Pieczona dynia hokkaido - przepis: do obiadu | Przepisy.pl pixel

Pieczona dynia

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

23

heart
248 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

295 osób wydrukowało

Pobierz pdf

364 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 łyżki

3 łyżki

6 łyżek

1 sztuka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dynię obierz, pokrój w grubą kostkę, wymieszaj z bułką tartą, miodem, oliwą i delikatem warzywnym.

Krok 2

Przełóż do naczynia żaroodpornego, przykryj folią aluminiową, wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 30 minut, po tym czasie folię usuń, dynię piecz jeszcze 15 minut, tak aby była zapieczona na wierzchu.

przepisy.pl

Dobra rada:

Dynię dopraw kawałkiem ostrej papryczki chili oraz gałązką rozmarynu.

5

Opinie o przepisie

  • Sonia Rybak

    Sonia Rybak , 22.10.2020

    nie dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • BARBARA OKRASZEWSKA

    BARBARA OKRASZEWSKA , 02.10.2020

    W jakiej temperaturze pieczemy dynie bo tylko napisane ile ma być pieczona

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Marcelina Zagata

    Marcelina Zagata , 03.10.2017

    Super proste i smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczona dynia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczona dynia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczona dynia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczona dynia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczona dynia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczona dynia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczona dynia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczona dynia - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczona dyniaPieczona dynia

Szukasz sposobu na dodatek do wegetariańskiego obiadu? Jeśli zastanawiasz się, czym zastąpić kaszę, ryż czy ziemniaki, wykorzystaj dynię. To warzywo o delikatnym miąższu i słodkawym smaku, które z łatwością doprawisz według swojego gustu. Do zapiekania nadaje się każdy gatunek dyni. Jeśli chcesz, by danie miało ładny, pomarańczowy kolor, wybierz dynię piżmową lub hokkaido. Ich dodatkową zaletą jest niewielki rozmiar, ułatwiający krojenie. Hokkaido ma jadalną skórkę i nie wymaga obierania. Pokrój ją na kawałki i wykrój z nich kostki miąższu. Wymieszaj z dodatkami: miodem, przyprawami, bułką tartą, pietruszką i oliwą np. rozmarynową. Sprawdzą się kolendra i papryka. Do łagodnej dyni pasuje też ostra papryczka chili – użyj jej, jeśli lubisz wyraziste smaki. Zapiecz w folii, zdejmując ją pod koniec, by dynia się zarumieniła. Tak przygotowaną możesz wykorzystać na wiele sposobów, podaj ją np. z dodatkiem surówki z czerwonej kapusty, kotletów z ciecierzycy, albo samą, z dodatkiem bagietki czosnkowej. Smacznego!