Żurek po Mojemu lub zalewajka wg mojego Męża
łatwe
33 osoby zapisały

Składniki
500 mililitrów
1 sztuka
1 plaster
1 sztuka
2 łyżki
6 sztuk
3 ziarna
800 mililitrów
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
0.5 szklanki
3 sztuki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na maśle podsmażyć grube plastry kiełbasy i boczku.
Krok 2
Dodać pokrojone w 4 ziemniaczki, podsmażyć razem chwilkę.
Krok 3
Zalać rozpuszczonymi w gorącej wodzie kostkami rosołowymi.
Krok 4
Wrzucić pieprz, liście laurowe, skóry z boczku, wcisnąć ząbek czosnku, ewentualnie grzybki. Gotować do momentu miękkości ziemniaków.
Krok 5
Zalać barszczem/żurem, dodać majeranku. Zagotować. Zdjąć z ognia.
Krok 6
Zaprawić śmietanką - mieszając, aby się nie uwarzyła. Podawać z gotowanym na twardo jajkiem. Smaczności !!! :)
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej