Pieczona dynia przepis – Zobacz na przepisy.pl

Pieczona dynia

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

15

156 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

237 osób wydrukowało

Pobierz pdf

273 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 łyżki

3 łyżki

6 łyżek

1 sztuka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dynię obierz, pokrój w grubą kostkę, wymieszaj z bułką tartą, miodem, oliwą i delikatem warzywnym.

Krok 2

Przełóż do naczynia żaroodpornego, przykryj folią aluminiową, wstaw do nagrzanego piekarnika na około 30 minut, po tym czasie folię usuń, dynię piecz jeszcze 15 minut, tak aby była zapieczona na wierzchu.

przepisy.pl

Dobra rada:

Dynię dopraw kawałkiem ostrej papryczki chili oraz gałązką rozmarynu.

1

Opinie o przepisie

  • Marcelina Zagata

    Marcelina Zagata , 03.10.2017

    Super proste i smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczona dynia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczona dynia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczona dynia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczona dynia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczona dynia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczona dynia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczona dynia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Ratatouille
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczona dyniaPieczona dynia

Szukasz sposobu na dodatek do wegetariańskiego obiadu? Jeśli zastanawiasz się, czym zastąpić kaszę, ryż czy ziemniaki, wykorzystaj dynię. To warzywo o delikatnym miąższu i słodkawym smaku, które z łatwością doprawisz według swojego gustu. Do zapiekania nadaje się każdy gatunek dyni. Jeśli chcesz, by danie miało ładny, pomarańczowy kolor, wybierz dynię piżmową lub hokkaido. Ich dodatkową zaletą jest niewielki rozmiar, ułatwiający krojenie. Hokkaido ma jadalną skórkę i nie wymaga obierania. Pokrój ją na kawałki i wykrój z nich kostki miąższu. Wymieszaj z dodatkami: miodem, przyprawami, bułką tartą, pietruszką i oliwą np. rozmarynową. Sprawdzą się kolendra i papryka. Do łagodnej dyni pasuje też ostra papryczka chili – użyj jej, jeśli lubisz wyraziste smaki. Zapiecz w folii, zdejmując ją pod koniec, by dynia się zarumieniła. Tak przygotowaną możesz wykorzystać na wiele sposobów, podaj ją np. z dodatkiem surówki z czerwonej kapusty, kotletów z ciecierzycy, albo samą, z dodatkiem bagietki czosnkowej. Smacznego!