Smażony ryż z krewetkami i zielonym groszkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Smażony ryż z krewetkami i zielonym groszkiem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

57

heart
464 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

661 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1087 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

1 opakowanie

200 gramów

100 gramów

2 sztuki

1 łyżka

1 szczypta

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na rozgrzanej tłuszczu zeszklij posiekaną cebulę, dodaj krewetki oraz zielony groszek. Smaż chwilę.

Krok 2

Na patelnię wsyp ugotowany ryż oraz chilli i wymieszaj.

Krok 3

Ryż ściągnij łopatką do ścianek patelni a na jej środek wybij jajka i usmaż je mieszając z ryżem.

Krok 4

Zawartość opakowania Knorr wymieszaj z 1/3 szklanki wody a następnie wlej na patelnię z ryżem i dokładnie wymieszaj. Ryż dopraw do smaku i natychmiast podawaj.

Piotr  Murawski

Dobra rada:

Aby złagodzić ostrość potrawy, ryż możesz polać po wierzchu łyżką naturalnego jogurtu wymieszanego ze świeżą kolendrą i kilkoma kroplami soku z cytryny, co nada daniu ciekawszy smak i aromat.

2

Opinie o przepisie

  • Agata Kozłowska

    Agata Kozłowska , 25.11.2019

    Tak pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kinga Letkiewicz

    Kinga Letkiewicz , 24.06.2016

    w opisie jest cebula a nie ma jej na liście produktów, to już kolejny taki przepis z tej strony który robię i lista składników nie zgadza się ze składnikami w opisie wykonania

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Smażony ryż z krewetkami i zielonym groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Smażony ryż z krewetkami i zielonym groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Smażony ryż z krewetkami i zielonym groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Smażony ryż z krewetkami i zielonym groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Smażony ryż z krewetkami i zielonym groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Smażony ryż z krewetkami i zielonym groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Smażony ryż z krewetkami i zielonym groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Smażony ryż z krewetkami i zielonym groszkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Chrupiące kalmary z ryżem
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.

Czytaj więcej

Cukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Smażony ryż z krewetkami i zielonym groszkiemSmażony ryż z krewetkami i zielonym groszkiem

Zalety smażonego ryżu? Błyskawiczne wykonanie i smak, któremu trudno się oprzeć. Tym razem proponujemy to danie w wersji wykwintnej, a to wszystko za sprawą owoców morza. Zapoznaj się z przepisem na smażony ryż z krewetkami i przekonaj się, że ta elegancka potrawa wcale nie jest trudna w przygotowaniu.

Dla kogo?

Zastanawiasz się, czy poradzisz sobie ze zrobieniem ryżu z krewetkami? Nasz przepis to idealna propozycja dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z samodzielnym przyrządzeniem owoców morza.

Na jaką okazję?

Smażony ryż z krewetkami i zielonym groszkiem to zarazem proste w przygotowaniu, jak i wykwintne danie, które możesz zaserwować zarówno na obiad, kolację oraz przyrządzić w trakcie przyjęcia, które organizujesz. 

Czy wiesz, że?

Nasza rada – jeżeli do przygotowania ryżu smażonego z krewetkami chcesz wykorzystać świeże skorupiaki, pamiętaj, aby przed wrzuceniem na patelnię dokładnie je opłukać, usunąć pancerzyki i czarne żyłki. Gdy zdecydujesz się na krewetki mrożone, łatwo rozmrozisz je, umieszczając na sitku pod bieżącą wodą na około pięć minut lub pozostawiając w temperaturze pokojowej na około dziesięć minut. 

Dla urozmaicenia:

Jeśli nie masz lub nie lubisz krewetek – dodaj filet z kurczaka, też będzie pysznie. Słonego smaku nada potrawie sos sojowy, ostrości natomiast papryka chilli. Talerze z ryżem z krewetkami udekorować możesz drobno pokrojoną natką pietruszki.