Flaczki z lina

Autor: pasibrzuch pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

4 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 szczypta

1 kilogram

2 sztuki

1 szczypta

1 łyżka

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

0.5 sztuki

1 pęczek

2 łyżki

1 szklanka

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Lina oczyść, natrzyj solą i pozostaw w chłodnym miejscu na 60 minut.

Krok 1

Zdejmij skórę, wyjmij ości, a mięso pokrój w paseczki.

Krok 1

Duś na maśle* pod przykryciem przez około 10 minut.

Krok 1

Z włoszczyzny i ryby ugotuj wywar.

Krok 1

Pietruszkę, selera i cebulę pokrój na mniejsze kawałki i uduś na maśle*. Dodaj do wywaru.

Krok 1

Wrzuć majeranek, gałkę, imbir, sól i pieprz i gotuj przez 15 minut.

Krok 1

Minutę przed końcem gotowania dodaj śmietanę i wymieszaj. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej