Warzywa w tempurze - przepis: smażone, wege | Przepisy.pl pixel

Smażone warzywa w tempurze - VIDEO

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

210 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

104 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

166 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 opakowanie

1 sztuka

2 łyżki

3 sztuki

2 łyżki

2.5 łyżki

125 mililitrów

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Młodą cukinię umyj, wytrzyj do sucha i przekrój wzdłuż na pół, następnie ponownie na pół, a z powstałych łódek wytnij część z pestkami. Zielone części pokrój w słupki o szerokości 0,5 centymetra. W podobny sposób postępuj z ziemniakiem. Czyste papryki przekrój, usuń gniazda nasienne i również podziel na słupki.

Smażone warzywa w tempurze - VIDEO - Krok 1

Krok 2

W misce ubij białka na gęstą pianę, dodaj wodę gazowaną, sól oraz oba rodzaje mąki. Całość delikatnie wymieszaj. Gotowe ciasto powinno być lekkie i puszyste.

Smażone warzywa w tempurze - VIDEO - Krok 2

Krok 3

W szerokim rondlu podgrzej olej roślinny o wysokim stopniu dymienia. Gdy tłuszcz będzie gorący, przystąp do smażenia warzyw – każdy kawałek maczaj w cieście i ostrożnie wkładaj do rozgrzanego oleju. Kiedy warzywa nabiorą złocistej barwy, wyciągaj je na papierowy ręcznik, żeby usunąć nadmiar tłuszczu.

Smażone warzywa w tempurze - VIDEO - Krok 3

Krok 4

W czasie, gdy warzywa będą się smażyć, przygotuj sos. Do rondelka lub niewielkiego garnka przesyp Fix Knorr, dodaj szklankę wody, a całość szybko mieszaj, by połączyć wszystkie składniki. Następnie wlej sos sojowy i ocet mirin, a potem dorzuć posiekane chili i cukier. Całość gotuj, często mieszając, dopóki sos nie stanie się gęsty i jednolity.

Smażone warzywa w tempurze - VIDEO - Krok 4

Krok 5

Gorące i osuszone z tłuszczu warzywa ułóż na talerzu w stos i posyp świeżo posiekaną kolendrą. Sos podawaj oddzielnie w miseczce albo na niewielkim, ale głębokim talerzu.

Smażone warzywa w tempurze - VIDEO - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Zarówno papryka, cukinia jak i batat w tempurze będzie smakował najlepiej, gdy podasz je zaraz po usmażeniu – wtedy są gorące, aromatyczne i przyjemnie chrupiąc. Pamiętaj, że słodkie bataty to niezastąpiony składnik w diecie wegetariańskiej – przygotujesz z nich zarówno smakowite sałatki, jak i niesamowite ciasta!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Smażone warzywa w tempurze - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Smażone warzywa w tempurze - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Smażone warzywa w tempurze - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Smażone warzywa w tempurze - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Smażone warzywa w tempurze - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Smażone warzywa w tempurze - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Smażone warzywa w tempurze - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Smażone warzywa w tempurze - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Smażone warzywa w tempurze - VIDEOSmażone warzywa w tempurze - VIDEO

Jeśli lubisz czasem poeksperymentować w kuchni, ale przepadasz za szybkimi i łatwymi przepisami, które zrobią duże wrażenie na bliskich lub znajomych, to warzywa w tempurze są przepisem stworzonym dla ciebie! Ta przystawka zachwyci Twoich gości. Będzie smacznie, oryginalnie i bajecznie kolorowo!

Dla kogo?

Dla fanów jarzynowych przysmaków pod różną postacią. Jeśli lubisz się inspirować najlepszymi kuchniami świata, to koniecznie postaw na warzywa w tempurze. Przepis na chrupiącą przekąskę zachwyci każdego wielbiciela dań z charakterem.

Na jaką okazję?

Planujesz leniwy wieczór z rodziną przed telewizorem albo robisz imprezę i szukasz czegoś na przystawkę? Ten przepis sprawdzi się idealnie w roli przekąski. Cukinie, papryki i bataty w tempurze na pewno szybko znajdą się w centrum zainteresowania.

Czy wiesz, że?

Warzywa w tempurze to potrawa kuchni japońskiej. Oprócz jarzyn, w tym wyjątkowym puszystym cieście można przygotować wiele innych przysmaków jak ryby, owoce morza, grzyby, a nawet lody.

Dla urozmaicenia:

Jeśli do ciasta dodasz szczyptę ostrej mielonej papryki, powstanie bardziej wyrazista tempura. Warzywa w niej zamaczane zaskoczą cię głębszym, bardziej pikantnym smakiem. Potrawę możesz serwować z ugotowanym ryżem i delikatnie polaną sosem. Tak przygotowana, będzie znakomita również na obiad. Ależ to pyszne!