Pieczona ryba z burakami, brązowym ryżem i surówką przepis – Zobacz na przepisy.pl

Pieczona ryba z burakami, brązowym ryżem i surówką

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

5

85 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

159 osób wydrukowało

Pobierz pdf

144 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

4 sztuki

3 sztuki

4 łyżki

4 łyżki

1 opakowanie

surówka:

4 szklanki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj buraka do miękkości w wodzie. Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu.

Pieczona ryba z burakami, brązowym ryżem i surówką - Krok 1

Krok 2

Kapustę i marchew dokładnie umyj pod bieżącą wodą, następnie osuszysz. Kapustę poszatkuj nożem, a marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Buraki pokrój na kawałki lub zetrzyj na tarce.

Pieczona ryba z burakami, brązowym ryżem i surówką - Krok 2

Krok 3

Przygotuj sos: połącz Knorr Naturalnie Smaczne Włoski z suszonymi pomidorami oraz oliwę z oliwek.

Pieczona ryba z burakami, brązowym ryżem i surówką - Krok 3

Krok 4

Następnie połącz sos z warzywami. Całość dokładnie wymieszaj. Posyp koperkiem.

Pieczona ryba z burakami, brązowym ryżem i surówką - Krok 4

Krok 5

Rybę umyj, osusz i piecz przez 15 minut w temperaturze 165˚C. Wyłóż poszczególne elementy potrawy na talerz.

Pieczona ryba z burakami, brązowym ryżem i surówką - Krok 5
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Posiłek jest źródłem: potasu, fosforu, magnezu, tiaminy, miedzi, manganu, witaminy A, wapnia, żelaza, cynku, ryboflawiny.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczona ryba z burakami, brązowym ryżem i surówką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczona ryba z burakami, brązowym ryżem i surówką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczona ryba z burakami, brązowym ryżem i surówką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczona ryba z burakami, brązowym ryżem i surówką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczona ryba z burakami, brązowym ryżem i surówką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczona ryba z burakami, brązowym ryżem i surówką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczona ryba z burakami, brązowym ryżem i surówką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczona ryba z burakami, brązowym ryżem i surówkąPieczona ryba z burakami, brązowym ryżem i surówką

Pieczona ryba to nie tylko wyśmienite źródło białka, ale także pyszna propozycja na dietetyczny zdrowy obiad. Dobrym wyborem będzie filet z mintaja, tzn. chudej ryby morskiej, która jest m.in. źródłem cynku i fosforu. Jeśli wybierasz rybę mrożoną, rozmroź ją odpowiednio wcześniej – pamiętaj, że nie należy wkładać jej do ciepłej wody, by przyspieszyć ten proces. Odciśnij ją delikatnie z nadmiaru roztopionej glazury, zawiń w folię aluminiową matową stroną do zewnątrz i upiecz. Wystarczy kilkanaście minut, ponieważ mięso mintaja jest bardzo delikatne. Żeby wzbogacić jego smak, skrop go dodatkowo sokiem z cytryny albo upiecz razem z jej plasterkiem. Pieczoną rybę podawaj z gotowanym burakiem oraz brązowym ryżem – jest cennym źródłem wielu mikro- i makroelementów, dlatego też będzie lepszym wyborem niż jego biała wersja. Do tego zdrowego dania pasować będzie fit surówka z marchwi i białej kapusty – połącz te składniki pysznym sosem w stylu włoskim z suszonymi pomidorami. Nasza propozycja na zdrowy i pożywny posiłek jest godna polecenia. Przekonaj się!