
Składniki
2 sztuki
1 łyżka
0.5 sztuki
1 szczypta
1 szklanka
1 szczypta
1 szczypta
2 sztuki
1 łyżka
2 łyżki
1 szczypta
1 pęczek
1 kilogram
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Lina oczyść, natrzyj solą i pozostaw w chłodnym miejscu na 60 minut.
Krok 2
Zdejmij skórę, wyjmij ości, a mięso pokrój w paseczki.
Krok 3
Duś na maśle* pod przykryciem przez około 10 minut.
Krok 4
Z włoszczyzny i ryby ugotuj wywar.
Krok 5
Pietruszkę, selera i cebulę pokrój na mniejsze kawałki i uduś na maśle*. Dodaj do wywaru.
Krok 6
Wrzuć majeranek, gałkę, imbir, sól i pieprz i gotuj przez 15 minut.
Krok 7
Minutę przed końcem gotowania dodaj śmietanę i wymieszaj. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej