Ciasto pleśniak

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

39 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

340 osób wydrukowało

Pobierz pdf

205 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

250 gramów

0.5 szklanki

0.5 szklanki

4 szklanki

1 łyżeczka

2 łyżeczki

250 gramów

1 łyżeczka

3 łyżki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Oddziel żółtka od białek. Białka odstaw w chłodne miejsce, przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia.

Ciasto pleśniak - Krok 1

Krok 2

Na stolnicy posiekaj masło z mąką i proszkiem do pieczenia, dodaj cukier, szczyptę soli, żółtka, kwaśną śmietanę i szybko zagnieć.

Ciasto pleśniak - Krok 2

Krok 3

Zagniecione ciasto podziel na 3 równe części, do jednej z nich dodaj kakao i ponownie zagnieć. Uformuj 3 kule, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 60 minut.

Ciasto pleśniak - Krok 3

Krok 4

Dżem z czarnej porzeczki wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Białka ubij na sztywną pianę, gdy piana będzie gotowa, dodaj powoli cukier puder i wymieszaj dobrze razem.

Ciasto pleśniak - Krok 4

Krok 5

Do foremki wyłożonej pergaminem zetrzyj na tarce jedną część jasnego ciasta. Posmaruj grubą warstwą dżemu porzeczkowego. Następnie na to zetrzyj ciemną część ciasta i delikatnie wyłóż pianę z białek. Rozsmaruj.

Ciasto pleśniak - Krok 5

Krok 6

Na wierzch zetrzyj ostatnią, jasną część ciasta. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i piecz przez ok. 40 – 50 minut z grzaniem góra-dół.

Ciasto pleśniak - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Studź w lekko uchylonym piekarniku, by piana nie opadła.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto pleśniak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto pleśniak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto pleśniak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto pleśniak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto pleśniak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto pleśniak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto pleśniak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto pleśniakCiasto pleśniak

Pleśniak łączy smak kakao, śliwkowych powideł oraz delikatnej pianki z dodatkiem owocowego kisielu. Przygotowuje się go z podzielonego na trzy części kruchego ciasta. Jedno przeznacza się na jasny spód, który smaruje się powidłami. Drugą warstwę z dodatkiem kakao pokrywa się pianą z białek i wiśniowego kisielu, a trzecia stanowi rodzaj rozprowadzonej na wierzchu kruszonki. Przed starciem jej na tarce, należy odłożyć ją na jakiś czas do zamrażarki. Upieczona na złoty kolor jest chrupiąca i dobrze komponuje się z delikatną owocową pianą. Po upieczeniu ciasto pleśniak posypuje się cukrem pudrem albo podaje je z polewą. Zamiast powideł wykorzystuje się też świeże owoce. Ciasto pleśniak jest bardzo smaczne także z dodatkiem bitej śmietany. Ozdób talerz, na którym je podajesz, ciepłym sosem owocowym, startą czekoladą lub kakao oraz miętą. W ten sposób otrzymasz prosty, ale apetycznie prezentujący się sposób na deser, dodatek do kawy lub słodką przekąskę na wycieczkę. Dowiedz się z przepisu, jak przyrządzić to ciasto.