Ciasto pleśniak przepis – Zobacz na przepisy.pl

Ciasto pleśniak

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

16

42 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

367 osób wydrukowało

Pobierz pdf

316 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

250 gramów

0.5 szklanki

0.5 szklanki

4 szklanki

1 łyżeczka

2 łyżeczki

250 gramów

1 łyżeczka

3 łyżki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Oddziel żółtka od białek. Białka odstaw w chłodne miejsce, przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia.

Ciasto pleśniak - Krok 1

Krok 2

Na stolnicy posiekaj masło z mąką i proszkiem do pieczenia, dodaj cukier, szczyptę soli, żółtka, kwaśną śmietanę i szybko zagnieć.

Ciasto pleśniak - Krok 2

Krok 3

Zagniecione ciasto podziel na 3 równe części, do jednej z nich dodaj kakao i ponownie zagnieć. Uformuj 3 kule, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 60 minut.

Ciasto pleśniak - Krok 3

Krok 4

Dżem z czarnej porzeczki wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Białka ubij na sztywną pianę, gdy piana będzie gotowa, dodaj powoli cukier puder i wymieszaj dobrze razem.

Ciasto pleśniak - Krok 4

Krok 5

Do foremki wyłożonej pergaminem zetrzyj na tarce jedną część jasnego ciasta. Posmaruj grubą warstwą dżemu porzeczkowego. Następnie na to zetrzyj ciemną część ciasta i delikatnie wyłóż pianę z białek. Rozsmaruj.

Ciasto pleśniak - Krok 5

Krok 6

Na wierzch zetrzyj ostatnią, jasną część ciasta. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i piecz przez ok. 40 – 50 minut z grzaniem góra-dół.

Ciasto pleśniak - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Studź w lekko uchylonym piekarniku, by piana nie opadła.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto pleśniak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto pleśniak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto pleśniak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto pleśniak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto pleśniak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto pleśniak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto pleśniak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto pleśniakCiasto pleśniak

Ciasto pleśniak to niezwykle popularny deser, kojarzony przede wszystkim ze smakiem dżemu z czarnej porzeczki. Trudno znaleźć osobę, która choć raz nie próbowała tego placka – na polskich stołach ten przepis znany jest bowiem już od bardzo dawna. Jajka, masło, cukier, mąka, kakao i dżem z czarnej porzeczki to podstawowe produkty, z których przygotujecie klasycznego pleśniaka! Pomyślcie o tym cieście, szczególnie gdy macie ochotę na tradycyjne, domowe słodkości, których smak do dziś pozostaje niezmienny.

Dla kogo?

Jeśli lubicie klasyczne desery, z mocnym owocowym aromatem – pleśniak jest dla was!

Na jaką okazję?

Pleśniak to ciasto uniwersalne – sprawdzi się zarówno jako codzienna porcja słodkości, jak i podczas wyjątkowych okazji.

Czy wiesz, że?

Kakao produkowane jest z ziaren kakaowca pochodzących najczęściej z afrykańskich upraw. Dojrzałe owoce, po ich ułożeniu w pryzmach, przez kilka dni fermentują, dzięki czemu łatwiej wyjąć z nich nasiona. Te – po powtórnej fermentacji – są suszone, prażone i mielone.

Dla urozmaicenia:

Gotowe ciasto możesz posypać niewielką ilością cukru pudru. Aby zachować sztywność piany – placek pleśniak studź powoli w uchylonym piekarniku.