Pasta jajeczna w cykorii z grzankami pomidorowymi
łatwe
556 osób zapisało
Składniki
na pastę:
2 sztuki
1 łyżka
1 łyżka
60 gramów
8 sztuk
0.25 łyżeczki
0.25 łyżeczki
na pomidorowe grzanki:
4 sztuki
1 sztuka
0.5 łyżeczki
1 sztuka
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Jajka ugotuj na twardo. Obierz i w misce rozgnieć widelcem. Dodaj przyprawy, szczypiorek i jogurt. Wymieszaj.
Krok 2
Rozgrzej piekarnik do 180°C z termoobiegiem. Pomidora drobno posiekaj, a następnie połącz z oregano i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wymieszaj.
Krok 3
Masę przełóż na kromki bagietki. Zapiecz przez około 5-8 minut, w zależności od preferowanej chrupkości bagietki.
Krok 4
Rozdziel listki cykorii, a następnie umyj. Przygotowaną pastę przełóż na liście, udekoruj posiekanymi orzechami włoskimi.
Krok 5
Po wyjęciu z piekarnika na każdą grzankę połóż łyżkę kiełków. Podawaj z pastą jajeczną w cykorii.
Dobra rada:
Grzanki możesz także przygotować w tosterze, zapiekając w nim kromki bagietki, a następnie układając na nich niepodpieczoną masę pomidorową i kiełki.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNa zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pasta jajeczna w cykorii z grzankami pomidorowymi
Mgr inż. Magdalena Hermanowska z portalu dodietetyka.pl: Forma podania posiłku jest tak samo ważna, jak jego smak. Warto zatem, nawet w środku tygodnia, kiedy ogranicza nas czas, zrobić na śniadanie coś zdrowego, oryginalnego i pysznego. Koniecznie wypróbuj przepis na fit pastę jajeczną – najlepiej serwuj ją w łódeczkach z liści cykorii. To warzywo pełne witamin, potasu, magnezu, żelaza i wielu innych składników niezbędnych w diecie. Jego liście są delikatne, lekkie oraz chrupiące, świetnie nadają się do nadziewania. Wybierz niewielką cykorię o białych główkach i jędrnych liściach. Taka będzie najsmaczniejsza. Zwróć uwagę na sposób jej przechowywania, cykoria nie powinna być wystawiona na działanie światła. Odetnij głąby, opłucz i nałóż do środka pastę przygotowaną z jajek oraz jogurtu naturalnego. Wybierz ten gęsty, a farsz będzie się łatwiej nakładał. Przygotuj mini-grzanki z pomidorami. Opiecz je w całości w piekarniku albo podgrzej samą bagietkę w tosterze. Podawaj lekką pastę jajeczną w cykorii doprawioną ziołami, z kiełkami np. słonecznika lub lucerny, a także z pietruszką lub rzeżuchą. Życzymy smacznego!