Tarta cytrynowa

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

52

571 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

915 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1406 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

115 gramów

1 sztuka

85 gramów

krem:

1 sztuka

0 gramów

0 gramów

2 sztuki

150 mililitrów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozetrzyj Kasię z mąką do uzyskania konsystencji przypominającej drobną kruszonkę. Wymieszaj z cukrem i jajkiem. Delikatnie zagnieć ciasto, aż wszystkie składniki połączą się w jednolitą masę. Owiń je w folię spożywczą i odłóż na 20 minut.

Krok 2

Ostrożnie rozwałkuj ciasto na podsypanej mąką powierzchni i wyłóż nim formę do tarty o średnicy 20 cm.

Krok 3

Wierzch ciasta ponakłuwaj widelcem, przykryj papierem pergaminowym i obciąż surowym ryżem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C (piekarnik z termoobiegiem – do 160°C, oznaczenie piekarnika – 4) przez 4 minuty. Usuń ryż i papier pergaminowy i piecz przez kolejne 10 minut.

Krok 4

Aby przygotować krem, ubij jajka z cukrem i skórką z cytryny. Wymieszaj z sokiem z cytryny i połową śmietanki 30%.

Krok 5

Wylej na ciasto i ponownie włóż do piekarnika nagrzanego do 150°C (piekarnik z termoobiegiem – do 140°C, oznaczenie piekarnika – 2) na 30-40 minut. Po wyjęciu tarta powinna lekko trząść się na środku. Odłóż do wystygnięcia. Drugą połowę śmietanki 30% ubij i udekoruj nią ciasto.

Moje Ciasto

Dobra rada:

Jedz ciepłą lub zimną z dodatkiem pozostałej śmietanki 30%

5

Opinie o przepisie

  • Lucyna Kurtyka

    Lucyna Kurtyka

    Nie polecam :( Zrobilam tarte wedlug przepisu i po upieczeniu wyrzucilam ja do kosza :/

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Bugała

    Ewa Bugała

    Czy formę wysmarować margaryną?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Ornas

    Anna Ornas

    Zrobilam tarte na swieta i wyszla super! Nie jest za slodka i na dodatek szybka w przygotowaniu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Julia Markowska

    Julia Markowska

    Bardzo łatwo się ją przyrządza i jest na dodatek wyśmienita.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Chęć

    Katarzyna Chęć

    pycha!!

    Odpowiedz Odpowiedz

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tarta cytrynowaTarta cytrynowa

Aby tarta cytrynowa była smaczna przyrządza się na kruchym lub półkruchym spodzie. Ważne, by ciasto odstawić na jakiś czas do lodówki przed pieczeniem, aby delikatnie stwardniało. Powinno być elastyczne, kiedy będziesz rozkładać je w formie. Nakłuj je widelcem, na wierzchu ułóż papier do pieczenia i obciąż go ryżem lub fasolą. Dzięki temu jego powierzchnia będzie gładka, a jednocześnie równa po upieczeniu. Cytrynowy krem przygotuj z ubitych z cukrem jajek, skórki oraz soku z cytryny i śmietanki 30%. Powinien być gładki, mieć bardzo subtelny cytrynowy smak i nie być za słodki. Wystarczy go wyłożyć na wcześniej upieczony spód i jeszcze raz zapiec. Tak przygotowaną tartę często przykrywa się słodką bezą lub bitą śmietaną. Dekorację wypieku mogą stanowić plastry cytryny zamarynowane w syropie cukrowym. Jako ozdoby używa się też uprażonych na suchej patelni migdałów, startej skórki z cytryny oraz świeżych listków melisy lub mięty. Tarta cytrynowa według naszego przepisu na pewno przypadnie Ci do gustu. Życzymy smacznego.