Pasta miso – do czego jest? Jakie ma zastosowanie i jak zrobić?

Wśród wielu orientalnych przysmaków jednym z najbardziej charakterystycznych jest pasta miso. Do czego stosować ten specjał i jak przygotować pastę miso we własnej kuchni? Sprawdźcie, co to jest pasta miso.

Pasta miso – co to jest?

Co to pasta miso? Miso to produkt używany tradycyjnie w kuchni koreańskiej i japońskiej. Z czego jest pasta miso? Ten charakterystyczny produkt powstaje z soi i ryżu. Miso może być bazą do dressingów i różnego rodzaju sosów, ale doskonałe sprawdzi się też jako dodatek do sałatek i dań curry. Miso nadaje potrawom intensywnego smaku i zaostrza ich charakter.

Pasta miso – jak zrobić i stosować?

Jak powstaje domowa pasta miso, z czego jest przyrządzana? Pasta powstaje z gotowanej i zmielonej soi, rozgotowanego ryżu i drożdży koji. Składniki ubija się w beczce podobnie jak kiszoną kapustę, by odciąć dopływ powietrza i odstawia do leżakowania na pół roku. Efektem fermentacji jest brązowa gęsta pasta miso. Zastosowanie tego produktu jest bardzo szerokie.

Jak smakuje pasta miso? Jest słona, więc doskonale zastępuje sól w potrawach, a przy tym ma charakterystyczny mocny zapach. Smak pasty zależy od użytych składników, czasu fermentacji oraz przebiegu całego procesu. Im fermentacja trwa dłużej, tym pasta jest ciemniejsza i bardziej słona. Do czego pasta miso może być stosowana w kuchni? Miso dodaje się do zup, dań jednogarnkowych, dań z ryżem i marynat do mięs.