Drożdżowe ciasta i bułeczki to przysmak niejednego łasucha. Tym razem jednak nie będziemy skupiać się nad używanymi w tradycyjnych recepturach drożdżami piekarniczymi. Płatki drożdżowe są produktem dużo bardziej wszechstronnym. Ogromne zainteresowanie wzbudzają wśród wegetarianów i wegan, lecz przydadzą się w kuchni niezależnie od wybranego rodzaju diety. Czym są płatki drożdżowe nieaktywne i jak ich używać? Poznajcie temat od kuchni, odkrywając właściwości płatków drożdżowych.

Czym są i jak rozpoznać płatki drożdżowe?

Powstają wskutek obróbki drożdży aktywnych, które namnażane są do uzyskania odpowiedniej objętości na pożywce np. z melasy trzcinowej lub buraczanej, a następnie dezaktywowane przy użyciu wysokiej temperatury i suszone. Gotowe płatki drożdżowe kolorem oraz strukturą przypominają drobną bułkę tartą. Dzięki wykonywaniu tych wszystkich manewrów, stają się produktem całkowicie bezpiecznym: nie należy bać się ich fermentacji w przewodzie pokarmowym, ponieważ nie powodują w nim rewolucji. Dobrze jednak jest dodawać je do potraw niewielkimi porcjami.

Płatki drożdżowe – właściwości

Cechują się charakterystycznym serowo-orzechowym aromatem oraz smakiem. W daniach roślinnych płatki drożdżowe nieaktywne mogą być uznawane za nośnik smaku umami oraz substytut sera. Z racji tego, że zawierają dużą ilość witamin, można potraktować je jako uzupełnienie codziennej diety. Łyżkę płatków warto dodawać do jogurtu naturalnego lub owocowego, popijając dużą ilością wody. Do czego dodawać płatki drożdżowe, by skomponować ciekawsze, bardziej złożone dania? Podpowiadamy!

Płatki drożdżowe nieaktywne – jak jeść?

Skoro można dorzucać je do jogurtów, wspaniale nadają się do różnorodnych koktajli. Dobrym pomysłem podczas śniadania jest dodanie płatków drożdżowych do granoli lub musli. Mogą stanowić uzupełnienie past kanapkowych, świetnie komponują się z roślinami strączkowymi. Tego typu smarowidłem urozmaicicie grzanki, tosty oraz wytrawne gofry. Nie zapomnijcie o nich podczas przyrządzania dania obiadowego. W diecie roślinnej brakuje Wam wyrazistego smaku parmezanu w potrawach makaronowych albo risotto? Wykorzystajcie nieaktywne płatki drożdżowe! Do czego jeszcze warto je dodać? Znakomicie zagęszczają zupy i sosy. Wzbogacicie nimi smak domowych pasztetów. Można użyć ich jako przyprawy do sałatek i warzyw na gorąco – gotowanych, pieczonych, grillowanych. Płatki drożdżowe nieaktywne sprawdzą się jako jeden z elementów panierki do mięs i warzywnych kotletów.

Płatki drożdżowe – zastosowanie i przepisy

Dzisiaj w kuchni stawiamy na „zielony” jadłospis! Spokojnie, nie będziemy ograniczać się wyłącznie do sałaty i szpinaku. Dyni nadziewanej dzikim ryżem i cukinią kolorów i wyśmienitego smaku nie brakuje. Płatki drożdżowe śmiało możecie dodać do farszu. Czynność tę powtórzcie w przypadku bakłażana Garam Masala z ziołami i orzechami. Dzięki stopniowemu dodawaniu płatków przekonacie się jaka ilość najbardziej Wam odpowiada. Wbrew nazwie jesienny gulasz z soczewicy świetnie wygląda w menu o każdej porze roku. Do smażonych warzyw w orientalnym stylu stir fried też możecie wybierać poszczególne składniki w zależności od tego, jakie produkty aktualnie królują w warzywniakach. Zastanawiacie się jak zrobić pulpety w wersji wege? Sięgnijcie po klopsiki z tofu i aromatycznymi dodatkami, w tym świeżą kolendrą. Z kolei pieczenią z soczewicy i orzechów z powodzeniem uraczycie gości podczas przyjęcia.