Składniki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 opakowanie
1 sztuka
2 łyżki
3 sztuki
2 łyżki
2.5 łyżki
125 mililitrów
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cukinię przekrój wzdłuż na pół, następnie ponownie na pół i wytnij pestki. Zielone części pokrój w słupki o szerokości 0,5 centymetra. Podobnie pokrój papryki oraz wcześniej obranego ziemniaka.

Krok 2
W misce ubij białka na pianę, dodaj wodę gazowaną, sól oraz oba rodzaje mąki. Delikatnie wymieszaj. Ciasto powinno być lekkie i puszyste.

Krok 3
W szerokim rondlu podgrzej olej. Następnie słupki warzyw kolejno maczaj w cieście i smaż w oleju. Kiedy warzywa nabiorą złocistej barwy odcedź je na papierowym ręczniku.

Krok 4
W tym czasie przygotuj sos. Fix Knorr wymieszaj ze szklanką wody. Dodaj sos sojowy, ocet mirin, posiekane chilli i cukier. Gotuj, aż sos zgęstnieje mieszając od czasu do czasu.

Krok 5
Chrupiące warzywa ułóż w stos i posyp świeżo posiekaną kolendrą. Sos podawaj oddzielnie.


Dobra rada:
Bataty to niezastąpiony składnik w diecie wegetariańskiej– przygotujesz z nich zarówno smakowite sałatki, jak i… ciasta!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Smażony makaron po chińsku Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPrzygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.
Czytaj więcejŻurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Smażone warzywa w tempurze - VIDEO
Przepis na warzywa w tempurze jest stworzony dla Ciebie, jeśli lubisz czasem poeksperymentować w kuchni, ale chcesz, żeby było szybko i łatwo! Ta przystawka zachwyci Twoich gości. Będzie oryginalnie.
Dla kogo?
Dla fanów warzyw pod różną postacią. Lubisz inspirować się kuchniami świata? Warzywa w tempurze prosto z Japonii z chęcią zagości na Twoim stole!
Na jaką okazję?
Robisz imprezę i szukasz czegoś na przystawkę? Ten przepis sprawdzi się idealnie w roli przekąski. Warzywa w tempurze Cię nie zawiodą!
Czy wiesz, że?
Warzywa w tempurze to potrawa kuchni japońskiej. Oprócz warzyw, w tempurze przygotować można ryby, owoce morza i grzyby.
Dla urozmaicenia
Potrawę możesz serwować z ugotowanym ryżem, delikatnie polaną sosem. Tak przygotowana, będzie znakomita również na obiad.