
Składniki
1 sztuka
2 łyżki
3 łyżki
6 łyżek
1 sztuka
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Dynię obierz, pokrój w grubą kostkę, wymieszaj z bułką tartą, miodem, oliwą i delikatem warzywnym.
Krok 2
Przełóż do naczynia żaroodpornego, przykryj folią aluminiową, wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 30 minut, po tym czasie folię usuń, dynię piecz jeszcze 15 minut, tak aby była zapieczona na wierzchu.

Dobra rada:
Dynię dopraw kawałkiem ostrej papryczki chili oraz gałązką rozmarynu.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczona dynia
Szukasz sposobu na dodatek do wegetariańskiego obiadu? Jeśli zastanawiasz się, czym zastąpić kaszę, ryż czy ziemniaki, wykorzystaj dynię. To warzywo o delikatnym miąższu i słodkawym smaku, które z łatwością doprawisz według swojego gustu. Do zapiekania nadaje się każdy gatunek dyni. Jeśli chcesz, by danie miało ładny, pomarańczowy kolor, wybierz dynię piżmową lub hokkaido. Ich dodatkową zaletą jest niewielki rozmiar, ułatwiający krojenie. Hokkaido ma jadalną skórkę i nie wymaga obierania. Pokrój ją na kawałki i wykrój z nich kostki miąższu. Wymieszaj z dodatkami: miodem, przyprawami, bułką tartą, pietruszką i oliwą np. rozmarynową. Sprawdzą się kolendra i papryka. Do łagodnej dyni pasuje też ostra papryczka chili – użyj jej, jeśli lubisz wyraziste smaki. Zapiecz w folii, zdejmując ją pod koniec, by dynia się zarumieniła. Tak przygotowaną możesz wykorzystać na wiele sposobów, podaj ją np. z dodatkiem surówki z czerwonej kapusty, kotletów z ciecierzycy, albo samą, z dodatkiem bagietki czosnkowej. Smacznego!