Risotto z szparagami i komosą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Risotto z szparagami i komosą

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

200 gramów

1 sztuka

1 litr

1 sztuka

2 sztuki

100 gramów

1 sztuka

80 gramów

1 pęczek

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szparagi obierz i odłam zdrewniałe końcówki. Następnie pokrój je w mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek pokrój w drobną kosteczkę. Posiekaj natkę pietruszki.

Krok 2

Zagotuj wodę z kostką Knorr.

Krok 3

Na dużej patelni podsmaż szparagi. Jak będą rumiane odłóż je na bok. Następnie na tej samej patelni smaż cebulę wraz z czosnkiem.

Krok 4

Jak zrobią się szkliste dodaj ryż oraz komosę. Całość smaż jeszcze kilka minut lekko mieszając.

Krok 5

Wlej połowę wywaru i gotuj na średnim ogniu mieszając od czasu do czasu aż ryż wchłonie bulion.

Krok 6

Dodaj pozostały bulion i gotuj tak samo aż ryż wchłonie większość płynu i zrobi się miękki oraz kremowy. Na końcu dodaj z powrotem szparagi oraz natkę pietruszki i parmezan. Podawaj w głębokim talerzu i zetrzyj na wierzch skórkę z cytryny.

przepisy.pl

Dobra rada:

Komosa doda daniu zupełnie nieoczekiwany smak. Szparagi możesz zastąpić innymi warzywami. Zamiast ryżu użyj również kaszy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Risotto z szparagami i komosą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Risotto z szparagami i komosą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Risotto z szparagami i komosą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Risotto z szparagami i komosą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Risotto z szparagami i komosą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Risotto z szparagami i komosą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Risotto z szparagami i komosą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Risotto z szparagami i komosą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Risotto z szparagami i komosąRisotto z szparagami i komosą

Zapewne każdy miłośnik włoskiej kuchni ma swój ulubiony przepis na idealnie kremowe risotto. Dziś odejdziemy jednak od śródziemnomorskiej klasyki. Na patelni oprócz ryżu do risotto, warzyw i sera pojawi się także komosa ryżowa. Podejrzewamy, że tego połączenia jeszcze nie próbowałeś, więc jest to doskonały pretekst do sprawdzenia nowego przepisu na risotto ze szparagami i komosą ryżową.

Dla kogo?

Potrawy z ryżem ratują każdego kucharza, któremu brakuje kulinarnej weny. Podstawa dania już jest, ale co dalej? Kieruj się naszymi wskazówkami, ale pamiętaj, że nic nie stoi na przeszkodzie, by do risotto ze szparagami dodać inne warzywa, które akurat masz w zanadrzu.

Na jaką okazję?

Tym daniem można się pochwalić! Nie miej więc oporów przed podaniem risotto ze szparagami podczas świątecznego posiłku. Ważne uroczystości zasługują na to, by podkreślić ich rangę wyjątkowym menu.

Czy wiesz, że?

Nie każdy ryż nadaje się do zrobienia risotto. Należy wybierać gatunki o niedużych, okrągłych ziarnach, które dobrze wchłaniają bulion i przyprawy.

Dla urozmaicenia:

Do dekoracji risotto ze szparagami, zamiast natki pietruszki, możesz użyć świeżych listków oregano lub bazylii.