Tarta cytrynowa przepis – Zobacz na przepisy.pl

Tarta cytrynowa

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

53

622 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

924 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1421 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

kruchy spód:

120 gramów

1 łyżeczka

80 gramów

30 gramów

220 gramów

1 sztuka

beza:

100 mililitrów

100 gramów

4 sztuki

krem cytrynowy:

60 mililitrów

200 mililitrów

2 sztuki

50 gramów

30 gramów

30 gramów

1 sztuka

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj kruchy spód. Masło ucieraj z cukrem pudrem, szczyptą soli i dodaj mąkę migdałową oraz 1 jajko. Całość mieszaj krótko aż masa zrobi się gładka. Teraz dodaj mąkę i mieszaj krótko aż do połączenia składników. Wstaw ciasto do lodówki na 1 h.

Tarta cytrynowa - Krok 1

Krok 2

Schłodzone ciasto rozwałkuj cienko, wyłóż formę do tarty o średnicy ok 24 cm, ponakłuwaj widelcem i piecz w temperaturze 170 stopni przez ok 10-15 minut aż będzie kruche i złociste.

Tarta cytrynowa - Krok 2

Krok 3

Przygotuj krem cytrynowy. Obetrzyj skórkę i wyciśnij sok z dwóch cytryn. Namocz żelatynę. W garnku zagotuj śmietanę z mlekiem. W misce utrzyj żółtka z cukrem i mąką aż masa będzie jasna. Zalej żółtka gorącym płynem mlecznym mieszając energicznie. Przelej wszystko z powrotem do garnka i podgrzewaj jeszcze kilka minut nieustannie mieszają. Gotowy krem zdejmij z ognia, dodaj masło, odciśniętą żelatynę, sok i otartą skórkę z cytryny i wymieszaj rózgą. Odstaw krem aby ostygł i stężał.

Tarta cytrynowa - Krok 3

Krok 4

Wylej krem cytrynowy na wcześniej wypieczony kruchy spód.

Tarta cytrynowa - Krok 4

Krok 5

Przygotuj bezę. Cukier z wodą gotuj aż powstanie syrop o temperaturze 120C. Aby sprawdzić temperaturę zanurz w syropie widelec, następnie dmuchnij w niego lekko. Jeśli zaczną powstawać cienkie nitki cukru to znaczy, że syrop jest gotowy. Cztery białka, ubijaj w mikserze aż powstanie piana. Następnie zacznij wlewać do białek cienkim strumieniem gorący syrop. Cały czas ubijaj aż beza ostygnie. Gotową bezę nakładaj na ciasto kruche z kremem cytrynowym.

Tarta cytrynowa - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Bezę możesz opalić palnikiem od kremu brule. Podawaj dobrze schłodzoną.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tarta cytrynowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tarta cytrynowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tarta cytrynowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tarta cytrynowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tarta cytrynowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tarta cytrynowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tarta cytrynowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tarta cytrynowaTarta cytrynowa

Tarta cytrynowa przykuwa wzrok pięknym, słonecznym kolorem i efektowną bezą, stanowiącą ukoronowanie deseru. W smaku ciasto jest przyjemnie orzeźwiające i stanowi bardzo apetyczną alternatywę dla nieco już wyświechtanych przepisów na ciężkie od nadzienia makowce i kremówki.

Dla kogo?

Uważacie, że deser nie musi być bardzo słodki? Doskonale trafiliście. W tarcie cytrynowej słodkie produkty tworzą z kwaśnym owocem perfekcyjną kompozycję.

Na jaką okazję?

Wygląda na tyle dostojnie, że śmiało można położyć ją na świątecznym stole obok piernika czy mazurka. Kto wie, może tarta cytrynowa stanie się Waszą nową, świąteczną tradycją?

Czy wiesz, że?

Ubijając białka jajek, należy zwrócić szczególną uwagę, by nie znalazła się w nich ani odrobina żółtka. Najmniejsza ilość sprawia, że zrobienie efektownej bezy jest niemożliwe.

Dla urozmaicenia:

Obawiacie się, że krem cytrynowy okaże się dla Was zbyt kwaśny? Część soku z cytryny zamieńcie na sok z wyciśniętej pomarańczy.