Paprykowo-cukiniowy placek przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Paprykowo-cukiniowy placek

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

3 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

1 szklanka

4 sztuki

1 łyżeczka

2 sztuki

0.5 szklanki

20 dekagramów

20 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę obierz, pokrój w kostkę, papryki w dużą kostkę a cukinie w cienkie plastry.

Krok 2

Cebulę zeszklij na oleju, dodaj paprykę i cukinie, smaż przez 4 minuty. Przypraw solą, pieprzem i oregano.

Krok 3

Jajka rozkłóć, wlej mleko i śmietankę, wymieszaj. Przypraw solą i pieprzem.

Krok 4

Warzywa przełóż do naczynia żaroodpornego, zalej masą śmietanowo-jajeczną. Piecz przez pół godziny w temperaturze 200 stopni.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Paprykowo-cukiniowy placek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Paprykowo-cukiniowy placek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Paprykowo-cukiniowy placek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Paprykowo-cukiniowy placek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Paprykowo-cukiniowy placek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Paprykowo-cukiniowy placek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Paprykowo-cukiniowy placek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Paprykowo-cukiniowy placek - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej