
Składniki
1 sztuka
20 mililitrów
1 szczypta
125 mililitrów
1 szczypta
125 mililitrów
30 gramów
40 gramów
400 mililitrów
1 pęczek
125 mililitrów
1 sztuka
500 gramów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kapustę rozdziel na liście i blanszuj je przez 5 minut w osolonym wrzątku.
Krok 2
Bułkę namocz w mleku i odciśnij. Filety posiekaj w drobną kostkę. Pokrój cebulę i podsmaż na łyżce oleju.
Krok 3
Wymieszaj filety, cebulę, posiekany koperek i odciśniętą bułkę. Dopraw.
Krok 4
Powstały farsz zawijaj w liście kapusty, układaj ściśle w rondlu, dodaj łyżkę masła, wino, bulion i duś przez 15-20 minut na małym ogniu pod przykryciem.
Krok 5
Z masła i mąki przygotuj zasmażkę i dodaj do wywaru. Na koniec dolej śmietanę. Podawaj na ciepło.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Podobne przepisy
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej