Pieczona ryba z burakami, brązowym ryżem i surówką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczona ryba z burakami, brązowym ryżem i surówką

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

5

147 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

224 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

216 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

4 sztuki

3 sztuki

4 łyżki

4 łyżki

1 opakowanie

surówka:

4 szklanki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Ugotuj buraka do miękkości w wodzie. Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu.

Pieczona ryba z burakami, brązowym ryżem i surówką - Krok 1

Krok 2

Kapustę i marchew dokładnie umyj pod bieżącą wodą, następnie osuszysz. Kapustę poszatkuj nożem, a marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Buraki pokrój na kawałki lub zetrzyj na tarce.

Pieczona ryba z burakami, brązowym ryżem i surówką - Krok 2

Krok 3

Przygotuj sos: połącz Knorr Naturalnie Smaczne Włoski z suszonymi pomidorami oraz oliwę z oliwek.

Pieczona ryba z burakami, brązowym ryżem i surówką - Krok 3

Krok 4

Następnie połącz sos z warzywami. Całość dokładnie wymieszaj. Posyp koperkiem.

Pieczona ryba z burakami, brązowym ryżem i surówką - Krok 4

Krok 5

Rybę umyj, osusz i piecz przez 15 minut w temperaturze 165˚C. Wyłóż poszczególne elementy potrawy na talerz.

Pieczona ryba z burakami, brązowym ryżem i surówką - Krok 5
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Posiłek jest źródłem: potasu, fosforu, magnezu, tiaminy, miedzi, manganu, witaminy A, wapnia, żelaza, cynku, ryboflawiny.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczona ryba z burakami, brązowym ryżem i surówką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczona ryba z burakami, brązowym ryżem i surówką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczona ryba z burakami, brązowym ryżem i surówką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczona ryba z burakami, brązowym ryżem i surówką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczona ryba z burakami, brązowym ryżem i surówką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczona ryba z burakami, brązowym ryżem i surówką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczona ryba z burakami, brązowym ryżem i surówką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczona ryba z burakami, brązowym ryżem i surówką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczona ryba z burakami, brązowym ryżem i surówkąPieczona ryba z burakami, brązowym ryżem i surówką

Pieczona ryba to nie tylko wyśmienite źródło białka, ale także pyszna propozycja na dietetyczny zdrowy obiad. Dobrym wyborem będzie filet z mintaja, tzn. chudej ryby morskiej, która jest m.in. źródłem cynku i fosforu. Jeśli wybierasz rybę mrożoną, rozmroź ją odpowiednio wcześniej – pamiętaj, że nie należy wkładać jej do ciepłej wody, by przyspieszyć ten proces. Odciśnij ją delikatnie z nadmiaru roztopionej glazury, zawiń w folię aluminiową matową stroną do zewnątrz i upiecz. Wystarczy kilkanaście minut, ponieważ mięso mintaja jest bardzo delikatne. Żeby wzbogacić jego smak, skrop go dodatkowo sokiem z cytryny albo upiecz razem z jej plasterkiem. Pieczoną rybę podawaj z gotowanym burakiem oraz brązowym ryżem – jest cennym źródłem wielu mikro- i makroelementów, dlatego też będzie lepszym wyborem niż jego biała wersja. Do tego zdrowego dania pasować będzie fit surówka z marchwi i białej kapusty – połącz te składniki pysznym sosem w stylu włoskim z suszonymi pomidorami. Nasza propozycja na zdrowy i pożywny posiłek jest godna polecenia. Przekonaj się!