Cukinia duszona z szynką i oliwkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Cukinia duszona z szynką i oliwkami

Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
20 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

17 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

2 sztuki

0.5 szklanki

1 sztuka

2 łyżki

2 szczypty

2 szczypty

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na patelni rozgrzej niezbyt mocno oliwę. Szynkę pokrój a kotkę i obsmaż na oliwie.

Krok 2

Cukinię umyj,odetnij końce i bez obierania pokrój w kostkę, dodaj do szynki. Młoda marchewkę oskrob i pokrój na małe kawałki, dodaj do cukinii. Oliwki pokrój w mniejsze kawałki i dodaj do dania.

Krok 3

Warzywa oprósz przyprawami i wymieszaj. Duś pod przykrywką na niewielkim ogniu ok 10 min.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cukinia duszona z szynką i oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cukinia duszona z szynką i oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cukinia duszona z szynką i oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cukinia duszona z szynką i oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cukinia duszona z szynką i oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cukinia duszona z szynką i oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cukinia duszona z szynką i oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Cukinia duszona z szynką i oliwkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej