
Składniki
2 sztuki
1 łyżka
0.5 sztuki
1 szczypta
1 szklanka
1 szczypta
1 szczypta
2 sztuki
1 łyżka
2 łyżki
1 szczypta
1 pęczek
1 kilogram
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Lina oczyść, natrzyj solą i pozostaw w chłodnym miejscu na 60 minut.
Krok 2
Zdejmij skórę, wyjmij ości, a mięso pokrój w paseczki.
Krok 3
Duś na maśle* pod przykryciem przez około 10 minut.
Krok 4
Z włoszczyzny i ryby ugotuj wywar.
Krok 5
Pietruszkę, selera i cebulę pokrój na mniejsze kawałki i uduś na maśle*. Dodaj do wywaru.
Krok 6
Wrzuć majeranek, gałkę, imbir, sól i pieprz i gotuj przez 15 minut.
Krok 7
Minutę przed końcem gotowania dodaj śmietanę i wymieszaj. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej





























