Smażony ryż z krewetkami i zielonym groszkiem
łatwe
820 osób zapisało
Składniki
600 gramów
1 opakowanie
200 gramów
100 gramów
2 sztuki
1 łyżka
1 szczypta
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na rozgrzanej tłuszczu zeszklij posiekaną cebulę, dodaj krewetki oraz zielony groszek. Smaż chwilę.
Krok 2
Na patelnię wsyp ugotowany ryż oraz chilli i wymieszaj.
Krok 3
Ryż ściągnij łopatką do ścianek patelni a na jej środek wybij jajka i usmaż je mieszając z ryżem.
Krok 4
Zawartość opakowania Knorr wymieszaj z 1/3 szklanki wody a następnie wlej na patelnię z ryżem i dokładnie wymieszaj. Ryż dopraw do smaku i natychmiast podawaj.
Dobra rada:
Aby złagodzić ostrość potrawy, ryż możesz polać po wierzchu łyżką naturalnego jogurtu wymieszanego ze świeżą kolendrą i kilkoma kroplami soku z cytryny, co nada daniu ciekawszy smak i aromat.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...
Czytaj więcejCiągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Smażony ryż z krewetkami i zielonym groszkiem
Smażony ryż z krewetkami i zielonym groszkiem to zarazem proste w przygotowaniu, jak i wykwintne danie, które możesz zaserwować zarówno na obiad, kolację, jak i w trakcie przyjęcia, które organizujesz. Zalety smażonego ryżu? Błyskawiczne wykonanie i smak, któremu trudno się oprzeć. Nasza rada – jeżeli do przygotowania potrawy chcesz wykorzystać świeże krewetki, pamiętaj, aby przed wrzuceniem na patelnię dokładnie je opłukać, usunąć pancerzyki i czarne żyłki. Gdy zdecydujesz się na krewetki mrożone, łatwo rozmrozisz je, umieszczając na sitku pod bieżącą wodą na około pięć minut lub pozostawiając w temperaturze pokojowej na około dziesięć minut. Jeśli nie masz lub nie lubisz krewetek – dodaj filet z kurczaka, też będzie pysznie. Słonego smaku nada potrawie sos sojowy, ostrości natomiast, papryka chilli. Całość udekorować możesz drobno pokrojoną natką pietruszki.