Jogurt z otrębami, orzechami i jabłkiem
łatwe
166 osób zapisało
Składniki
1.5 szklanki
1 łyżeczka
3 sztuki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Jabłko umyj i pokrój na drobne cząsteczki.
Krok 2
Orzechy drobno posiekaj.
Krok 3
Pokrojony owoc połącz z jogurtem i otrębami.
Krok 4
Całość posyp orzechami.
Dobra rada:
Posiłek stanowi źródło: fosforu, manganu, potasu, wapnia, magnezu, cynku, miedzi, tiaminy, ryboflawiny, witaminy B6, kwasu foliowego, witaminy B12.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Jogurt z otrębami, orzechami i jabłkiem
Jogurt z otrębami, orzechami i jabłkiem to godna polecenia zdrowa przekąska. Będzie znakomitą alternatywą dla gotowych słodzonych jogurtów owocowych, a przede wszystkim wersją o wiele zdrowszą i smaczniejszą. Do jej przygotowania wybierz jogurt naturalny o 2% zawartości tłuszczu. Będzie to smaczniejsze rozwiązanie niż wersje typu light, po które wiele osób sięga na diecie. Dodaj do tego małe jabłko, a także otręby pszenne, które są świetnym źródłem błonnika oraz wielu składników mineralnych, takich jak miedź czy magnez. Zawierają jednocześnie sporo witaminy B6 oraz kwas foliowy. Wystarczy łyżka deserowa, żeby Twój podwieczorek stał się bardziej pożywny. Na koniec dodaj do jogurtu z otrębami także posiekane drobno orzechy włoskie – warto uprażyć je na patelni, by stały się bardziej chrupiące. Tak przygotowana przekąska może stanowić również deser w wersji fit. Przygotuj ją i przekonaj się, że w bardzo prosty sposób zwykły naturalny jogurt zyskuje doskonały smak. Opcjonalnie dopraw go szczyptą cynamonu.