Smażony ryż z krewetkami i zielonym groszkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Smażony ryż z krewetkami i zielonym groszkiem

Autor: Szef kuchni Knorr Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

50

408 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

587 osób wydrukowało

Pobierz pdf

974 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

600 gramów

1 opakowanie

200 gramów

100 gramów

2 sztuki

1 łyżka

1 szczypta

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na rozgrzanej tłuszczu zeszklij posiekaną cebulę, dodaj krewetki oraz zielony groszek. Smaż chwilę.

Krok 2

Na patelnię wsyp ugotowany ryż oraz chilli i wymieszaj.

Krok 3

Ryż ściągnij łopatką do ścianek patelni a na jej środek wybij jajka i usmaż je mieszając z ryżem.

Krok 4

Zawartość opakowania Knorr wymieszaj z 1/3 szklanki wody a następnie wlej na patelnię z ryżem i dokładnie wymieszaj. Ryż dopraw do smaku i natychmiast podawaj.

Szef kuchni Knorr Piotr  Murawski

Dobra rada:

Aby złagodzić ostrość potrawy, ryż możesz polać po wierzchu łyżką naturalnego jogurtu wymieszanego ze świeżą kolendrą i kilkoma kroplami soku z cytryny, co nada daniu ciekawszy smak i aromat.

2

Opinie o przepisie

  • Agata Kozłowska

    Agata Kozłowska , 25.11.2019

    Tak pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kinga Letkiewicz

    Kinga Letkiewicz , 24.06.2016

    w opisie jest cebula a nie ma jej na liście produktów, to już kolejny taki przepis z tej strony który robię i lista składników nie zgadza się ze składnikami w opisie wykonania

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Smażony ryż z krewetkami i zielonym groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Smażony ryż z krewetkami i zielonym groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Smażony ryż z krewetkami i zielonym groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Smażony ryż z krewetkami i zielonym groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Smażony ryż z krewetkami i zielonym groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Smażony ryż z krewetkami i zielonym groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Smażony ryż z krewetkami i zielonym groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Smażony ryż z krewetkami i zielonym groszkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Pilav
czas przygotowania
40 min.
stopień trudności

łatwe

Dynia to wyjątkowo pyszne warzywo, z którego można stworzyć wiele potraw. Jedną z nich jest zupa krem, która doskonale sprawdzi się w chłodniejsze dni. Zastanawiacie się, który rodzaj dyni najlepiej pasuje do tego dania?
Przychodzimy z pomocą!

Czytaj więcej

Pełen kosz grzybów leśnych to zdecydowany powód do dumy, jednak po przyniesieniu go do domu, pojawia się pytanie, jak oczyścić grzyby z ziemi, niechcianych liści i igieł? Warto pamiętać, że inaczej będziemy czyścić grzyby do marynowania i gotowania, a inaczej – suszenia i mrożenia.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Smażony ryż z krewetkami i zielonym groszkiemSmażony ryż z krewetkami i zielonym groszkiem

Zalety smażonego ryżu? Błyskawiczne wykonanie i smak, któremu trudno się oprzeć. Tym razem proponujemy to danie w wersji wykwintnej, a to wszystko za sprawą owoców morza. Zapoznaj się z przepisem na smażony ryż z krewetkami i przekonaj się, że ta elegancka potrawa wcale nie jest trudna w przygotowaniu.

Dla kogo?

Zastanawiasz się, czy poradzisz sobie ze zrobieniem ryżu z krewetkami? Nasz przepis to idealna propozycja dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z samodzielnym przyrządzeniem owoców morza.

Na jaką okazję?

Smażony ryż z krewetkami i zielonym groszkiem to zarazem proste w przygotowaniu, jak i wykwintne danie, które możesz zaserwować zarówno na obiad, kolację oraz przyrządzić w trakcie przyjęcia, które organizujesz. 

Czy wiesz, że?

Nasza rada – jeżeli do przygotowania ryżu smażonego z krewetkami chcesz wykorzystać świeże skorupiaki, pamiętaj, aby przed wrzuceniem na patelnię dokładnie je opłukać, usunąć pancerzyki i czarne żyłki. Gdy zdecydujesz się na krewetki mrożone, łatwo rozmrozisz je, umieszczając na sitku pod bieżącą wodą na około pięć minut lub pozostawiając w temperaturze pokojowej na około dziesięć minut. 

Dla urozmaicenia:

Jeśli nie masz lub nie lubisz krewetek – dodaj filet z kurczaka, też będzie pysznie. Słonego smaku nada potrawie sos sojowy, ostrości natomiast papryka chilli. Talerze z ryżem z krewetkami udekorować możesz drobno pokrojoną natką pietruszki.