Gotowi na kulinarną podróż prosto do Włoch? Dziś zajmiemy się tematyką dwoma rodzajami serów – grana padano i parmezanem. Z pozoru podobne, jednak nie takie same! Od wielu lat zachwycają miłośników nabiału. Chcecie zostać prawdziwymi specjalistami od włoskich serów i poznać najważniejsze różnice między grana padano a parmezanem? Z nami uzyskacie niezbędną wiedzę!

Ser Grana Padano

Wiele osób zadaje sobie pytanie: ser grana padano – czy to parmezan? Rozwiewamy wątpliwości, bo to dwa różne gatunki! Grana padano, czyli ziarno padańskie, jest ikoną włoskich nabiałów. Ten rodzaj sera był wytwarzany już w średniowieczu! Od tamtego czasu podbił serca Włochów i całego świata. Grana padano ma ziarnistą strukturę i zaliczamy go do podpuszczkowych, twardych serów. Jest produkowany z krowiego mleka i z upływem czasu jego konsystencja staje się bardziej granulowata.

Ser Grana Padano a parmezan

Teraz czas na kilka słów o parmezanie. Uważa się, że mnisi benedyktyńscy z Parmy zapoczątkowali wyrób tego sera. To rodzaj nabiału, który musi być produkowany z krowiego mleka i wyrabiany na górskich terenach. Czy grana padano a parmezan różnią się? Oba gatunki są serami podpuszczkowymi oraz pochodzą z tych samych okolic.

Grana padano a parmezan – różnice

Możemy zauważyć kilka podobieństw między parmezanem i grana padano, ale nie zapominajmy o różnicach, które są bardzo widoczne. Na czym zależy nam najbardziej, gdy chcemy zjeść produkt spożywczy? Przede wszystkim liczy się smak, który w przypadku tych serów nie jest taki sam.

Grana padano dojrzewa krócej od parmezanu, zazwyczaj trwa to od roku do dwóch lat. Ten proces będzie przekładał się na walory smakowe, ser grana padano jest łagodniejszy od parmezanu.

Jakie różnice możemy jeszcze wyróżnić? Ser grana padano jest wytwarzany z mleka o mniejszej zawartości tłuszczu niż parmezan. Oba produkty różnią się też zawartością konserwantów. Parmezan nie ma żadnych dodatków, natomiast w składzie grana padano możemy zauważyć lizozym.

Czym się różni parmezan a grana padano?

To już ostatnia zauważalna odmienność między tymi serami. Oryginalny parmezan jest wytwarzany wyłącznie przy użyciu podpuszczki cielęcej. Inaczej jest w przypadku grana padano, do którego można wykorzystać podpuszczkę zwierzęcą, bakteryjną, a nawet roślinną.

Teraz już wiecie, że podobny wygląd wcale nie oznacza identycznych produktów. Czas sprawdzić, w jaki sposób możecie wykorzystać te sery w kuchni!

Parmezan i Grana Padano a kulinaria

Przygotowaliśmy dla Was kilka pysznych propozycji, które możecie wykorzystać u siebie w domu!

Jeżeli jesteście miłośnikami włoskich dań, to koniecznie spróbujcie spaghetti ze szpinakiem i grana Padano. To potrawa, która na stałe wpisała się w kuchnię śródziemnomorską!

Wolicie posiłki z dużą ilością warzyw? Z pewnością nie oprzecie się pysznej sałatce z kurkami i płatkami parmezanu. Uwielbiamy połączenie grzybów z dojrzewającymi serami. Wypróbujcie to danie w swojej kuchni.

Ponownie wracamy do włoskich klimatów. Lasagne z boczkiem i parmezanem to prawdziwa uczta smaków. Czy można przejść koło niej obojętnie? Zdecydowanie nie! Ostrzegamy – ten wyśmienity smak może uzależnić!

Próbowaliście kiedyś pomidorowego risotta? Jeżeli nie, to najwyższy czas to zmienić! Aromatyczny sos z dodatkiem Grana Padano lub parmezanu skradnie Wasze serce. Koniecznie wypróbujcie naszych propozycji i cieszcie się smakiem dojrzewających serów. Smacznego!