Ciasto pleśniak przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ciasto pleśniak

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

18

43 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

402 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

386 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

250 gramów

0.5 szklanki

0.5 szklanki

4 szklanki

1 łyżeczka

2 łyżeczki

250 gramów

1 łyżeczka

3 łyżki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Oddziel żółtka od białek. Białka odstaw w chłodne miejsce, przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia.

Ciasto pleśniak - Krok 1

Krok 2

Na stolnicy posiekaj masło z mąką i proszkiem do pieczenia, dodaj cukier, szczyptę soli, żółtka, kwaśną śmietanę i szybko zagnieć.

Ciasto pleśniak - Krok 2

Krok 3

Zagniecione ciasto podziel na 3 równe części, do jednej z nich dodaj kakao i ponownie zagnieć. Uformuj 3 kule, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 60 minut.

Ciasto pleśniak - Krok 3

Krok 4

Dżem z czarnej porzeczki wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Białka ubij na sztywną pianę, gdy piana będzie gotowa, dodaj powoli cukier puder i wymieszaj dobrze razem.

Ciasto pleśniak - Krok 4

Krok 5

Do foremki wyłożonej pergaminem zetrzyj na tarce jedną część jasnego ciasta. Posmaruj grubą warstwą dżemu porzeczkowego. Następnie na to zetrzyj ciemną część ciasta i delikatnie wyłóż pianę z białek. Rozsmaruj.

Ciasto pleśniak - Krok 5

Krok 6

Na wierzch zetrzyj ostatnią, jasną część ciasta. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i piecz przez ok. 40 – 50 minut z grzaniem góra-dół.

Ciasto pleśniak - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Studź w lekko uchylonym piekarniku, by piana nie opadła.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto pleśniak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto pleśniak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto pleśniak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto pleśniak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto pleśniak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto pleśniak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto pleśniak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Jej kolory mienią się w promieniach sierpniowego słońca, dając tym samym znak, że jesień tuż za pasem. Gruszka czaruje swoim kształtem, co czyni ją jedną z bardziej rozpoznawalnych wśród owoców.

Czytaj więcej

Skorzystaj z długich jesiennych wieczorów i przygotuj domowe, apetyczne zapiekanki!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto pleśniakCiasto pleśniak

Ciasto pleśniak to niezwykle popularny deser, kojarzony przede wszystkim ze smakiem dżemu z czarnej porzeczki. Trudno znaleźć osobę, która choć raz nie próbowała tego placka – na polskich stołach przepis na ciasto pleśniak znany jest bowiem już od bardzo dawna. Jajka, masło, cukier, mąka, kakao i dżem z czarnej porzeczki to podstawowe produkty, które wykorzystacie w przepisie na pleśniaka. Pomyślcie o tym cieście, szczególnie gdy macie ochotę na tradycyjne, domowe słodkości, których smak do dziś pozostaje niezmienny.

Dla kogo? Jeśli lubicie klasyczne desery z mocnym owocowym aromatem – placek pleśniak jest dla was! Kwaskowaty dżem doskonale współgra ze słodką pianą z białek. Przepis na ciasto pleśniak jest pomysłem na deser, który nikomu nie będzie wydawał się mdły.

Na jaką okazję? Pleśniak to ciasto uniwersalne – sprawdzi się zarówno jako codzienna porcja słodkości, jak i podczas wyjątkowych okazji. W planach masz kameralną domówkę czy świąteczne spotkanie? Nie zapomnij o pleśniaku!

Czy wiesz, że? Kakao, które jest jednym ze składników przepisu na pleśniak, produkowane jest z ziaren kakaowca pochodzących najczęściej z afrykańskich upraw. Dojrzałe owoce, po ich ułożeniu w pryzmach, przez kilka dni fermentują, dzięki czemu łatwiej wyjąć z nich nasiona. Te – po powtórnej fermentacji – są suszone, prażone i mielone. Pleśniak to ciasto, które bez kakao nie smakowałoby tak samo dobrze.

Dla urozmaicenia: Gotowe ciasto pleśniak możesz posypać niewielką ilością cukru pudru. Aby zachować sztywność piany – placek pleśniak studź powoli w uchylonym piekarniku. Pleśniak z kisielem np. żurawinowym też smakuje wyśmienicie. Dodaj go razem z cukrem pudrem pod koniec ubijania piany z białek.