Risotto z szparagami i komosą
NOWY PRZEPIS
łatwe
15 osób zapisało

Składniki
500 gramów
200 gramów
1 sztuka
1 litr
1 sztuka
2 sztuki
100 gramów
1 sztuka
80 gramów
1 pęczek
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Szparagi obierz i odłam zdrewniałe końcówki. Następnie pokrój je w mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek pokrój w drobną kosteczkę. Posiekaj natkę pietruszki.
Krok 2
Zagotuj wodę z kostką Knorr.
Krok 3
Na dużej patelni podsmaż szparagi. Jak będą rumiane odłóż je na bok. Następnie na tej samej patelni smaż cebulę wraz z czosnkiem.
Krok 4
Jak zrobią się szkliste dodaj ryż oraz komosę. Całość smaż jeszcze kilka minut lekko mieszając.
Krok 5
Wlej połowę wywaru i gotuj na średnim ogniu mieszając od czasu do czasu aż ryż wchłonie bulion.
Krok 6
Dodaj pozostały bulion i gotuj tak samo aż ryż wchłonie większość płynu i zrobi się miękki oraz kremowy. Na końcu dodaj z powrotem szparagi oraz natkę pietruszki i parmezan. Podawaj w głębokim talerzu i zetrzyj na wierzch skórkę z cytryny.

Dobra rada:
Komosa doda daniu zupełnie nieoczekiwany smak. Szparagi możesz zastąpić innymi warzywami. Zamiast ryżu użyj również kaszy.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Risotto z szparagami i komosą
Zapewne każdy miłośnik włoskiej kuchni ma swój ulubiony przepis na idealnie kremowe risotto. Dziś odejdziemy jednak od śródziemnomorskiej klasyki. Na patelni oprócz ryżu do risotto, warzyw i sera pojawi się także komosa ryżowa. Podejrzewamy, że tego połączenia jeszcze nie próbowałeś, więc jest to doskonały pretekst do sprawdzenia nowego przepisu na risotto ze szparagami i komosą ryżową.
Dla kogo?
Potrawy z ryżem ratują każdego kucharza, któremu brakuje kulinarnej weny. Podstawa dania już jest, ale co dalej? Kieruj się naszymi wskazówkami, ale pamiętaj, że nic nie stoi na przeszkodzie, by do risotto ze szparagami dodać inne warzywa, które akurat masz w zanadrzu.
Na jaką okazję?
Tym daniem można się pochwalić! Nie miej więc oporów przed podaniem risotto ze szparagami podczas świątecznego posiłku. Ważne uroczystości zasługują na to, by podkreślić ich rangę wyjątkowym menu.
Czy wiesz, że?
Nie każdy ryż nadaje się do zrobienia risotto. Należy wybierać gatunki o niedużych, okrągłych ziarnach, które dobrze wchłaniają bulion i przyprawy.
Dla urozmaicenia:
Do dekoracji risotto ze szparagami, zamiast natki pietruszki, możesz użyć świeżych listków oregano lub bazylii.