Czarny ryż w Polsce nie jest jeszcze tak popularny, jak jego białe odmiany, ale warto to zmienić! Na talerzach prezentuje się niezwykle apetycznie, jest w stanie zastąpić w daniach ziemniaki i kasze, a do tego gotowanie czarnego ryżu wcale nie jest trudne. Warto jednak znać kilka zasad, dzięki którym przygotowanie posiłku pójdzie sprawnie, a degustacja nowego produktu przyniesie ogromną przyjemność.
Czarny ryż – co to takiego?
W Azji, zwłaszcza Chinach, znany jest od tysięcy lat. Bywa nazywany „zakazanym ryżem” lub „ryżem Cesarza”, ponieważ w przeszłości jego smakiem raczyć się mogła jedynie rodzina cesarska oraz arystokracja z jej najbliższego otoczenia. Na szczęście te czasy już dawno za nami. Obecnie w kuchniach orientalnych czarny ryż wykorzystuje się zarówno w potrawach wytrawnych, jak i do przyrządzania deserów.
Jak smakuje czarny ryż?
Ciemna barwa wyróżnia go na tle innych odmian ryżu. Po ugotowaniu ziarna zmieniają odcień na ciemnofioletowy, a trzeba przyznać, że niewiele artykułów spożywczych, które na co dzień pojawiają się w naszych jadłospisach, dostarcza takich wrażeń estetycznych. Jeśli chodzi o doznania podniebienia, czarny ryż ma orzechowy, delikatnie słodkawy smak. Choć nie należy do odmian bardzo kleistych, współcześnie szefowie kuchni wyczarowują z niego nawet efektowne risotto i sushi.
Jak ugotować czarny ryż?
Czynność nie należy do skomplikowanych zadań, lecz należy wziąć pod uwagę, że to proces dość czasochłonny i może zająć nawet godzinę! Trzeba przyznać, że to sporo, zwłaszcza w porównaniu do bardziej popularnych białych odmian. Jak zatem postępować z czarnym ryżem? Gotowanie zacznijmy od namoczenia ziaren w chłodnej wodzie.
- Ziarna wystarczy zalać i odstawić na co najmniej godzinę. Jeśli jednak dysponujemy większym zapasem czasu, pozwólmy im spędzić w takich warunkach nawet kilka godzin. Po ich upływie ryż należy przepłukać czystą wodą i dopiero wtedy rozpocząć jego przyrządzanie.
- Jak gotować czarny ryż? Kluczowe są proporcje. Na jedną porcję ziaren potrzebujemy dwóch porcji płynu. Najwygodniej będzie je odmierzać, używając szklanek. Do przyrządzenia posiłku przyda się garnek z pokrywką.
Ile gotować czarny ryż?
Po namoczeniu zajmie to około pół godziny. Warto co jakiś czas sprawdzić miękkość ziaren. Ważne jest, by ich nie rozgotować. Ryż nie tylko straci zachęcający wygląd, ale przede wszystkim w dużym stopniu wypłukane zostaną składniki odżywcze.
Jak podawać czarny ryż?
Wykorzystać go można w przepisach, w których do tej pory używaliśmy innych odmian. Daje to więc szerokie pole do popisu, a dzięki sprawdzonym recepturom poczujemy się w kuchni pewniej, testując zupełnie nowy produkt. Czarną odmianę wykorzystajmy do zrobienia ryżu palao z pieczarkami. Sprawdzi się również w przypadku ryżu z fasolą, czyli daniu intensywnie pachnącym świeżą kolendrą. W przepisie uwzględniamy też czarną fasolę, ale można zastąpić ją czerwoną, by danie nie było zbyt monotonne wizualnie.
W smażonym ryżu z jajkiem „zakazany produkt” również będzie prezentować się zjawiskowo. Poczujemy się naprawdę królewsko, próbując dyni nadziewanej dzikim ryżem i cukinią – w farszu ciemnofioletowe ziarna wyglądają bardzo intrygująco. Goście podczas przyjęcia będą oczarowani sałatką z krewetek w pomidorach. Jeśli zależy na tym, by zaproponować danie na ciepło, postawmy na paprykę faszerowaną ryżem i mięsem, która przypadnie do gustu wszystkim zebranych przy stole.
Komentarze (0)