
Składniki
400 gramów
300 gramów
1 opakowanie
2 sztuki
2 sztuki
1 szklanka
1 sztuka
1 łyżka
0.5 pęczka
50 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ryż ugotuj w wodzie tak, aby był sypki. Następnie odcedź.
Krok 2
Na oliwie podsmaż posiekany czosnek i mieszankę owoców morza.
Krok 3
Następnie dodaj curry i ryż. Całość smaż jeszcze kilka minut.
Krok 4
Fix Knorr wymieszaj ze szklanką wody.
Krok 5
Wlej sos na patelnię. Dodaj pomidory pokrojone w kostkę (bez pestek) i sok z cytryny. Całość smaż, aż większość płynu wyparuje.
Krok 6
Podawaj ze świeżą kolendrą.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Fix Smażony ryż po chińsku Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuKutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ryż z owocami morza
Danie z owocami morza może być proste w przygotowaniu i jednocześnie wykwintne, co udowadnia powyższy przepis. Wykorzystując mieszankę mrożonych kalmarów, krewetek, ośmiorniczek czy małż, zaoszczędzisz sporo czasu przy przyrządzaniu pysznego obiadu. Podstawą potrawy powinien być ryż – sprawdzi się np. basmati, który charakteryzuje się delikatnym orzechowym posmakiem lub jaśminowy o subtelnej kwiatowej nucie. Na patelni (odpowiedni będzie wok) podsmaż mieszankę owoców morza oraz posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek, który nada potrawie wyrazistości. Jeśli lubisz pikantniejszy smak, dosyp również szczyptę sproszkowanego chili. Całość dopraw dodatkowo niewielką ilością curry i dodaj na patelnię ugotowany wcześniej na sypko ryż, pamiętając o starannym mieszaniu składników. Następnie wlej sos oraz pokrojone drobno pomidory pozbawione gniazd nasiennych. Smak owoców morza podkreślisz odrobiną soku z cytryny lub limonki. Gotowe danie udekoruj świeżą kolendrą i plastrami cytrusów. Mamy nadzieję, że gotowanie z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.