Pulpety z dorsza z ziemniakami i surówką z białej kapusty
średnie
333 osoby zapisały
Składniki
2 łyżeczki
4 sztuki
8 sztuk
0.5 sztuki
4 sztuki
1 opakowanie
surówka:
1.5 szklanki
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Ugotuj wcześniej obrane i umyte ziemniaki.
Krok 2
Polędwiczkę z dorsza umyj oraz drobno poszatkuj. Następnie formuj pulpety. Zalej pulpety w garnku niewielką ilością wody i dodaj Knorr naturalnie smaczne klopsiki w sosie pomidorowym. Całość ugotuj.
Krok 3
Umyj warzywa. Obierz marchew, a potem gotuj ją w całości lub pokrojoną na mniejsze kawałki.
Krok 4
Przygotuj surówkę: poszatkuj białą kapustę, dodaj do niej pokrojoną drobno cebulę i olej rzepakowy. Całość dokładnie wymieszaj.
Krok 5
Wyłóż na talerz wszystkie elementy dania.
Dobra rada:
Posiłek stanowi źródło: potasu, fosforu, magnezu, miedzi, manganu, witaminy A, witaminy E, niacyny, witaminy B6, witaminy C, kwasu foliowego, witaminy B12, jodu, wapnia, żelaza, cynku, tiaminy, ryboflawiny, witaminy D.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Naturalnie Smaczne Klopsiki w sosie pomidorowym Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktu8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pulpety z dorsza z ziemniakami i surówką z białej kapusty
Dorsz to popularna biała, chuda ryba o delikatnym mięsie, którą można przygotować w wielu formach. Na zdrowy i pożywny obiad zaserwuj pulpety z dorsza. Są duszone w sosie pomidorowym, dzięki czemu pozostają soczyste. Na początek świeży filet z dorsza posiekaj i uformuj z niego kulki wielkości orzecha włoskiego, a następnie ugotuj je w sosie pomidorowym. Ten dodatek dobrze komponuje się z rybami, podkreślając ich smak. W tym czasie przygotuj fit surówkę z białej kapusty – poszatkuj ją i połącz z cebulą oraz olejem rzepakowym. Ten zdrowy tłuszcz, zwany też oliwą północy, to bogate źródło witaminy E, a także cennych kwasów omega 3. Jako dodatek do ryby i kapusty podaj gotowane ziemniaki. Nie każdy wie, że dostarczają one organizmowi magnezu, niacyny oraz witaminy B6. Żeby urozmaicić potrawę, dołącz do niej także słodką gotowaną marchewkę. Pulpety z dorsza są świetnym sposobem na prosty w przygotowaniu fit obiad – jedna porcja tej potrawy to 339 kcal. Wypróbuj nasz przepis przy najbliższej okazji i przekonaj się, jak wspaniale smakuje ryba podana w takiej formie!