Pasta jajeczna w cykorii z grzankami pomidorowymi przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pasta jajeczna w cykorii z grzankami pomidorowymi

Autor: Dodietetyka.pl, mgr inż. Magdalena Hermanowska

ratingratingratingratingrating

20

230 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

508 osób wydrukowało

Pobierz pdf

627 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

na pastę:

2 sztuki

1 łyżka

1 łyżka

60 gramów

8 sztuk

0.25 łyżeczki

0.25 łyżeczki

na pomidorowe grzanki:

4 sztuki

1 sztuka

0.5 łyżeczki

1 sztuka

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Jajka ugotuj na twardo. Obierz i w misce rozgnieć widelcem. Dodaj przyprawy, szczypiorek i jogurt. Wymieszaj.

Pasta jajeczna w cykorii z grzankami pomidorowymi - Krok 1

Krok 2

Rozgrzej piekarnik do 180°C z termoobiegiem. Pomidora drobno posiekaj, a następnie połącz z oregano i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wymieszaj.

Pasta jajeczna w cykorii z grzankami pomidorowymi - Krok 2

Krok 3

Masę przełóż na kromki bagietki. Zapiecz przez około 5-8 minut, w zależności od preferowanej chrupkości bagietki.

Pasta jajeczna w cykorii z grzankami pomidorowymi - Krok 3

Krok 4

Rozdziel listki cykorii, a następnie umyj. Przygotowaną pastę przełóż na liście, udekoruj posiekanymi orzechami włoskimi.

Pasta jajeczna w cykorii z grzankami pomidorowymi - Krok 4

Krok 5

Po wyjęciu z piekarnika na każdą grzankę połóż łyżkę kiełków. Podawaj z pastą jajeczną w cykorii.

Pasta jajeczna w cykorii z grzankami pomidorowymi - Krok 5
Dodietetyka.pl,  mgr inż. Magdalena Hermanowska

Dobra rada:

Grzanki możesz także przygotować w tosterze, zapiekając w nim kromki bagietki, a następnie układając na nich niepodpieczoną masę pomidorową i kiełki.

2

Opinie o przepisie

  • Miraska

    Miraska , 24.01.2023

    Bardzo dobre, brzuszek i podniebienie zadowolone

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jagoda Czerniak

    Jagoda Czerniak , 16.06.2017

    bardzo smaczne było!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pasta jajeczna w cykorii z grzankami pomidorowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pasta jajeczna w cykorii z grzankami pomidorowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pasta jajeczna w cykorii z grzankami pomidorowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pasta jajeczna w cykorii z grzankami pomidorowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pasta jajeczna w cykorii z grzankami pomidorowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pasta jajeczna w cykorii z grzankami pomidorowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pasta jajeczna w cykorii z grzankami pomidorowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pasta jajeczna w cykorii z grzankami pomidorowymi - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pasta jajeczna w cykorii z grzankami pomidorowymiPasta jajeczna w cykorii z grzankami pomidorowymi

Mgr inż. Magdalena Hermanowska z portalu dodietetyka.pl: Forma podania posiłku jest tak samo ważna, jak jego smak. Warto zatem, nawet w środku tygodnia, kiedy ogranicza nas czas, zrobić na śniadanie coś zdrowego, oryginalnego i pysznego. Koniecznie wypróbuj przepis na fit pastę jajeczną – najlepiej serwuj ją w łódeczkach z liści cykorii. To warzywo pełne witamin, potasu, magnezu, żelaza i wielu innych składników niezbędnych w diecie. Jego liście są delikatne, lekkie oraz chrupiące, świetnie nadają się do nadziewania. Wybierz niewielką cykorię o białych główkach i jędrnych liściach. Taka będzie najsmaczniejsza. Zwróć uwagę na sposób jej przechowywania, cykoria nie powinna być wystawiona na działanie światła. Odetnij głąby, opłucz i nałóż do środka pastę przygotowaną z jajek oraz jogurtu naturalnego. Wybierz ten gęsty, a farsz będzie się łatwiej nakładał. Przygotuj mini-grzanki z pomidorami. Opiecz je w całości w piekarniku albo podgrzej samą bagietkę w tosterze. Podawaj lekką pastę jajeczną w cykorii doprawioną ziołami, z kiełkami np. słonecznika lub lucerny, a także z pietruszką lub rzeżuchą. Życzymy smacznego!