Risotto pomidorowe - w sosie pomidorowym: przepis | Przepisy.pl pixel

Pomidorowe risotto

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

heart
395 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

97 osób wydrukowało

Pobierz pdf

246 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 sztuka

2 sztuki

5 sztuk

20 gramów

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój cebule i zeszklij na patelni.

Pomidorowe risotto - Krok 1

Krok 2

Następnie dodaj pomidory i duś kolejne dwie minuty.

Pomidorowe risotto - Krok 2

Krok 3

Wsyp ryż na patelnię do warzyw.

Pomidorowe risotto - Krok 3

Krok 4

Do gorącej, niepełnej szklanki wody dodaj kostkę Rosołu z kury Knorr.

Pomidorowe risotto - Krok 4

Krok 5

Zalej wodą składniki na patelni, tak by przykryć ryż. Całość pozostaw na ogniu około 15 minut. Podaj risotto, gdy ryż wchłonie wodę. Przed podaniem posyp świeżo startym parmezanem

Pomidorowe risotto - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • ania jot

    ania jot , 07.12.2017

    proste i pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pomidorowe risotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pomidorowe risotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pomidorowe risotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pomidorowe risotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pomidorowe risotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pomidorowe risotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pomidorowe risotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pomidorowe risotto - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pomidorowe risottoPomidorowe risotto

Inspirację do przyrządzenia pysznego, a jednocześnie prostego obiadu, znajdziesz w przepisach kuchni włoskiej. Wystarczy, że zaopatrzysz się w kilka dojrzałych świeżych pomidorów, które są głównym składnikiem risotto z tego przepisu i możesz rozpocząć gotowanie. Sparz pomidory we wrzątku i obierz je ze skórki, a następnie pokrój w kostkę. Wyrazistego, lekko pikantnego smaku nada potrawie cebula, którą należy dość drobno posiekać i zeszklić na oliwie z oliwek. Następnie dodaj pomidory, a po chwili wsyp ryż. Koniecznie użyj przeznaczonej do risotto odmiany arborio – ma krótsze, bardziej okrągłe ziarenka, które po ugotowaniu są półtwarde w środku, a miękkie na zewnątrz. Całość zalej bulionem przygotowanym na bazie kostki rosołowej i duś bez przykrycia, aż ryż będzie miękki. W razie potrzeby systematycznie dolewaj po łyżce wywaru. Risotto podawaj bezpośrednio po przyrządzeniu, posypane startym parmezanem. Do dekoracji użyj listków świeżej bazylii. Przekonaj się, jakie to łatwe i przygotuj pomidorowe risotto.