Ciasto pleśniak przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ciasto pleśniak

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

18

43 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

406 osób wydrukowało

Pobierz pdf

388 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

250 gramów

0.5 szklanki

0.5 szklanki

4 szklanki

1 łyżeczka

2 łyżeczki

250 gramów

1 łyżeczka

3 łyżki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Oddziel żółtka od białek. Białka odstaw w chłodne miejsce, przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia.

Ciasto pleśniak - Krok 1

Krok 2

Na stolnicy posiekaj masło z mąką i proszkiem do pieczenia, dodaj cukier, szczyptę soli, żółtka, kwaśną śmietanę i szybko zagnieć.

Ciasto pleśniak - Krok 2

Krok 3

Zagniecione ciasto podziel na 3 równe części, do jednej z nich dodaj kakao i ponownie zagnieć. Uformuj 3 kule, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 60 minut.

Ciasto pleśniak - Krok 3

Krok 4

Dżem z czarnej porzeczki wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Białka ubij na sztywną pianę, gdy piana będzie gotowa, dodaj powoli cukier puder i wymieszaj dobrze razem.

Ciasto pleśniak - Krok 4

Krok 5

Do foremki wyłożonej pergaminem zetrzyj na tarce jedną część jasnego ciasta. Posmaruj grubą warstwą dżemu porzeczkowego. Następnie na to zetrzyj ciemną część ciasta i delikatnie wyłóż pianę z białek. Rozsmaruj.

Ciasto pleśniak - Krok 5

Krok 6

Na wierzch zetrzyj ostatnią, jasną część ciasta. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i piecz przez ok. 40 – 50 minut z grzaniem góra-dół.

Ciasto pleśniak - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Studź w lekko uchylonym piekarniku, by piana nie opadła.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto pleśniak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto pleśniak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto pleśniak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto pleśniak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto pleśniak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto pleśniak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto pleśniak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto pleśniakCiasto pleśniak

Ciasto pleśniak to niezwykle popularny deser, kojarzony przede wszystkim ze smakiem dżemu z czarnej porzeczki. Trudno znaleźć osobę, która choć raz nie próbowała tego placka – na polskich stołach przepis na ciasto pleśniak znany jest bowiem już od bardzo dawna. Jajka, masło, cukier, mąka, kakao i dżem z czarnej porzeczki to podstawowe produkty, które wykorzystacie w przepisie na pleśniaka. Pomyślcie o tym cieście, szczególnie gdy macie ochotę na tradycyjne, domowe słodkości, których smak do dziś pozostaje niezmienny.

Dla kogo? Jeśli lubicie klasyczne desery z mocnym owocowym aromatem – placek pleśniak jest dla was! Kwaskowaty dżem doskonale współgra ze słodką pianą z białek. Przepis na ciasto pleśniak jest pomysłem na deser, który nikomu nie będzie wydawał się mdły.

Na jaką okazję? Pleśniak to ciasto uniwersalne – sprawdzi się zarówno jako codzienna porcja słodkości, jak i podczas wyjątkowych okazji. W planach masz kameralną domówkę czy świąteczne spotkanie? Nie zapomnij o pleśniaku!

Czy wiesz, że? Kakao, które jest jednym ze składników przepisu na pleśniak, produkowane jest z ziaren kakaowca pochodzących najczęściej z afrykańskich upraw. Dojrzałe owoce, po ich ułożeniu w pryzmach, przez kilka dni fermentują, dzięki czemu łatwiej wyjąć z nich nasiona. Te – po powtórnej fermentacji – są suszone, prażone i mielone. Pleśniak to ciasto, które bez kakao nie smakowałoby tak samo dobrze.

Dla urozmaicenia: Gotowe ciasto pleśniak możesz posypać niewielką ilością cukru pudru. Aby zachować sztywność piany – placek pleśniak studź powoli w uchylonym piekarniku. Pleśniak z kisielem np. żurawinowym też smakuje wyśmienicie. Dodaj go razem z cukrem pudrem pod koniec ubijania piany z białek.