Risotto z botwinką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Risotto z botwinką

Autor: Aleksandra Krzyżanowska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

20 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

350 gramów

1 pęczek

1 sztuka

2 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

5 sztuk

4 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Botwinkę umyj, odkrój buraczki, obierz je i pokrój na plasterki. Łodygi botwinki pokrój na kawałki, a liście w paski. Cebulę posiekaj. Do garnka o grubym dnie wlej oliwę, dodaj pokrojoną cebulę, buraczki i łodygi botwinki. Duś pod przykryciem na małym ogniu przez 10 minut.

Krok 2

Dodaj ryż i smaż jeszcze przez minutę, często mieszając. Dodaj liście botwinki (ja dałam tylko połowę) i zalej łyżką wazową bulionu, przygotowanego z kostki Knorr i 1 litra wrzącej wody. Gotuj na małym ogniu mieszając od czasu do czasu. Kiedy ryż wchłonie płyn, dolej kolejną porcję bulionu. Nadal gotuj, czasem mieszając. Cały proces dolewania bulionu i gotowania risotta powinien trwać około 20 minut.

Krok 3

Kiedy ryż będzie już miękki, wyłącz palnik, dodaj masło i jogurt i wymieszaj. Podawaj z rzodkiewkami pokrojonymi w kostkę i wymieszanymi z serkiem wiejskim.

Aleksandra Krzyżanowska

Dobra rada:

Botwinka nie musi kojarzyć się wyłącznie z zupami – spróbuj sałatek z jej dodatkiem!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Risotto z botwinką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Risotto z botwinką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Risotto z botwinką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Risotto z botwinką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Risotto z botwinką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Risotto z botwinką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Risotto z botwinką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Risotto z botwinką  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej