
Składniki
200 gramów
50 gramów
2 sztuki
250 gramów
500 gramów
2 sztuki
3 sztuki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Biały i czarny ryż ugotuj oddzielnie według wskazówek na opakowaniu producenta w wodzie z dodatkiem kostki Knorr.
Krok 2
Marchew obierz i pokrój w plastry. Brokuły podziel na mniejsze różyczki. Dymkę pokrój na plasterki.
Krok 3
Na dużej patelni lub woku podsmaż marchew oraz dymkę. Dodaj brokuły i smaż 2-3 minuty.
Krok 4
Teraz dodaj ryż, wymieszaj i smaż kolejne 2 minut.
Krok 5
Teraz łopatką przesuń ryż z warzywami tak aby odsłonić kawałek patelni. Wbij jaja i zacznij je mieszać tak jak smaży się jajecznicę. Gdy jaja będą prawie ścięte wymieszaj całą zawartość patelni i smaż jeszcze 1 minutę. Podawaj.

Dobra rada:
Do dania możesz również dodać paski z kurczaka.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Rosół szlachetny drobiowo-warzywny Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Smażony ryż z jajkiem
Kuchnia azjatycka jest niezwykle różnorodna. Pewnie dlatego cieszy się tak dużą popularnością w prawie każdym zakątku świata. Daje możliwość swobodnego żonglowania recepturami, produktami i technikami obróbki żywności, dzięki czemu gotową potrawę bez problemu dopasujesz do własnych upodobań kulinarnych. Smażony ryż z jajkiem stanowi wyjątkowo prosty sposób na umieszczenie Azji na talerzu.
Dla kogo?
Smażony ryż z jajkiem to receptura w sam raz do stawiania pierwszych kroków w świecie orientalnych inspiracji.
Na jaką okazję?
Jesteśmy przekonani, że domownicy będą zachwyceni obiadem innym niż tradycyjne polskie zestawy. Wyprawę do Azji z pomocą smażonego ryżu z jajkiem możesz zorganizować nawet w środku pracowitego tygodnia!
Czy wiesz, że?
Wok to sprzęt, który warto mieć w kuchennym wyposażeniu, jeśli chcemy przygotować przepis na ryż smażony z jajkiem. Jego charakterystyczny kształt (wysokie ścianki zwężające się ku dołowi) sprawia, że smażenie potraw nie wymaga użycia dużej ilości tłuszczu.
Dla urozmaicenia:
Orientalny charakter ryżu smażonego z jajkiem podkreślisz poprzez dorzucenie pędów bambusa.