Ryż z owocami morza przepis – Zobacz na przepisy.pl

Ryż z owocami morza

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

47

133 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

391 osób wydrukowało

Pobierz pdf

678 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

300 gramów

1 opakowanie

2 sztuki

2 sztuki

1 szklanka

1 sztuka

1 łyżka

0.5 pęczka

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż ugotuj w wodzie tak, aby był sypki. Następnie odcedź.

Krok 2

Na oliwie podsmaż posiekany czosnek i mieszankę owoców morza.

Krok 3

Następnie dodaj curry i ryż. Całość smaż jeszcze kilka minut.

Krok 4

Fix Knorr wymieszaj ze szklanką wody.

Krok 5

Wlej sos na patelnię. Dodaj pomidory pokrojone w kostkę (bez pestek) i sok z cytryny. Całość smaż, aż większość płynu wyparuje.

Krok 6

Podawaj ze świeżą kolendrą.

1

Opinie o przepisie

  • Małgorzata Sandecka

    Małgorzata Sandecka , 03.04.2017

    Proste, szybkie, pyszne!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryż z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryż z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryż z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryż z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryż z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryż z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryż z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ryż z owocami morzaRyż z owocami morza

Danie z owocami morza może być proste w przygotowaniu i jednocześnie wykwintne, co udowadnia powyższy przepis. Wykorzystując mieszankę mrożonych kalmarów, krewetek, ośmiorniczek czy małż, zaoszczędzisz sporo czasu przy przyrządzaniu pysznego obiadu. Podstawą potrawy powinien być ryż – sprawdzi się np. basmati, który charakteryzuje się delikatnym orzechowym posmakiem lub jaśminowy o subtelnej kwiatowej nucie. Na patelni (odpowiedni będzie wok) podsmaż mieszankę owoców morza oraz posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek, który nada potrawie wyrazistości. Jeśli lubisz pikantniejszy smak, dosyp również szczyptę sproszkowanego chili. Całość dopraw dodatkowo niewielką ilością curry i dodaj na patelnię ugotowany wcześniej na sypko ryż, pamiętając o starannym mieszaniu składników. Następnie wlej sos oraz pokrojone drobno pomidory pozbawione gniazd nasiennych. Smak owoców morza podkreślisz odrobiną soku z cytryny lub limonki. Gotowe danie udekoruj świeżą kolendrą i plastrami cytrusów. Mamy nadzieję, że gotowanie z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.