Sałatka z winogronem i serem pleśniowym i majonezem | Przepisy pixel

Sałatka z winogronami i serem pleśniowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
418 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

139 osób wydrukowało

Pobierz pdf

198 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 opakowanie

1 opakowanie

50 gramów

4 łyżki

5 łyżek

1 pęczek

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyte winogrona pokrój na połówki, a ser w kostkę. Listki pietruszki oderwij od gałązek – jedną gałązkę pozostaw do dekoracji. Zawartość opakowania Knorr rozmieszaj z Majonezem Babuni Hellmann's, mlekiem oraz pieprzem i listkami pietruszki.

Sałatka z winogronami i serem pleśniowym - Krok 1

Krok 2

W dużej misce połącz makaron, połówki winogron oraz przygotowany sos. Całość dobrze wymieszaj i przełóż do salaterki.

Sałatka z winogronami i serem pleśniowym - Krok 2

Krok 3

Wierzch sałatki posyp pokrojonym serem i udekoruj gałązką pietruszki. Podawaj z chrupiącą ziołową bagietką.

Sałatka z winogronami i serem pleśniowym - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z winogronami i serem pleśniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z winogronami i serem pleśniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z winogronami i serem pleśniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z winogronami i serem pleśniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z winogronami i serem pleśniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z winogronami i serem pleśniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z winogronami i serem pleśniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z winogronami i serem pleśniowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z winogronami i serem pleśniowymSałatka z winogronami i serem pleśniowym

Sałatka z makaronem i serem pleśniowym łączy w sobie wykwintne smaki, dzięki którym bardzo dobrze sprawdzi się podana podczas uroczystego posiłku. Ser pleśniowy typu brie i słodkie czerwone winogrona doskonale uzupełniają się nawzajem, a razem z makaronem, natką pietruszki i sosem czosnkowym, tworzą niezwykle udane połączenie. Francuski ser brie ma delikatny śmietankowy smak oraz gładką białą skórkę. Przypomina nieco camembert, jest jednak od niego łagodniejszy, więc jeśli wolisz bardziej wyraziste smaki, dokonaj zamiany. Ugotuj na półtwardo makaron kokardki (pasować będą także inne rodzaje, np. świderki albo kolanka), ostudź bez przelewania zimną wodą i wymieszaj go z pozbawionymi pestek połówkami winogron oraz sosem czosnkowym na bazie majonezu. Na koniec posyp go kawałkami sera i natką pietruszki. Sałatka z makaronem i serem pleśniowym najlepiej smakuje schłodzona. Będzie samodzielnym daniem, a także dobrym dodatkiem do mięs drobiowych oraz ryb – przygotuj ją i przekonaj się, jak wspaniale smakuje!