Ryż z owocami morza: przepis | Przepisy.pl pixel

Ryż z owocami morza

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

64

heart
152 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

489 osób wydrukowało

Pobierz pdf

867 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

300 gramów

1 opakowanie

2 sztuki

2 sztuki

1 szklanka

1 sztuka

1 łyżka

0.5 pęczka

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż ugotuj w wodzie tak, aby był sypki. Następnie odcedź.

Krok 2

Na oliwie podsmaż posiekany czosnek i mieszankę owoców morza.

Krok 3

Następnie dodaj curry i ryż. Całość smaż jeszcze kilka minut.

Krok 4

Fix Knorr wymieszaj ze szklanką wody.

Krok 5

Wlej sos na patelnię. Dodaj pomidory pokrojone w kostkę (bez pestek) i sok z cytryny. Całość smaż, aż większość płynu wyparuje.

Krok 6

Podawaj ze świeżą kolendrą.

1

Opinie o przepisie

  • Małgorzata Sandecka

    Małgorzata Sandecka , 03.04.2017

    Proste, szybkie, pyszne!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryż z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryż z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryż z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryż z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryż z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryż z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryż z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ryż z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ryż z owocami morzaRyż z owocami morza

Danie z owocami morza może być proste w przygotowaniu i jednocześnie wykwintne, co udowadnia powyższy przepis. Wykorzystując mieszankę mrożonych kalmarów, krewetek, ośmiorniczek czy małż, zaoszczędzisz sporo czasu przy przyrządzaniu pysznego obiadu. Podstawą potrawy powinien być ryż – sprawdzi się np. basmati, który charakteryzuje się delikatnym orzechowym posmakiem lub jaśminowy o subtelnej kwiatowej nucie. Na patelni (odpowiedni będzie wok) podsmaż mieszankę owoców morza oraz posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek, który nada potrawie wyrazistości. Jeśli lubisz pikantniejszy smak, dosyp również szczyptę sproszkowanego chili. Całość dopraw dodatkowo niewielką ilością curry i dodaj na patelnię ugotowany wcześniej na sypko ryż, pamiętając o starannym mieszaniu składników. Następnie wlej sos oraz pokrojone drobno pomidory pozbawione gniazd nasiennych. Smak owoców morza podkreślisz odrobiną soku z cytryny lub limonki. Gotowe danie udekoruj świeżą kolendrą i plastrami cytrusów. Mamy nadzieję, że gotowanie z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.