Czym zastąpić płatki drożdżowe? Jaki zamiennik zamiast nich?
Zobaczcie, czym zastąpić płatki drożdżowe w przepisie. Warto wiedzieć, co zamiast płatków drożdżowych dodać, żeby uzyskać odpowiedni smak i konsystencję potrawy.
Płatki drożdżowe – czym zastąpić?
Nieaktywne płatki drożdżowe świetnie zastępują ser w daniach roślinnych. Czym zastąpić płatki drożdżowe, żeby uzyskać podobny smak i gęstość potrawy?
- Płatki świetnie zastępuje ekstrakt z drożdży odznaczający się lekko pikantnym smakiem. Ten zamiennik płatków sprawdzi się w zupach, sosach i wypiekach.
- Drugim zamiennikiem jest sos sojowy, ale trzeba pamiętać, by odpowiednio go dozować, żeby potrawa nie okazała się za słona.
- Kolejnym substytutem płatków drożdżowych jest pasta miso charakterystyczna dla dań kuchni azjatyckiej. Miso z fermentowanych ziaren soi ma smak umami, ale lekko orzechowy i łagodny.
- Doskonały zamiennik płatków drożdżowych to orzechy nerkowca. Zmiksowane orzechy poprawią konsystencję potrawy i nadadzą jej charakterystycznego posmaku. Orzechy można wykorzystać w potrawach wege z gotowanych warzyw i w daniach z makaronem.
Co jeszcze może przypominać płatki drożdżowe nieaktywne? Czym zastąpić je w potrawie? W sałatkach i zupach możecie wykorzystać smażone lub suszone płatki cebuli – mają podobną konsystencję i lekko pikantny smak. Alternatywą są też suszone pieczarki.
Płatki drożdżowe – co zamiast?
Co innego zastąpi płatki drożdżowe? Zamiennikiem może być wegański… Parmezan. Ten roślinny produkt odznacza się lekko goryczkowym pikantnym smakiem i sprawdzi się do zagęszczania sosu. Składnikiem zagęszczającym roślinne dania może być również mąka z ciecierzycy.
Komentarze (0)