Grillowany schab z pieczonymi młodymi ziemniaczkami i surówką
łatwe
479 osób zapisało

Składniki
4 plastry
2 łyżeczki
560 gramów
100 gramów
1 sztuka
3 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Umyj mięso i osusz. Natrzyj dokładnie przyprawą Knorr do grilla i odstaw na 15 minut do lodówki, aby mięso się zamarynowało. Mięso usmaż na patelni grillowej, bez dodatku tłuszczu.
Krok 2
Ziemniaki dokładnie umyj, osusz, zawiń pojedynczo w folię aluminiową i upiecz w piekarniku (180 °C, ok. 20 minut).
Krok 3
Przygotuj surówkę: kapustę i paprykę opłucz pod bieżącą wodą, następnie pokrój (kapustę w paseczki, paprykę w drobną kostkę). Do smaku można dodać świeżo mielony pieprz kolorowy.
Krok 4
Wyłóż wszytki elementy potrawy na talerz.
Krok 5
Do obiadu wypij sok marchwiowy.
Dobra rada:
Posiłek jest źródłem: potasu, fosforu, cynku, miedzi, tiaminy, ryboflawiny, witaminy A, witaminy B6, witaminy C, kwasu foliowego, magnezu, żelaza, manganu, kobalaminy (witamina B12), jodu, witaminy E, witaminy D.
Wartość kaloryczna 3/4 szklanki soku z marchwi to 67,1 Kcal.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Przygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!
Czytaj więcejBananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?
Czytaj więcejInne przepisy
Grillowany schab z pieczonymi młodymi ziemniaczkami i surówką
Grillowany schab z pieczonymi ziemniakami i surówką to smaczna i pożywna propozycja obiadowa. Jest jednym z nielicznych posiłków w tej diecie, w których występuje mięso – w pozostałych przeważają składniki pochodzenia roślinnego, co jest zgodne z zaleceniami żywieniowymi, np. najnowszą piramidą zdrowego żywienia człowieka Instytutu Żywności i Żywienia. Mięso przed smażeniem zamarynuj w mieszance przypraw, by nabrało aromatu i smaku, a kiedy będzie się marynować, wykorzystaj ten czas na upieczenie ziemniaków. Wybierz młode, najlepiej nieduże egzemplarze, ponieważ szybciej się upieką, a ich skórka nie wymaga obierania. Umyj je dokładnie, osusz i zawiń w folię aluminiową. Grillowane mięso podawaj ze zdrową surówką z kapusty pekińskiej. Obiad popij fit sokiem marchwiowym bez dodatku cukru, najlepiej świeżo wyciskanym. Grillowany schab z pieczonymi ziemniakami to pożywny posiłek, bogaty w witaminy z grupy B (B1 – 1,54 mg, tzn. 140% DRWS, B2 – 0,48 mg, tzn. 34% DRWS, B6 – 1,37 mg, tzn. 97% DRWS, B12 – 1,14 mcg, tzn. 46% DRWS), witaminę A (1162 mcg, tzn. 145% DRWS) i witaminę C (75 mg, tzn. 93% DRWS), a także inne cenne dla zdrowia składniki, takie jak cynk (4,4 mg, tzn. 44% DRWS), miedź (0,4 mg, tzn. 40% DRWS) oraz potas (1496 mg, tzn. 75% DRWS).