Risotto z botwinką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Risotto z botwinką

Autor: Aleksandra Krzyżanowska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

350 gramów

1 pęczek

1 sztuka

2 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

5 sztuk

4 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Botwinkę umyj, odkrój buraczki, obierz je i pokrój na plasterki. Łodygi botwinki pokrój na kawałki, a liście w paski. Cebulę posiekaj. Do garnka o grubym dnie wlej oliwę, dodaj pokrojoną cebulę, buraczki i łodygi botwinki. Duś pod przykryciem na małym ogniu przez 10 minut.

Krok 2

Dodaj ryż i smaż jeszcze przez minutę, często mieszając. Dodaj liście botwinki (ja dałam tylko połowę) i zalej łyżką wazową bulionu, przygotowanego z kostki Knorr i 1 litra wrzącej wody. Gotuj na małym ogniu mieszając od czasu do czasu. Kiedy ryż wchłonie płyn, dolej kolejną porcję bulionu. Nadal gotuj, czasem mieszając. Cały proces dolewania bulionu i gotowania risotta powinien trwać około 20 minut.

Krok 3

Kiedy ryż będzie już miękki, wyłącz palnik, dodaj masło i jogurt i wymieszaj. Podawaj z rzodkiewkami pokrojonymi w kostkę i wymieszanymi z serkiem wiejskim.

Aleksandra Krzyżanowska

Dobra rada:

Botwinka nie musi kojarzyć się wyłącznie z zupami – spróbuj sałatek z jej dodatkiem!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Risotto z botwinką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Risotto z botwinką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Risotto z botwinką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Risotto z botwinką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Risotto z botwinką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Risotto z botwinką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Risotto z botwinką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Risotto z botwinką  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej