Gołąbki z farszem z kaszy i grzybów przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gołąbki z farszem z kaszy i grzybów

Autor: sylkach

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

7 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

33 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

23 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

300 gramów

100 gramów

500 gramów

2 sztuki

2 sztuki

1 litr

3 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kapustę oczyszczamy ze zwiędłych liści,wyrzynamy głąb. Kolejno odzielamy liście ,które wkładamy do gotującej się ,osolonej wody.Gotujemy około 3 minut aż liście zmiękną. Wyjmujemy,rozkładamy na stolnicy,zrzynamy grubsze nerwy ze środka.

Krok 2

Farsz: Suszone grzyby naczaczamy przez godzinę po czym gotujemy około 30 minut.Odcedzamy(wody z gotowania grzybów nie wylewamy) i drobniutko siekamy. Pieczarki oczyszczamy, drobno siekamy i podsmażamy na maśle.Cebulę również drobno siekamy i przesmażamy na dwóch łyżkach masła. Dodajemy wszystko do ugotowanej kaszy.Wbijamy jajka i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Dokładnie mieszamy

Krok 3

Na każdy liść kapusty nakładamy po porcji farszu.Zwijamy najpierw boki liści a następnie rolujemy.Na dno naczynia układamy dwa liście z kapusty ,następnie ścisło obok siebie układamy gołąbki.Bulion mieszamy z wodą z gotowania grzybów,zagotowujemy i zalewamy nim gołąbki.Na wierzch układamy liście kapusty.Wstawiamy do piekarnika i w temp.190 stopni pieczemy około 70 minut.Przez ostatnie 20 minut pieczenia przykryłam goląbki folią aluminiową aby wierzchnie liście gołąbków za dużo się nie przypiekły.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gołąbki z farszem z kaszy i grzybów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gołąbki z farszem z kaszy i grzybów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gołąbki z farszem z kaszy i grzybów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gołąbki z farszem z kaszy i grzybów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gołąbki z farszem z kaszy i grzybów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gołąbki z farszem z kaszy i grzybów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gołąbki z farszem z kaszy i grzybów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej