Pulpety z dorsza z ziemniakami i surówką z białej kapusty

1 porcja | %*w porcji** | |
---|---|---|
Energia | 1418.5 kJ / 338.8 Kcal | 17 % |
Tłuszcz | 6 g | 9 % |
w tym kwasy tłuszczowe: nasycone | 0.4 g | 2 % |
Węglowodany | 56.9 g | 22 % |
w tym cukry | 6.4 g | 7 % |
Błonnik | 10.1 g | - |
Białko | 23.2 g | 46 % |
Sól | 2.4 g | 40 % |
* % referencyjnej wartości spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal). ** 1 porcja ok. 543 gr. Przepis pozwala na przygotowanie 4 porcji. *** 1 Kcal = 4,184 kJ |
- Krok 1Ugotuj wcześniej obrane i umyte ziemniaki.
- Krok 2Polędwiczkę z dorsza umyj oraz drobno poszatkuj. Następnie formuj pulpety. Zalej pulpety w garnku niewielką ilością wody i dodaj Knorr naturalnie smaczne klopsiki w sosie pomidorowym. Całość ugotuj.
- Krok 3Umyj warzywa. Obierz marchew, a potem gotuj ją w całości lub pokrojoną na mniejsze kawałki.
- Krok 4Przygotuj surówkę: poszatkuj białą kapustę, dodaj do niej pokrojoną drobno cebulę i olej rzepakowy. Całość dokładnie wymieszaj.
- Krok 5Wyłóż na talerz wszystkie elementy dania.
Posiłek stanowi źródło: potasu, fosforu, magnezu, miedzi, manganu, witaminy A, witaminy E, niacyny, witaminy B6, witaminy C, kwasu foliowego, witaminy B12, jodu, wapnia, żelaza, cynku, tiaminy, ryboflawiny, witaminy D.
Dorsz to popularna biała, chuda ryba o delikatnym mięsie, którą można przygotować w wielu formach. Na zdrowy i pożywny obiad zaserwuj pulpety z dorsza. Są duszone w sosie pomidorowym, dzięki czemu pozostają soczyste. Na początek świeży filet z dorsza posiekaj i uformuj z niego kulki wielkości orzecha włoskiego, a następnie ugotuj je w sosie pomidorowym. Ten dodatek dobrze komponuje się z rybami, podkreślając ich smak. W tym czasie przygotuj fit surówkę z białej kapusty – poszatkuj ją i połącz z cebulą oraz olejem rzepakowym. Ten zdrowy tłuszcz, zwany też oliwą północy, to bogate źródło witaminy E, a także cennych kwasów omega 3. Jako dodatek do ryby i kapusty podaj gotowane ziemniaki. Nie każdy wie, że dostarczają one organizmowi magnezu, niacyny oraz witaminy B6. Żeby urozmaicić potrawę, dołącz do niej także słodką gotowaną marchewkę. Pulpety z dorsza są świetnym sposobem na prosty w przygotowaniu fit obiad – jedna porcja tej potrawy to 339 kcal. Wypróbuj nasz przepis przy najbliższej okazji i przekonaj się, jak wspaniale smakuje ryba podana w takiej formie!