Składniki
1 sztuka
3 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
1 szklanka
4 sztuki
1 łyżeczka
2 sztuki
0.5 szklanki
20 dekagramów
20 dekagramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę obierz, pokrój w kostkę, papryki w dużą kostkę a cukinie w cienkie plastry.
Krok 2
Cebulę zeszklij na oleju, dodaj paprykę i cukinie, smaż przez 4 minuty. Przypraw solą, pieprzem i oregano.
Krok 3
Jajka rozkłóć, wlej mleko i śmietankę, wymieszaj. Przypraw solą i pieprzem.
Krok 4
Warzywa przełóż do naczynia żaroodpornego, zalej masą śmietanowo-jajeczną. Piecz przez pół godziny w temperaturze 200 stopni.
Przepisy w Waszym wykonaniu
średnie
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej