
Składniki
150 gramów
1 sztuka
10 sztuk
6 sztuk
2 sztuki
0.5 sztuki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Komosę przygotuj według wskazówek umieszczonych na opakowaniu. Stwórz aromatyczny, ziołowy sos mieszając zawartość opakowania Knorr z 3 łyżkami wody oraz oliwą.

Krok 2
Szparagi pokrój na 3 cm kawałki pod skosem. Rzodkiewki oraz ogórka pokrój w cienkie półplastry.

Krok 3
W misce wymieszaj kiełki, komosę, szparagi oraz ogórka i rzodkiewkę. Dodaj przygotowany sos i całość delikatnie wymieszaj. Gotową sałatkę przełóż do salaterki i udekoruj listkami świeżych ziół. Sałatkę podawaj z pieczywem lub jako dodatek do dań z grilla.


Dobra rada:
Jeśli używasz świeżych szparagów, oto porady dotyczące ich przygotowania: - zielone szparagi nie wymagają obierania. Gotuj je w pozycji pionowej w lekko osolonej wodzie z odrobiną cukru – pamiętaj, aby ich delikatne główki wystawały ponad wodę. Przed gotowaniem odetnij „zdrewniałe” końcówki – ok. 1/3 dolnej części szparaga. Szparagi zwiąż nitką w pęczek i gotuj ok. 8-10 minut. - białe szparagi są bardziej włókniste i wymagają obierania.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej

































Sałatka z komosą i szparagami

