Warzywny bulion po Tajsku przepis – Zobacz na przepisy.pl

Warzywny bulion po Tajsku

Danie jest źródłem witaminy D wspomagającej odporność

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

0 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 litr

1 sztuka

2 łyżki

2 łyżki

2 sztuki

1 sztuka

1 łyżeczka

1 sztuka

1 sztuka

100 gramów

300 gramów

3 sztuki

60 gramów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zacznij od przygotowania bulionu. Imbir oraz czosnek pokrój w plasterki. Trawę cytrynową przekrój na pół.

Krok 2

Do garnka wlej litr wody, dodaj kostkę i przyprawę Knorr, sos sojowy, miód, czosnek, imbir, cynamon oraz trawę. Całość gotuj ok 10 minut na małym ogniu.

Krok 3

Makaron przygotuj według wskazówek na opakowaniu producenta.

Krok 4

Białą i zieloną część dymki pokrój oddzielnie w plasterki. Groszek przekrój na pół. Rydze umyj, większe przekrój na pół.

Krok 5

Na patelni z oliwą podsmaż krótko warzywa i dodaj do zupy. Natychmiast podawaj z makaronem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Rydze możesz zastąpić innymi grzybami.

Porcja dania dostarcza istotną ilość witaminy D potrzebnej w codziennej diecie. Witamina D pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia. 

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Warzywny bulion po Tajsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Warzywny bulion po Tajsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Warzywny bulion po Tajsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Warzywny bulion po Tajsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Warzywny bulion po Tajsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Warzywny bulion po Tajsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Warzywny bulion po Tajsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zupa kwaśno-pikantna
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Warzywny bulion po TajskuWarzywny bulion po Tajsku

Tajlandia to niebiańskie plaże, zapierające dech w piersiach widoki i jedna z najciekawszych kuchni świata. Słynie z ostrości oraz oryginalnych połączeń smakowych. W jednym daniu można znaleźć słodkie, kwaśne, gorzkie i ostre produkty, lecz możecie być pewni, że będą idealnie wyważone. Chcecie zostać mistrzami niebanalnego kombinowania w kuchni? Na początek proponujemy przepis na prosty rosół warzywny. 

Dla kogo?

Oto rosół tajski, do którego zrobienia nie potrzeba mięsnego wywaru. Wegetarianie i weganie na pokład!

Na jaką okazję?

Niedzielny obiad nie ma racji bytu bez rosołu? Niech tradycji stanie się zadość, lecz pozwólcie sobie na szczyptę szaleństwa i odrobinę urozmaicenia w kuchni. Wasi domownicy i goście nie będą rozczarowani tajskim rosołem z warzyw.

Czy wiesz, że?

Kulinaria Tajlandii wyróżniają się na tle innych azjatyckich krajów tym, że do jedzenia znacznie częściej używa się łyżki i widelca zamiast pałeczek. One służą jedynie do nakładania makaronu.

Dla urozmaicenia:

Do rosołu warzywnego pasuje także makaron mie. Ciekawym dodatkiem okaże się smażone tofu.