Składniki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 opakowanie
1 sztuka
2 łyżki
3 sztuki
2 łyżki
2.5 łyżki
125 mililitrów
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cukinię przekrój wzdłuż na pół, następnie ponownie na pół i wytnij pestki. Zielone części pokrój w słupki o szerokości 0,5 centymetra. Podobnie pokrój papryki oraz wcześniej obranego ziemniaka.
Krok 2
W misce ubij białka na pianę, dodaj wodę gazowaną, sól oraz oba rodzaje mąki. Delikatnie wymieszaj. Ciasto powinno być lekkie i puszyste.
Krok 3
W szerokim rondlu podgrzej olej. Następnie słupki warzyw kolejno maczaj w cieście i smaż w oleju. Kiedy warzywa nabiorą złocistej barwy odcedź je na papierowym ręczniku.
Krok 4
W tym czasie przygotuj sos. Fix Knorr wymieszaj ze szklanką wody. Dodaj sos sojowy, ocet mirin, posiekane chilli i cukier. Gotuj, aż sos zgęstnieje mieszając od czasu do czasu.
Krok 5
Chrupiące warzywa ułóż w stos i posyp świeżo posiekaną kolendrą. Sos podawaj oddzielnie.
Dobra rada:
Bataty to niezastąpiony składnik w diecie wegetariańskiej– przygotujesz z nich zarówno smakowite sałatki, jak i… ciasta!
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Smażone warzywa w tempurze - VIDEO
Przepis na warzywa w tempurze jest stworzony dla Ciebie, jeśli lubisz czasem poeksperymentować w kuchni, ale chcesz, żeby było szybko i łatwo! Ta przystawka zachwyci Twoich gości. Będzie oryginalnie.
Dla kogo?
Dla fanów warzyw pod różną postacią. Lubisz inspirować się kuchniami świata? Warzywa w tempurze prosto z Japonii z chęcią zagości na Twoim stole!
Na jaką okazję?
Robisz imprezę i szukasz czegoś na przystawkę? Ten przepis sprawdzi się idealnie w roli przekąski. Warzywa w tempurze Cię nie zawiodą!
Czy wiesz, że?
Warzywa w tempurze to potrawa kuchni japońskiej. Oprócz warzyw, w tempurze przygotować można ryby, owoce morza i grzyby.
Dla urozmaicenia
Potrawę możesz serwować z ugotowanym ryżem, delikatnie polaną sosem. Tak przygotowana, będzie znakomita również na obiad.