Pulpety z dorsza z ziemniakami i surówką z białej kapusty przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pulpety z dorsza z ziemniakami i surówką z białej kapusty

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

11

heart
333 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

322 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

415 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 łyżeczki

4 sztuki

8 sztuk

0.5 sztuki

4 sztuki

1 opakowanie

surówka:

1.5 szklanki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Ugotuj wcześniej obrane i umyte ziemniaki.

Pulpety z dorsza z ziemniakami i surówką z białej kapusty - Krok 1

Krok 2

Polędwiczkę z dorsza umyj oraz drobno poszatkuj. Następnie formuj pulpety. Zalej pulpety w garnku niewielką ilością wody i dodaj Knorr naturalnie smaczne klopsiki w sosie pomidorowym. Całość ugotuj.

Pulpety z dorsza z ziemniakami i surówką z białej kapusty - Krok 2

Krok 3

Umyj warzywa. Obierz marchew, a potem gotuj ją w całości lub pokrojoną na mniejsze kawałki.

Pulpety z dorsza z ziemniakami i surówką z białej kapusty - Krok 3

Krok 4

Przygotuj surówkę: poszatkuj białą kapustę, dodaj do niej pokrojoną drobno cebulę i olej rzepakowy. Całość dokładnie wymieszaj.

Pulpety z dorsza z ziemniakami i surówką z białej kapusty - Krok 4

Krok 5

Wyłóż na talerz wszystkie elementy dania.

Pulpety z dorsza z ziemniakami i surówką z białej kapusty - Krok 5
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Posiłek stanowi źródło: potasu, fosforu, magnezu, miedzi, manganu, witaminy A, witaminy E, niacyny, witaminy B6, witaminy C, kwasu foliowego, witaminy B12, jodu, wapnia, żelaza, cynku, tiaminy, ryboflawiny, witaminy D.

2

Opinie o przepisie

  • Laura B.

    Laura B. , 18.02.2019

    Surowe pulpety zalewamy zimną wodą? Gdzie cytryna i marchew?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Laura B.

    Laura B. , 18.02.2019

    Pewnie przegapiłam ale co z cytryną i marchewką.... I zrozumiałam że pulpety surowe zalewamy zimną wodą..

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pulpety z dorsza z ziemniakami i surówką z białej kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pulpety z dorsza z ziemniakami i surówką z białej kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pulpety z dorsza z ziemniakami i surówką z białej kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pulpety z dorsza z ziemniakami i surówką z białej kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pulpety z dorsza z ziemniakami i surówką z białej kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pulpety z dorsza z ziemniakami i surówką z białej kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pulpety z dorsza z ziemniakami i surówką z białej kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pulpety z dorsza z ziemniakami i surówką z białej kapusty - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pulpety z dorsza z ziemniakami i surówką z białej kapustyPulpety z dorsza z ziemniakami i surówką z białej kapusty

Dorsz to popularna biała, chuda ryba o delikatnym mięsie, którą można przygotować w wielu formach. Na zdrowy i pożywny obiad zaserwuj pulpety z dorsza. Są duszone w sosie pomidorowym, dzięki czemu pozostają soczyste. Na początek świeży filet z dorsza posiekaj i uformuj z niego kulki wielkości orzecha włoskiego, a następnie ugotuj je w sosie pomidorowym. Ten dodatek dobrze komponuje się z rybami, podkreślając ich smak. W tym czasie przygotuj fit surówkę z białej kapusty – poszatkuj ją i połącz z cebulą oraz olejem rzepakowym. Ten zdrowy tłuszcz, zwany też oliwą północy, to bogate źródło witaminy E, a także cennych kwasów omega 3. Jako dodatek do ryby i kapusty podaj gotowane ziemniaki. Nie każdy wie, że dostarczają one organizmowi magnezu, niacyny oraz witaminy B6. Żeby urozmaicić potrawę, dołącz do niej także słodką gotowaną marchewkę. Pulpety z dorsza są świetnym sposobem na prosty w przygotowaniu fit obiad – jedna porcja tej potrawy to 339 kcal. Wypróbuj nasz przepis przy najbliższej okazji i przekonaj się, jak wspaniale smakuje ryba podana w takiej formie!