Smażony ryż z krewetkami i zielonym groszkiem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

37

358 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

497 osób wydrukowało

Pobierz pdf

729 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

200 gramów

100 gramów

2 sztuki

1 łyżka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na rozgrzanej tłuszczu zeszklij posiekaną cebulę, dodaj krewetki oraz zielony groszek. Smaż chwilę.

Krok 2

Na patelnię wsyp ugotowany ryż oraz chilli i wymieszaj.

Krok 3

Ryż ściągnij łopatką do ścianek patelni a na jej środek wybij jajka i usmaż je mieszając z ryżem.

Krok 4

Zawartość opakowania Knorr wymieszaj z 1/3 szklanki wody a następnie wlej na patelnię z ryżem i dokładnie wymieszaj. Ryż dopraw do smaku i natychmiast podawaj.

Piotr  Murawski

Dobra rada:

Aby złagodzić ostrość potrawy, ryż możesz polać po wierzchu łyżką naturalnego jogurtu wymieszanego ze świeżą kolendrą i kilkoma kroplami soku z cytryny, co nada daniu ciekawszy smak i aromat.

2

Opinie o przepisie

  • Agata Kozłowska

    Agata Kozłowska

    Tak pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kinga Letkiewicz

    Kinga Letkiewicz

    w opisie jest cebula a nie ma jej na liście produktów, to już kolejny taki przepis z tej strony który robię i lista składników nie zgadza się ze składnikami w opisie wykonania

    Odpowiedz Odpowiedz

Fix Smażony makaron po chińsku Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Fix Smażony makaron po chińsku Knorr

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Smażony ryż z krewetkami i zielonym groszkiemSmażony ryż z krewetkami i zielonym groszkiem

Smażony ryż z krewetkami i zielonym groszkiem to zarazem proste w przygotowaniu, jak i wykwintne danie, które możesz zaserwować zarówno na obiad, kolację, jak i w trakcie przyjęcia, które organizujesz. Zalety smażonego ryżu? Błyskawiczne wykonanie i smak, któremu trudno się oprzeć. Nasza rada – jeżeli do przygotowania potrawy chcesz wykorzystać świeże krewetki, pamiętaj, aby przed wrzuceniem na patelnię dokładnie je opłukać, usunąć pancerzyki i czarne żyłki. Gdy zdecydujesz się na krewetki mrożone, łatwo rozmrozisz je, umieszczając na sitku pod bieżącą wodą na około pięć minut lub pozostawiając w temperaturze pokojowej na około dziesięć minut. Jeśli nie masz lub nie lubisz krewetek – dodaj filet z kurczaka, też będzie pysznie. Słonego smaku nada potrawie sos sojowy, ostrości natomiast, papryka chilli. Całość udekorować możesz drobno pokrojoną natką pietruszki.