Żurek po Mojemu lub zalewajka wg mojego Męża
łatwe
33 osoby zapisały

Składniki
500 mililitrów
1 sztuka
1 plaster
1 sztuka
2 łyżki
6 sztuk
3 ziarna
800 mililitrów
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
0.5 szklanki
3 sztuki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na maśle podsmażyć grube plastry kiełbasy i boczku.
Krok 2
Dodać pokrojone w 4 ziemniaczki, podsmażyć razem chwilkę.
Krok 3
Zalać rozpuszczonymi w gorącej wodzie kostkami rosołowymi.
Krok 4
Wrzucić pieprz, liście laurowe, skóry z boczku, wcisnąć ząbek czosnku, ewentualnie grzybki. Gotować do momentu miękkości ziemniaków.
Krok 5
Zalać barszczem/żurem, dodać majeranku. Zagotować. Zdjąć z ognia.
Krok 6
Zaprawić śmietanką - mieszając, aby się nie uwarzyła. Podawać z gotowanym na twardo jajkiem. Smaczności !!! :)
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej