Owsianka z jabłkiem i orzechami włoskimi przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Owsianka z jabłkiem i orzechami włoskimi

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

9

281 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

323 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

328 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 szklanki

12 łyżek

1.3 sztuki

8 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Zagotuj mleko i dodaj do niego płatki, następnie gotuj przez ok 5 minut.

Owsianka z jabłkiem i orzechami włoskimi - Krok 1

Krok 2

Orzechy drobno posiekaj.

Owsianka z jabłkiem i orzechami włoskimi - Krok 2

Krok 3

Jabłko umyj i zetrzyj na tarce jarzynowej, następnie dodaj do owsianki.

Owsianka z jabłkiem i orzechami włoskimi - Krok 3

Krok 4

Owsiankę przelej do miseczki.

Owsianka z jabłkiem i orzechami włoskimi - Krok 4

Krok 5

Gotową owsiankę udekoruj orzechami włoskimi i szczyptą cynamonu.

Owsianka z jabłkiem i orzechami włoskimi - Krok 5
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Posiłek jest źródłem: fosforu, wapnia, manganu, kobalaminy, potasu, magnezu, cynku, miedzi, folianów, tiaminy, ryboflawiny, witaminy C, witaminy E.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Owsianka z jabłkiem i orzechami włoskimi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Owsianka z jabłkiem i orzechami włoskimi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Owsianka z jabłkiem i orzechami włoskimi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Owsianka z jabłkiem i orzechami włoskimi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Owsianka z jabłkiem i orzechami włoskimi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Owsianka z jabłkiem i orzechami włoskimi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Owsianka z jabłkiem i orzechami włoskimi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Owsianka z jabłkiem i orzechami włoskimi - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Owsianka z jabłkiem i orzechami włoskimiOwsianka z jabłkiem i orzechami włoskimi

Pożywna owsianka z jabłkiem i orzechami włoskimi to idealna propozycja dla wszystkich, którzy lubią śniadania na słodko i ciepło, a także dbają o odpowiednią dietę i chcą w zdrowy sposób schudnąć. Płatki owsiane są pełne błonnika, więc na długo zapewniają uczucie sytości, a dzięki zawartości „dobrych” złożonych węglowodanów, będą powoli uwalniać energię. Owsiankę przygotuj na mleku i gotuj przez kilka minut, aż płatki zmiękną, a całość zgęstnieje. Możesz też zalać je mlekiem na noc i rano tylko podgrzać. Gotując, mieszaj od czasu do czasu, a następnie zetrzyj jabłko razem ze skórką, pod którą kryje się wiele witamin oraz pektyny, czyli rodzaj błonnika. Na koniec dodaj owoc do płatków i posyp całość posiekanymi orzechami włoskimi, które dodadzą przekąsce chrupkości. Dla polepszenia smaku możesz doprawić ją szczyptą cynamonu. Fit owsianka z jabłkiem i orzechami będzie dobrze smakować także z odrobiną innych przypraw korzennych. Wyśmienita jest zarówno na ciepło, jak i na zimno, więc nadaje się do zabrania ze sobą do pracy lub szkoły. Przygotuj ją na zdrowe śniadanie!