Smażony ryż z jajkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Smażony ryż z jajkiem

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

11 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

21 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

50 gramów

2 sztuki

250 gramów

500 gramów

2 sztuki

3 sztuki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Biały i czarny ryż ugotuj oddzielnie według wskazówek na opakowaniu producenta w wodzie z dodatkiem kostki Knorr.

Krok 2

Marchew obierz i pokrój w plastry. Brokuły podziel na mniejsze różyczki. Dymkę pokrój na plasterki.

Krok 3

Na dużej patelni lub woku podsmaż marchew oraz dymkę. Dodaj brokuły i smaż 2-3 minuty.

Krok 4

Teraz dodaj ryż, wymieszaj i smaż kolejne 2 minut.

Krok 5

Teraz łopatką przesuń ryż z warzywami tak aby odsłonić kawałek patelni. Wbij jaja i zacznij je mieszać tak jak smaży się jajecznicę. Gdy jaja będą prawie ścięte wymieszaj całą zawartość patelni i smaż jeszcze 1 minutę. Podawaj.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do dania możesz również dodać paski z kurczaka.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Smażony ryż z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Smażony ryż z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Smażony ryż z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Smażony ryż z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Smażony ryż z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Smażony ryż z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Smażony ryż z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Smażony ryż z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Paella z kurczakiem - VIDEO
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Smażony ryż z jajkiemSmażony ryż z jajkiem

Kuchnia azjatycka jest niezwykle różnorodna. Pewnie dlatego cieszy się tak dużą popularnością w prawie każdym zakątku świata. Daje możliwość swobodnego żonglowania recepturami, produktami i technikami obróbki żywności, dzięki czemu gotową potrawę bez problemu dopasujesz do własnych upodobań kulinarnych. Smażony ryż z jajkiem stanowi wyjątkowo prosty sposób na umieszczenie Azji na talerzu.

Dla kogo?

Smażony ryż z jajkiem to receptura w sam raz do stawiania pierwszych kroków w świecie orientalnych inspiracji.

Na jaką okazję?

Jesteśmy przekonani, że domownicy będą zachwyceni obiadem innym niż tradycyjne polskie zestawy. Wyprawę do Azji z pomocą smażonego ryżu z jajkiem możesz zorganizować nawet w środku pracowitego tygodnia!

Czy wiesz, że?

Wok to sprzęt, który warto mieć w kuchennym wyposażeniu, jeśli chcemy przygotować przepis na ryż smażony z jajkiem. Jego charakterystyczny kształt (wysokie ścianki zwężające się ku dołowi) sprawia, że smażenie potraw nie wymaga użycia dużej ilości tłuszczu.

Dla urozmaicenia:

Orientalny charakter ryżu smażonego z jajkiem podkreślisz poprzez dorzucenie pędów bambusa.