Owsianka z jabłkiem i orzechami włoskimi przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Owsianka z jabłkiem i orzechami włoskimi

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

7

221 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

270 osób wydrukowało

Pobierz pdf

275 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 szklanki

12 łyżek

1.3 sztuki

8 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Zagotuj mleko i dodaj do niego płatki, następnie gotuj przez ok 5 minut.

Owsianka z jabłkiem i orzechami włoskimi - Krok 1

Krok 2

Orzechy drobno posiekaj.

Owsianka z jabłkiem i orzechami włoskimi - Krok 2

Krok 3

Jabłko umyj i zetrzyj na tarce jarzynowej, następnie dodaj do owsianki.

Owsianka z jabłkiem i orzechami włoskimi - Krok 3

Krok 4

Owsiankę przelej do miseczki.

Owsianka z jabłkiem i orzechami włoskimi - Krok 4

Krok 5

Gotową owsiankę udekoruj orzechami włoskimi i szczyptą cynamonu.

Owsianka z jabłkiem i orzechami włoskimi - Krok 5
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Posiłek jest źródłem: fosforu, wapnia, manganu, kobalaminy, potasu, magnezu, cynku, miedzi, folianów, tiaminy, ryboflawiny, witaminy C, witaminy E.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Owsianka z jabłkiem i orzechami włoskimi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Owsianka z jabłkiem i orzechami włoskimi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Owsianka z jabłkiem i orzechami włoskimi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Owsianka z jabłkiem i orzechami włoskimi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Owsianka z jabłkiem i orzechami włoskimi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Owsianka z jabłkiem i orzechami włoskimi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Owsianka z jabłkiem i orzechami włoskimi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Owsianka z jabłkiem i orzechami włoskimi - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Owsianka z jabłkiem i orzechami włoskimiOwsianka z jabłkiem i orzechami włoskimi

Pożywna owsianka z jabłkiem i orzechami włoskimi to idealna propozycja dla wszystkich, którzy lubią śniadania na słodko i ciepło, a także dbają o odpowiednią dietę i chcą w zdrowy sposób schudnąć. Płatki owsiane są pełne błonnika, więc na długo zapewniają uczucie sytości, a dzięki zawartości „dobrych” złożonych węglowodanów, będą powoli uwalniać energię. Owsiankę przygotuj na mleku i gotuj przez kilka minut, aż płatki zmiękną, a całość zgęstnieje. Możesz też zalać je mlekiem na noc i rano tylko podgrzać. Gotując, mieszaj od czasu do czasu, a następnie zetrzyj jabłko razem ze skórką, pod którą kryje się wiele witamin oraz pektyny, czyli rodzaj błonnika. Na koniec dodaj owoc do płatków i posyp całość posiekanymi orzechami włoskimi, które dodadzą przekąsce chrupkości. Dla polepszenia smaku możesz doprawić ją szczyptą cynamonu. Fit owsianka z jabłkiem i orzechami będzie dobrze smakować także z odrobiną innych przypraw korzennych. Wyśmienita jest zarówno na ciepło, jak i na zimno, więc nadaje się do zabrania ze sobą do pracy lub szkoły. Przygotuj ją na zdrowe śniadanie!