
Składniki
1 sztuka
5 sztuk
1 kilogram
0.5 łyżeczki
1 łyżeczka
2 łyżki
2 łyżki
1 łyżeczka
0.5 kilograma
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Marchew i ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kawałki i wrzucamy do garnka.
Krok 2
Cebulę obieramy, siekamy i szklimy na oliwie, dodajemy do marchwi i ziemniaków.
Krok 3
Wszystkie warzywa w garnku zalewamy wodą – tylko tyle by zostały zakryte. Dodajemy przyprawy i masło. Gotujemy ok 20 min.
Krok 4
Wszystko miksujemy blenderem na gładki krem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej