosnku i bakłażana, możesz zaserwować posypane świeżą pietruszką albo kolendrą. Jego przyrządzanie zacznij od zamarynowania kurczaka razem z pieczarkami, które dzięki odpowiedniej mieszance przypraw nabiorą wyrazistego smaku. Cebulę i czosnek podduś w niewielkiej ilości wody, a następnie połącz z pozostałą częścią składników i czekaj, aż zmiękną, a mięso stanie się delikatne i soczyste. Na koniec dodaj ugotowaną kaszę i mieszając co chwilę, gotuj wszystko przez około 10 minut, aż smaki dobrze się przenikną. Pożywnego kurczaka z kaszą pęczak możesz serwować na różne sposoby, np. ze zdrową surówką z marchewki albo selera – ewentualnie z ogórkiem kiszonym. To fit danie, które pełne jest wartościowych składników odżywczych i smakuje wprost wybornie. Przekonaj się!