Gołąbki z farszem z kaszy i grzybów przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gołąbki z farszem z kaszy i grzybów

Autor: sylkach

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
8 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

40 osób wydrukowało

Pobierz pdf

39 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

300 gramów

100 gramów

500 gramów

2 sztuki

2 sztuki

1 litr

3 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kapustę oczyszczamy ze zwiędłych liści,wyrzynamy głąb. Kolejno odzielamy liście ,które wkładamy do gotującej się ,osolonej wody.Gotujemy około 3 minut aż liście zmiękną. Wyjmujemy,rozkładamy na stolnicy,zrzynamy grubsze nerwy ze środka.

Krok 2

Farsz: Suszone grzyby naczaczamy przez godzinę po czym gotujemy około 30 minut.Odcedzamy(wody z gotowania grzybów nie wylewamy) i drobniutko siekamy. Pieczarki oczyszczamy, drobno siekamy i podsmażamy na maśle.Cebulę również drobno siekamy i przesmażamy na dwóch łyżkach masła. Dodajemy wszystko do ugotowanej kaszy.Wbijamy jajka i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Dokładnie mieszamy

Krok 3

Na każdy liść kapusty nakładamy po porcji farszu.Zwijamy najpierw boki liści a następnie rolujemy.Na dno naczynia układamy dwa liście z kapusty ,następnie ścisło obok siebie układamy gołąbki.Bulion mieszamy z wodą z gotowania grzybów,zagotowujemy i zalewamy nim gołąbki.Na wierzch układamy liście kapusty.Wstawiamy do piekarnika i w temp.190 stopni pieczemy około 70 minut.Przez ostatnie 20 minut pieczenia przykryłam goląbki folią aluminiową aby wierzchnie liście gołąbków za dużo się nie przypiekły.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gołąbki z farszem z kaszy i grzybów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gołąbki z farszem z kaszy i grzybów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gołąbki z farszem z kaszy i grzybów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gołąbki z farszem z kaszy i grzybów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gołąbki z farszem z kaszy i grzybów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gołąbki z farszem z kaszy i grzybów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gołąbki z farszem z kaszy i grzybów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gołąbki z farszem z kaszy i grzybów - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej