Składniki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 opakowanie
1 sztuka
2 łyżki
3 sztuki
2 łyżki
2.5 łyżki
125 mililitrów
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Młodą cukinię umyj, wytrzyj do sucha i przekrój wzdłuż na pół, następnie ponownie na pół, a z powstałych łódek wytnij część z pestkami. Zielone części pokrój w słupki o szerokości 0,5 centymetra. W podobny sposób postępuj z ziemniakiem. Czyste papryki przekrój, usuń gniazda nasienne i również podziel na słupki.

Krok 2
W misce ubij białka na gęstą pianę, dodaj wodę gazowaną, sól oraz oba rodzaje mąki. Całość delikatnie wymieszaj. Gotowe ciasto powinno być lekkie i puszyste.

Krok 3
W szerokim rondlu podgrzej olej roślinny o wysokim stopniu dymienia. Gdy tłuszcz będzie gorący, przystąp do smażenia warzyw – każdy kawałek maczaj w cieście i ostrożnie wkładaj do rozgrzanego oleju. Kiedy warzywa nabiorą złocistej barwy, wyciągaj je na papierowy ręcznik, żeby usunąć nadmiar tłuszczu.

Krok 4
W czasie, gdy warzywa będą się smażyć, przygotuj sos. Do rondelka lub niewielkiego garnka przesyp Fix Knorr, dodaj szklankę wody, a całość szybko mieszaj, by połączyć wszystkie składniki. Następnie wlej sos sojowy i ocet mirin, a potem dorzuć posiekane chili i cukier. Całość gotuj, często mieszając, dopóki sos nie stanie się gęsty i jednolity.

Krok 5
Gorące i osuszone z tłuszczu warzywa ułóż na talerzu w stos i posyp świeżo posiekaną kolendrą. Sos podawaj oddzielnie w miseczce albo na niewielkim, ale głębokim talerzu.


Dobra rada:
Zarówno papryka, cukinia jak i batat w tempurze będzie smakował najlepiej, gdy podasz je zaraz po usmażeniu – wtedy są gorące, aromatyczne i przyjemnie chrupiąc. Pamiętaj, że słodkie bataty to niezastąpiony składnik w diecie wegetariańskiej – przygotujesz z nich zarówno smakowite sałatki, jak i niesamowite ciasta!
Przepisy w Waszym wykonaniu

trudne
Fix Smażony makaron po chińsku Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Smażone warzywa w tempurze - VIDEO
Jeśli lubisz czasem poeksperymentować w kuchni, ale przepadasz za szybkimi i łatwymi przepisami, które zrobią duże wrażenie na bliskich lub znajomych, to warzywa w tempurze są przepisem stworzonym dla ciebie! Ta przystawka zachwyci Twoich gości. Będzie smacznie, oryginalnie i bajecznie kolorowo!
Dla kogo?
Dla fanów jarzynowych przysmaków pod różną postacią. Jeśli lubisz się inspirować najlepszymi kuchniami świata, to koniecznie postaw na warzywa w tempurze. Przepis na chrupiącą przekąskę zachwyci każdego wielbiciela dań z charakterem.
Na jaką okazję?
Planujesz leniwy wieczór z rodziną przed telewizorem albo robisz imprezę i szukasz czegoś na przystawkę? Ten przepis sprawdzi się idealnie w roli przekąski. Cukinie, papryki i bataty w tempurze na pewno szybko znajdą się w centrum zainteresowania.
Czy wiesz, że?
Warzywa w tempurze to potrawa kuchni japońskiej. Oprócz jarzyn, w tym wyjątkowym puszystym cieście można przygotować wiele innych przysmaków jak ryby, owoce morza, grzyby, a nawet lody.
Dla urozmaicenia:
Jeśli do ciasta dodasz szczyptę ostrej mielonej papryki, powstanie bardziej wyrazista tempura. Warzywa w niej zamaczane zaskoczą cię głębszym, bardziej pikantnym smakiem. Potrawę możesz serwować z ugotowanym ryżem i delikatnie polaną sosem. Tak przygotowana, będzie znakomita również na obiad. Ależ to pyszne!