Risotto z botwinką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Risotto z botwinką

Autor: Aleksandra Krzyżanowska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

350 gramów

1 pęczek

1 sztuka

2 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

5 sztuk

4 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Botwinkę umyj, odkrój buraczki, obierz je i pokrój na plasterki. Łodygi botwinki pokrój na kawałki, a liście w paski. Cebulę posiekaj. Do garnka o grubym dnie wlej oliwę, dodaj pokrojoną cebulę, buraczki i łodygi botwinki. Duś pod przykryciem na małym ogniu przez 10 minut.

Krok 2

Dodaj ryż i smaż jeszcze przez minutę, często mieszając. Dodaj liście botwinki (ja dałam tylko połowę) i zalej łyżką wazową bulionu, przygotowanego z kostki Knorr i 1 litra wrzącej wody. Gotuj na małym ogniu mieszając od czasu do czasu. Kiedy ryż wchłonie płyn, dolej kolejną porcję bulionu. Nadal gotuj, czasem mieszając. Cały proces dolewania bulionu i gotowania risotta powinien trwać około 20 minut.

Krok 3

Kiedy ryż będzie już miękki, wyłącz palnik, dodaj masło i jogurt i wymieszaj. Podawaj z rzodkiewkami pokrojonymi w kostkę i wymieszanymi z serkiem wiejskim.

Aleksandra Krzyżanowska

Dobra rada:

Botwinka nie musi kojarzyć się wyłącznie z zupami – spróbuj sałatek z jej dodatkiem!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Risotto z botwinką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Risotto z botwinką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Risotto z botwinką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Risotto z botwinką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Risotto z botwinką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Risotto z botwinką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Risotto z botwinką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Risotto z botwinką  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej