Pieczona ryba z burakami, brązowym ryżem i surówką
łatwe
169 osób zapisało
Składniki
200 gramów
4 sztuki
3 sztuki
4 łyżki
4 łyżki
1 opakowanie
surówka:
4 szklanki
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Ugotuj buraka do miękkości w wodzie. Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
Krok 2
Kapustę i marchew dokładnie umyj pod bieżącą wodą, następnie osuszysz. Kapustę poszatkuj nożem, a marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Buraki pokrój na kawałki lub zetrzyj na tarce.
Krok 3
Przygotuj sos: połącz Knorr Naturalnie Smaczne Włoski z suszonymi pomidorami oraz oliwę z oliwek.
Krok 4
Następnie połącz sos z warzywami. Całość dokładnie wymieszaj. Posyp koperkiem.
Krok 5
Rybę umyj, osusz i piecz przez 15 minut w temperaturze 165˚C. Wyłóż poszczególne elementy potrawy na talerz.
Dobra rada:
Posiłek jest źródłem: potasu, fosforu, magnezu, tiaminy, miedzi, manganu, witaminy A, wapnia, żelaza, cynku, ryboflawiny.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Sos sałatkowy Naturalnie Smaczne Włoski Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNa zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczona ryba z burakami, brązowym ryżem i surówką
Pieczona ryba to nie tylko wyśmienite źródło białka, ale także pyszna propozycja na dietetyczny zdrowy obiad. Dobrym wyborem będzie filet z mintaja, tzn. chudej ryby morskiej, która jest m.in. źródłem cynku i fosforu. Jeśli wybierasz rybę mrożoną, rozmroź ją odpowiednio wcześniej – pamiętaj, że nie należy wkładać jej do ciepłej wody, by przyspieszyć ten proces. Odciśnij ją delikatnie z nadmiaru roztopionej glazury, zawiń w folię aluminiową matową stroną do zewnątrz i upiecz. Wystarczy kilkanaście minut, ponieważ mięso mintaja jest bardzo delikatne. Żeby wzbogacić jego smak, skrop go dodatkowo sokiem z cytryny albo upiecz razem z jej plasterkiem. Pieczoną rybę podawaj z gotowanym burakiem oraz brązowym ryżem – jest cennym źródłem wielu mikro- i makroelementów, dlatego też będzie lepszym wyborem niż jego biała wersja. Do tego zdrowego dania pasować będzie fit surówka z marchwi i białej kapusty – połącz te składniki pysznym sosem w stylu włoskim z suszonymi pomidorami. Nasza propozycja na zdrowy i pożywny posiłek jest godna polecenia. Przekonaj się!