Pasta jajeczna w cykorii z grzankami pomidorowymi

Autor: Dodietetyka.pl, mgr inż. Magdalena Hermanowska

ratingratingratingratingrating

19

186 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

439 osób wydrukowało

Pobierz pdf

537 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

na pastę:

2 sztuki

1 łyżka

1 łyżka

60 gramów

8 sztuk

0.25 łyżeczki

0.25 łyżeczki

na pomidorowe grzanki:

4 sztuki

1 sztuka

0.5 łyżeczki

1 sztuka

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jajka ugotuj na twardo. Obierz i w misce rozgnieć widelcem. Dodaj przyprawy, szczypiorek i jogurt. Wymieszaj.

Pasta jajeczna w cykorii z grzankami pomidorowymi - Krok 1

Krok 2

Rozgrzej piekarnik do 180°C z termoobiegiem. Pomidora drobno posiekaj, a następnie połącz z oregano i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wymieszaj.

Pasta jajeczna w cykorii z grzankami pomidorowymi - Krok 2

Krok 3

Masę przełóż na kromki bagietki. Zapiecz przez około 5-8 minut, w zależności od preferowanej chrupkości bagietki.

Pasta jajeczna w cykorii z grzankami pomidorowymi - Krok 3

Krok 4

Rozdziel listki cykorii, a następnie umyj. Przygotowaną pastę przełóż na liście, udekoruj posiekanymi orzechami włoskimi.

Pasta jajeczna w cykorii z grzankami pomidorowymi - Krok 4

Krok 5

Po wyjęciu z piekarnika na każdą grzankę połóż łyżkę kiełków. Podawaj z pastą jajeczną w cykorii.

Pasta jajeczna w cykorii z grzankami pomidorowymi - Krok 5
Dodietetyka.pl,  mgr inż. Magdalena Hermanowska

Dobra rada:

Grzanki możesz także przygotować w tosterze, zapiekając w nim kromki bagietki, a następnie układając na nich niepodpieczoną masę pomidorową i kiełki.

1

Opinie o przepisie

  • Jagoda Czerniak

    Jagoda Czerniak , 16.06.2017

    bardzo smaczne było!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pasta jajeczna w cykorii z grzankami pomidorowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pasta jajeczna w cykorii z grzankami pomidorowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pasta jajeczna w cykorii z grzankami pomidorowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pasta jajeczna w cykorii z grzankami pomidorowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pasta jajeczna w cykorii z grzankami pomidorowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pasta jajeczna w cykorii z grzankami pomidorowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pasta jajeczna w cykorii z grzankami pomidorowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Pulpeciki z bobu
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pasta jajeczna w cykorii z grzankami pomidorowymiPasta jajeczna w cykorii z grzankami pomidorowymi

Mgr inż. Magdalena Hermanowska z portalu dodietetyka.pl: Forma podania posiłku jest tak samo ważna, jak jego smak. Warto zatem, nawet w środku tygodnia, kiedy ogranicza nas czas, zrobić na śniadanie coś zdrowego, oryginalnego i pysznego. Koniecznie wypróbuj przepis na fit pastę jajeczną – najlepiej serwuj ją w łódeczkach z liści cykorii. To warzywo pełne witamin, potasu, magnezu, żelaza i wielu innych składników niezbędnych w diecie. Jego liście są delikatne, lekkie oraz chrupiące, świetnie nadają się do nadziewania. Wybierz niewielką cykorię o białych główkach i jędrnych liściach. Taka będzie najsmaczniejsza. Zwróć uwagę na sposób jej przechowywania, cykoria nie powinna być wystawiona na działanie światła. Odetnij głąby, opłucz i nałóż do środka pastę przygotowaną z jajek oraz jogurtu naturalnego. Wybierz ten gęsty, a farsz będzie się łatwiej nakładał. Przygotuj mini-grzanki z pomidorami. Opiecz je w całości w piekarniku albo podgrzej samą bagietkę w tosterze. Podawaj lekką pastę jajeczną w cykorii doprawioną ziołami, z kiełkami np. słonecznika lub lucerny, a także z pietruszką lub rzeżuchą. Życzymy smacznego!