Ryż z łososiem wędzonym, fetą, groszkiem zielonym | Przepisy.pl pixel

Ryż z groszkiem, łososiem i fetą

Autor: Agata Chmielewska

ratingratingratingratingrating

9

heart
5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

18 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

50 gramów

1 sztuka

1 łyżeczka

200 gramów

1 szklanka

3 plastry

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż ugotuj w wodzie z dodatkiem kostki Knorr aby był sypki. Następnie odcedź go i odstaw.

Krok 2

Groszek zalej wrzątkiem i po kilku minutach odcedź.

Krok 3

Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na oliwie.

Krok 4

Teraz dodaj odcedzony ryż i groszek. Ryż chwilę smaż aby był gorący.

Krok 5

Dodaj porwane plastry łososia oraz posiekany koperek. Ryż tylko wymieszaj i natychmiast przełóż na talerz. Podawaj posypany pokruszonym serem feta.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryż z groszkiem, łososiem i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryż z groszkiem, łososiem i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryż z groszkiem, łososiem i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryż z groszkiem, łososiem i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryż z groszkiem, łososiem i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryż z groszkiem, łososiem i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryż z groszkiem, łososiem i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ryż z groszkiem, łososiem i fetą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej