Flaczki z lina przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Flaczki z lina

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

4 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 łyżka

0.5 sztuki

1 szczypta

1 szklanka

1 szczypta

1 szczypta

2 sztuki

1 łyżka

2 łyżki

1 szczypta

1 pęczek

1 kilogram

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Lina oczyść, natrzyj solą i pozostaw w chłodnym miejscu na 60 minut.

Krok 2

Zdejmij skórę, wyjmij ości, a mięso pokrój w paseczki.

Krok 3

Duś na maśle* pod przykryciem przez około 10 minut.

Krok 4

Z włoszczyzny i ryby ugotuj wywar.

Krok 5

Pietruszkę, selera i cebulę pokrój na mniejsze kawałki i uduś na maśle*. Dodaj do wywaru.

Krok 6

Wrzuć majeranek, gałkę, imbir, sól i pieprz i gotuj przez 15 minut.

Krok 7

Minutę przed końcem gotowania dodaj śmietanę i wymieszaj. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Flaczki z lina - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Flaczki z lina - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Flaczki z lina - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Flaczki z lina - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Flaczki z lina - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Flaczki z lina - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Flaczki z lina - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Flaczki z lina - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej