Składniki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 opakowanie
1 sztuka
2 łyżki
3 sztuki
2 łyżki
2.5 łyżki
125 mililitrów
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Młodą cukinię umyj, wytrzyj do sucha i przekrój wzdłuż na pół, następnie ponownie na pół, a z powstałych łódek wytnij część z pestkami. Zielone części pokrój w słupki o szerokości 0,5 centymetra. W podobny sposób postępuj z ziemniakiem. Czyste papryki przekrój, usuń gniazda nasienne i również podziel na słupki.
Krok 2
W misce ubij białka na gęstą pianę, dodaj wodę gazowaną, sól oraz oba rodzaje mąki. Całość delikatnie wymieszaj. Gotowe ciasto powinno być lekkie i puszyste.
Krok 3
W szerokim rondlu podgrzej olej roślinny o wysokim stopniu dymienia. Gdy tłuszcz będzie gorący, przystąp do smażenia warzyw – każdy kawałek maczaj w cieście i ostrożnie wkładaj do rozgrzanego oleju. Kiedy warzywa nabiorą złocistej barwy, wyciągaj je na papierowy ręcznik, żeby usunąć nadmiar tłuszczu.
Krok 4
W czasie, gdy warzywa będą się smażyć, przygotuj sos. Do rondelka lub niewielkiego garnka przesyp Fix Knorr, dodaj szklankę wody, a całość szybko mieszaj, by połączyć wszystkie składniki. Następnie wlej sos sojowy i ocet mirin, a potem dorzuć posiekane chili i cukier. Całość gotuj, często mieszając, dopóki sos nie stanie się gęsty i jednolity.
Krok 5
Gorące i osuszone z tłuszczu warzywa ułóż na talerzu w stos i posyp świeżo posiekaną kolendrą. Sos podawaj oddzielnie w miseczce albo na niewielkim, ale głębokim talerzu.
Dobra rada:
Zarówno papryka, cukinia jak i batat w tempurze będzie smakował najlepiej, gdy podasz je zaraz po usmażeniu – wtedy są gorące, aromatyczne i przyjemnie chrupiąc. Pamiętaj, że słodkie bataty to niezastąpiony składnik w diecie wegetariańskiej – przygotujesz z nich zarówno smakowite sałatki, jak i niesamowite ciasta!
Przepisy w Waszym wykonaniu
Fix Smażony makaron po chińsku Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Smażone warzywa w tempurze - VIDEO
Jeśli lubisz czasem poeksperymentować w kuchni, ale przepadasz za szybkimi i łatwymi przepisami, które zrobią duże wrażenie na bliskich lub znajomych, to warzywa w tempurze są przepisem stworzonym dla ciebie! Ta przystawka zachwyci Twoich gości. Będzie smacznie, oryginalnie i bajecznie kolorowo!
Dla kogo?
Dla fanów jarzynowych przysmaków pod różną postacią. Jeśli lubisz się inspirować najlepszymi kuchniami świata, to koniecznie postaw na warzywa w tempurze. Przepis na chrupiącą przekąskę zachwyci każdego wielbiciela dań z charakterem.
Na jaką okazję?
Planujesz leniwy wieczór z rodziną przed telewizorem albo robisz imprezę i szukasz czegoś na przystawkę? Ten przepis sprawdzi się idealnie w roli przekąski. Cukinie, papryki i bataty w tempurze na pewno szybko znajdą się w centrum zainteresowania.
Czy wiesz, że?
Warzywa w tempurze to potrawa kuchni japońskiej. Oprócz jarzyn, w tym wyjątkowym puszystym cieście można przygotować wiele innych przysmaków jak ryby, owoce morza, grzyby, a nawet lody.
Dla urozmaicenia:
Jeśli do ciasta dodasz szczyptę ostrej mielonej papryki, powstanie bardziej wyrazista tempura. Warzywa w niej zamaczane zaskoczą cię głębszym, bardziej pikantnym smakiem. Potrawę możesz serwować z ugotowanym ryżem i delikatnie polaną sosem. Tak przygotowana, będzie znakomita również na obiad. Ależ to pyszne!