Jak przechowywać parmezan tarty w lodówce?

Zostało wam trochę sera i zastanawiacie się, jak przechowywać parmezan, żeby nie usechł i się nie popsuł? Warto zrobić to prawidłowo, aby w każdej chwili móc go wykorzystać. Sprawdźcie, jak przechowywać otwarty parmezan jak najdłużej i bez straty jakości.

Jak przechowywać parmezan tarty i w kawałku?

Miłośnicy sera zastanawiają się, jak przechowywać starty parmezan i nadmiar sera w kawałkach. Parmezan jest serem należącym do tych twardych i nie wymaga przetrzymywania w bardzo niskich temperaturach, aczkolwiek należy go przechowywać w lodówce. Polecaną temperaturą do przechowywania parmezanu jest przedział 4-8°C. Najlepszą lokalizacją będą górne półki lodówki – jest tam nieco cieplej niż na dolnych, ale nadal wystarczająco chłodno, by zapobiec rozwojowi bakterii i psuciu się sera przeznaczonego do potraw z ryżu, makaronu czy roślinnego mięsa.

Pamiętajcie jednak, że parmezan, podobnie jak inne sery, może chłonąć zapachy, więc należy go zabezpieczyć folią spożywczą, aluminiową lub włożyć do pojemnika na żywność. Jak przechowywać parmezan w lodówce? Najlepiej szczelnie owinięty, żeby nie przechodził zapachami innych produktów i potraw, a jednocześnie nie wysychał.

Parmezan – jak długo można przechowywać ten ser?

Zamknięty parmezan może być przechowywany w lodówce nawet przez 2 miesiące, ale najlepiej zużyć go w ciągu 1-2 tygodni, kiedy jego jakość jest najlepsza. Jak przechowywać parmezan tarty? Im krócej, tym lepiej – maksymalnie do kilku dni. Jeśli chcecie przechować ser dłużej, najlepiej zamrozić go w pojemniku lub w woreczku do żywności.