Ryż z owocami morza: przepis | Przepisy.pl pixel

Ryż z owocami morza

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

61

144 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

467 osób wydrukowało

Pobierz pdf

830 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

300 gramów

1 opakowanie

2 sztuki

2 sztuki

1 szklanka

1 sztuka

1 łyżka

0.5 pęczka

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż ugotuj w wodzie tak, aby był sypki. Następnie odcedź.

Krok 2

Na oliwie podsmaż posiekany czosnek i mieszankę owoców morza.

Krok 3

Następnie dodaj curry i ryż. Całość smaż jeszcze kilka minut.

Krok 4

Fix Knorr wymieszaj ze szklanką wody.

Krok 5

Wlej sos na patelnię. Dodaj pomidory pokrojone w kostkę (bez pestek) i sok z cytryny. Całość smaż, aż większość płynu wyparuje.

Krok 6

Podawaj ze świeżą kolendrą.

1

Opinie o przepisie

  • Małgorzata Sandecka

    Małgorzata Sandecka , 03.04.2017

    Proste, szybkie, pyszne!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryż z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryż z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryż z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryż z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryż z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryż z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryż z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ryż z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Wyrazisty smak i aromat sprawiają, że stają się przysmakiem nie tylko zapalonych grzybiarzy. Warto znaleźć miejsce wśród domowych przetworów dla przynajmniej kilku słoiczków.

Czytaj więcej

Bez problemu znajdziemy je w sklepach, lecz ich smak nie może równać się z walorami owoców, które przygotujemy samodzielnie. Jak suszyć śliwki? Dziś poruszymy temat suszenia śliwek w piekarniku oraz w suszarce.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ryż z owocami morzaRyż z owocami morza

Danie z owocami morza może być proste w przygotowaniu i jednocześnie wykwintne, co udowadnia powyższy przepis. Wykorzystując mieszankę mrożonych kalmarów, krewetek, ośmiorniczek czy małż, zaoszczędzisz sporo czasu przy przyrządzaniu pysznego obiadu. Podstawą potrawy powinien być ryż – sprawdzi się np. basmati, który charakteryzuje się delikatnym orzechowym posmakiem lub jaśminowy o subtelnej kwiatowej nucie. Na patelni (odpowiedni będzie wok) podsmaż mieszankę owoców morza oraz posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek, który nada potrawie wyrazistości. Jeśli lubisz pikantniejszy smak, dosyp również szczyptę sproszkowanego chili. Całość dopraw dodatkowo niewielką ilością curry i dodaj na patelnię ugotowany wcześniej na sypko ryż, pamiętając o starannym mieszaniu składników. Następnie wlej sos oraz pokrojone drobno pomidory pozbawione gniazd nasiennych. Smak owoców morza podkreślisz odrobiną soku z cytryny lub limonki. Gotowe danie udekoruj świeżą kolendrą i plastrami cytrusów. Mamy nadzieję, że gotowanie z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.