Pieczona dynia przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczona dynia

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

23

heart
248 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

291 osób wydrukowało

Pobierz pdf

357 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 łyżki

3 łyżki

6 łyżek

1 sztuka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dynię obierz, pokrój w grubą kostkę, wymieszaj z bułką tartą, miodem, oliwą i delikatem warzywnym.

Krok 2

Przełóż do naczynia żaroodpornego, przykryj folią aluminiową, wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 30 minut, po tym czasie folię usuń, dynię piecz jeszcze 15 minut, tak aby była zapieczona na wierzchu.

przepisy.pl

Dobra rada:

Dynię dopraw kawałkiem ostrej papryczki chili oraz gałązką rozmarynu.

5

Opinie o przepisie

  • Sonia Rybak

    Sonia Rybak , 22.10.2020

    nie dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • BARBARA OKRASZEWSKA

    BARBARA OKRASZEWSKA , 02.10.2020

    W jakiej temperaturze pieczemy dynie bo tylko napisane ile ma być pieczona

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Marcelina Zagata

    Marcelina Zagata , 03.10.2017

    Super proste i smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczona dynia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczona dynia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczona dynia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczona dynia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczona dynia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczona dynia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczona dynia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczona dynia - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zupa z ciecierzycy
czas przygotowania
5 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczona dyniaPieczona dynia

Szukasz sposobu na dodatek do wegetariańskiego obiadu? Jeśli zastanawiasz się, czym zastąpić kaszę, ryż czy ziemniaki, wykorzystaj dynię. To warzywo o delikatnym miąższu i słodkawym smaku, które z łatwością doprawisz według swojego gustu. Do zapiekania nadaje się każdy gatunek dyni. Jeśli chcesz, by danie miało ładny, pomarańczowy kolor, wybierz dynię piżmową lub hokkaido. Ich dodatkową zaletą jest niewielki rozmiar, ułatwiający krojenie. Hokkaido ma jadalną skórkę i nie wymaga obierania. Pokrój ją na kawałki i wykrój z nich kostki miąższu. Wymieszaj z dodatkami: miodem, przyprawami, bułką tartą, pietruszką i oliwą np. rozmarynową. Sprawdzą się kolendra i papryka. Do łagodnej dyni pasuje też ostra papryczka chili – użyj jej, jeśli lubisz wyraziste smaki. Zapiecz w folii, zdejmując ją pod koniec, by dynia się zarumieniła. Tak przygotowaną możesz wykorzystać na wiele sposobów, podaj ją np. z dodatkiem surówki z czerwonej kapusty, kotletów z ciecierzycy, albo samą, z dodatkiem bagietki czosnkowej. Smacznego!