Cukinia duszona z szynką i oliwkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Cukinia duszona z szynką i oliwkami

Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
20 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

17 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

2 sztuki

0.5 szklanki

1 sztuka

2 łyżki

2 szczypty

2 szczypty

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na patelni rozgrzej niezbyt mocno oliwę. Szynkę pokrój a kotkę i obsmaż na oliwie.

Krok 2

Cukinię umyj,odetnij końce i bez obierania pokrój w kostkę, dodaj do szynki. Młoda marchewkę oskrob i pokrój na małe kawałki, dodaj do cukinii. Oliwki pokrój w mniejsze kawałki i dodaj do dania.

Krok 3

Warzywa oprósz przyprawami i wymieszaj. Duś pod przykrywką na niewielkim ogniu ok 10 min.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cukinia duszona z szynką i oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cukinia duszona z szynką i oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cukinia duszona z szynką i oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cukinia duszona z szynką i oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cukinia duszona z szynką i oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cukinia duszona z szynką i oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cukinia duszona z szynką i oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Cukinia duszona z szynką i oliwkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kociołek domowy
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej