Ryż z owocami morza: przepis | Przepisy.pl pixel

Ryż z owocami morza

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

65

heart
152 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

493 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

868 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

300 gramów

1 opakowanie

2 sztuki

2 sztuki

1 szklanka

1 sztuka

1 łyżka

0.5 pęczka

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż ugotuj w wodzie tak, aby był sypki. Następnie odcedź.

Krok 2

Na oliwie podsmaż posiekany czosnek i mieszankę owoców morza.

Krok 3

Następnie dodaj curry i ryż. Całość smaż jeszcze kilka minut.

Krok 4

Fix Knorr wymieszaj ze szklanką wody.

Krok 5

Wlej sos na patelnię. Dodaj pomidory pokrojone w kostkę (bez pestek) i sok z cytryny. Całość smaż, aż większość płynu wyparuje.

Krok 6

Podawaj ze świeżą kolendrą.

1

Opinie o przepisie

  • Małgorzata Sandecka

    Małgorzata Sandecka , 03.04.2017

    Proste, szybkie, pyszne!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryż z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryż z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryż z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryż z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryż z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryż z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryż z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ryż z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Ryż na ostro
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ryż z owocami morzaRyż z owocami morza

Danie z owocami morza może być proste w przygotowaniu i jednocześnie wykwintne, co udowadnia powyższy przepis. Wykorzystując mieszankę mrożonych kalmarów, krewetek, ośmiorniczek czy małż, zaoszczędzisz sporo czasu przy przyrządzaniu pysznego obiadu. Podstawą potrawy powinien być ryż – sprawdzi się np. basmati, który charakteryzuje się delikatnym orzechowym posmakiem lub jaśminowy o subtelnej kwiatowej nucie. Na patelni (odpowiedni będzie wok) podsmaż mieszankę owoców morza oraz posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek, który nada potrawie wyrazistości. Jeśli lubisz pikantniejszy smak, dosyp również szczyptę sproszkowanego chili. Całość dopraw dodatkowo niewielką ilością curry i dodaj na patelnię ugotowany wcześniej na sypko ryż, pamiętając o starannym mieszaniu składników. Następnie wlej sos oraz pokrojone drobno pomidory pozbawione gniazd nasiennych. Smak owoców morza podkreślisz odrobiną soku z cytryny lub limonki. Gotowe danie udekoruj świeżą kolendrą i plastrami cytrusów. Mamy nadzieję, że gotowanie z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.