
Składniki
4 sztuki
250 gramów
0.5 szklanki
0.5 szklanki
4 szklanki
1 łyżeczka
2 łyżeczki
250 gramów
1 łyżeczka
3 łyżki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Oddziel żółtka od białek. Białka odstaw w chłodne miejsce, przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia.

Krok 2
Na stolnicy posiekaj masło z mąką i proszkiem do pieczenia, dodaj cukier, szczyptę soli, żółtka, kwaśną śmietanę i szybko zagnieć.

Krok 3
Zagniecione ciasto podziel na 3 równe części, do jednej z nich dodaj kakao i ponownie zagnieć. Uformuj 3 kule, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 60 minut.

Krok 4
Dżem z czarnej porzeczki wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Białka ubij na sztywną pianę, gdy piana będzie gotowa, dodaj powoli cukier puder i wymieszaj dobrze razem.

Krok 5
Do foremki wyłożonej pergaminem zetrzyj na tarce jedną część jasnego ciasta. Posmaruj grubą warstwą dżemu porzeczkowego. Następnie na to zetrzyj ciemną część ciasta i delikatnie wyłóż pianę z białek. Rozsmaruj.

Krok 6
Na wierzch zetrzyj ostatnią, jasną część ciasta. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i piecz przez ok. 40 – 50 minut z grzaniem góra-dół.


Dobra rada:
Studź w lekko uchylonym piekarniku, by piana nie opadła.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Podobne przepisy
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ciasto pleśniak
Ciasto pleśniak to niezwykle popularny deser, kojarzony przede wszystkim ze smakiem dżemu z czarnej porzeczki. Trudno znaleźć osobę, która choć raz nie próbowała tego placka – na polskich stołach przepis na ciasto pleśniak znany jest bowiem już od bardzo dawna. Jajka, masło, cukier, mąka, kakao i dżem z czarnej porzeczki to podstawowe produkty, które wykorzystacie w przepisie na pleśniaka. Pomyślcie o tym cieście, szczególnie gdy macie ochotę na tradycyjne, domowe słodkości, których smak do dziś pozostaje niezmienny.
Dla kogo? Jeśli lubicie klasyczne desery z mocnym owocowym aromatem – placek pleśniak jest dla was! Kwaskowaty dżem doskonale współgra ze słodką pianą z białek. Przepis na ciasto pleśniak jest pomysłem na deser, który nikomu nie będzie wydawał się mdły.
Na jaką okazję? Pleśniak to ciasto uniwersalne – sprawdzi się zarówno jako codzienna porcja słodkości, jak i podczas wyjątkowych okazji. W planach masz kameralną domówkę czy świąteczne spotkanie? Nie zapomnij o pleśniaku!
Czy wiesz, że? Kakao, które jest jednym ze składników przepisu na pleśniak, produkowane jest z ziaren kakaowca pochodzących najczęściej z afrykańskich upraw. Dojrzałe owoce, po ich ułożeniu w pryzmach, przez kilka dni fermentują, dzięki czemu łatwiej wyjąć z nich nasiona. Te – po powtórnej fermentacji – są suszone, prażone i mielone. Pleśniak to ciasto, które bez kakao nie smakowałoby tak samo dobrze.
Dla urozmaicenia: Gotowe ciasto pleśniak możesz posypać niewielką ilością cukru pudru. Aby zachować sztywność piany – placek pleśniak studź powoli w uchylonym piekarniku. Pleśniak z kisielem np. żurawinowym też smakuje wyśmienicie. Dodaj go razem z cukrem pudrem pod koniec ubijania piany z białek.