Pieczona ryba z burakami, brązowym ryżem i surówką
łatwe
206 osób zapisało

Składniki
200 gramów
4 sztuki
3 sztuki
4 łyżki
4 łyżki
1 opakowanie
surówka:
4 szklanki
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Ugotuj buraka do miękkości w wodzie. Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu.

Krok 2
Kapustę i marchew dokładnie umyj pod bieżącą wodą, następnie osuszysz. Kapustę poszatkuj nożem, a marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Buraki pokrój na kawałki lub zetrzyj na tarce.

Krok 3
Przygotuj sos: połącz Knorr Naturalnie Smaczne Włoski z suszonymi pomidorami oraz oliwę z oliwek.

Krok 4
Następnie połącz sos z warzywami. Całość dokładnie wymieszaj. Posyp koperkiem.

Krok 5
Rybę umyj, osusz i piecz przez 15 minut w temperaturze 165˚C. Wyłóż poszczególne elementy potrawy na talerz.


Dobra rada:
Posiłek jest źródłem: potasu, fosforu, magnezu, tiaminy, miedzi, manganu, witaminy A, wapnia, żelaza, cynku, ryboflawiny.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Sos sałatkowy Naturalnie Smaczne Włoski Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPrzygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.
Czytaj więcejŻurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczona ryba z burakami, brązowym ryżem i surówką
Pieczona ryba to nie tylko wyśmienite źródło białka, ale także pyszna propozycja na dietetyczny zdrowy obiad. Dobrym wyborem będzie filet z mintaja, tzn. chudej ryby morskiej, która jest m.in. źródłem cynku i fosforu. Jeśli wybierasz rybę mrożoną, rozmroź ją odpowiednio wcześniej – pamiętaj, że nie należy wkładać jej do ciepłej wody, by przyspieszyć ten proces. Odciśnij ją delikatnie z nadmiaru roztopionej glazury, zawiń w folię aluminiową matową stroną do zewnątrz i upiecz. Wystarczy kilkanaście minut, ponieważ mięso mintaja jest bardzo delikatne. Żeby wzbogacić jego smak, skrop go dodatkowo sokiem z cytryny albo upiecz razem z jej plasterkiem. Pieczoną rybę podawaj z gotowanym burakiem oraz brązowym ryżem – jest cennym źródłem wielu mikro- i makroelementów, dlatego też będzie lepszym wyborem niż jego biała wersja. Do tego zdrowego dania pasować będzie fit surówka z marchwi i białej kapusty – połącz te składniki pysznym sosem w stylu włoskim z suszonymi pomidorami. Nasza propozycja na zdrowy i pożywny posiłek jest godna polecenia. Przekonaj się!