Warzywny bulion po Tajsku
Danie jest źródłem witaminy D wspomagającej odporność
łatwe
83 osoby zapisały

Składniki
1 litr
1 sztuka
2 łyżki
2 łyżki
2 sztuki
1 sztuka
1 łyżeczka
1 sztuka
1 sztuka
100 gramów
300 gramów
3 sztuki
60 gramów
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zacznij od przygotowania bulionu. Imbir oraz czosnek pokrój w plasterki. Trawę cytrynową przekrój na pół.
Krok 2
Do garnka wlej litr wody, dodaj kostkę i przyprawę Knorr, sos sojowy, miód, czosnek, imbir, cynamon oraz trawę. Całość gotuj ok 10 minut na małym ogniu.
Krok 3
Makaron przygotuj według wskazówek na opakowaniu producenta.
Krok 4
Białą i zieloną część dymki pokrój oddzielnie w plasterki. Groszek przekrój na pół. Rydze umyj, większe przekrój na pół.
Krok 5
Na patelni z oliwą podsmaż krótko warzywa i dodaj do zupy. Natychmiast podawaj z makaronem.

Dobra rada:
Rydze możesz zastąpić innymi grzybami.
Porcja dania dostarcza istotną ilość witaminy D potrzebnej w codziennej diecie. Witamina D pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Warzywny bulion po Tajsku
Tajlandia to niebiańskie plaże, zapierające dech w piersiach widoki i jedna z najciekawszych kuchni świata. Słynie z ostrości oraz oryginalnych połączeń smakowych. W jednym daniu można znaleźć słodkie, kwaśne, gorzkie i ostre produkty, lecz możecie być pewni, że będą idealnie wyważone. Chcecie zostać mistrzami niebanalnego kombinowania w kuchni? Na początek proponujemy przepis na prosty rosół warzywny.
Dla kogo?
Oto rosół tajski, do którego zrobienia nie potrzeba mięsnego wywaru. Wegetarianie i weganie na pokład!
Na jaką okazję?
Niedzielny obiad nie ma racji bytu bez rosołu? Niech tradycji stanie się zadość, lecz pozwólcie sobie na szczyptę szaleństwa i odrobinę urozmaicenia w kuchni. Wasi domownicy i goście nie będą rozczarowani tajskim rosołem z warzyw.
Czy wiesz, że?
Kulinaria Tajlandii wyróżniają się na tle innych azjatyckich krajów tym, że do jedzenia znacznie częściej używa się łyżki i widelca zamiast pałeczek. One służą jedynie do nakładania makaronu.
Dla urozmaicenia:
Do rosołu warzywnego pasuje także makaron mie. Ciekawym dodatkiem okaże się smażone tofu.