Warzywny bulion po Tajsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Warzywny bulion po Tajsku

Danie jest źródłem witaminy D wspomagającej odporność

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

heart
9 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

30 osób wydrukowało

Pobierz pdf

80 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 litr

1 sztuka

2 łyżki

2 łyżki

2 sztuki

1 sztuka

1 łyżeczka

1 sztuka

1 sztuka

100 gramów

300 gramów

3 sztuki

60 gramów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zacznij od przygotowania bulionu. Imbir oraz czosnek pokrój w plasterki. Trawę cytrynową przekrój na pół.

Krok 2

Do garnka wlej litr wody, dodaj kostkę i przyprawę Knorr, sos sojowy, miód, czosnek, imbir, cynamon oraz trawę. Całość gotuj ok 10 minut na małym ogniu.

Krok 3

Makaron przygotuj według wskazówek na opakowaniu producenta.

Krok 4

Białą i zieloną część dymki pokrój oddzielnie w plasterki. Groszek przekrój na pół. Rydze umyj, większe przekrój na pół.

Krok 5

Na patelni z oliwą podsmaż krótko warzywa i dodaj do zupy. Natychmiast podawaj z makaronem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Rydze możesz zastąpić innymi grzybami.

Porcja dania dostarcza istotną ilość witaminy D potrzebnej w codziennej diecie. Witamina D pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia. 

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Warzywny bulion po Tajsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Warzywny bulion po Tajsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Warzywny bulion po Tajsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Warzywny bulion po Tajsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Warzywny bulion po Tajsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Warzywny bulion po Tajsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Warzywny bulion po Tajsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Warzywny bulion po Tajsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Warzywny bulion po TajskuWarzywny bulion po Tajsku

Tajlandia to niebiańskie plaże, zapierające dech w piersiach widoki i jedna z najciekawszych kuchni świata. Słynie z ostrości oraz oryginalnych połączeń smakowych. W jednym daniu można znaleźć słodkie, kwaśne, gorzkie i ostre produkty, lecz możecie być pewni, że będą idealnie wyważone. Chcecie zostać mistrzami niebanalnego kombinowania w kuchni? Na początek proponujemy przepis na prosty rosół warzywny. 

Dla kogo?

Oto rosół tajski, do którego zrobienia nie potrzeba mięsnego wywaru. Wegetarianie i weganie na pokład!

Na jaką okazję?

Niedzielny obiad nie ma racji bytu bez rosołu? Niech tradycji stanie się zadość, lecz pozwólcie sobie na szczyptę szaleństwa i odrobinę urozmaicenia w kuchni. Wasi domownicy i goście nie będą rozczarowani tajskim rosołem z warzyw.

Czy wiesz, że?

Kulinaria Tajlandii wyróżniają się na tle innych azjatyckich krajów tym, że do jedzenia znacznie częściej używa się łyżki i widelca zamiast pałeczek. One służą jedynie do nakładania makaronu.

Dla urozmaicenia:

Do rosołu warzywnego pasuje także makaron mie. Ciekawym dodatkiem okaże się smażone tofu.