Tarta cytrynowa - przepis na prostą tartę z bezą | Przepisy.pl pixel

Tarta cytrynowa

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

59

698 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

983 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1621 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

kruchy spód:

120 gramów

1 łyżeczka

80 gramów

30 gramów

220 gramów

1 sztuka

beza:

100 mililitrów

100 gramów

4 sztuki

krem cytrynowy:

60 mililitrów

200 mililitrów

2 sztuki

50 gramów

30 gramów

30 gramów

1 sztuka

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj kruchy spód. Masło ucieraj z cukrem pudrem, szczyptą soli i dodaj mąkę migdałową oraz 1 jajko. Całość mieszaj krótko aż masa zrobi się gładka. Teraz dodaj mąkę i mieszaj krótko aż do połączenia składników. Wstaw ciasto do lodówki na 1 h.

Tarta cytrynowa - Krok 1

Krok 2

Schłodzone ciasto rozwałkuj cienko, wyłóż formę do tarty o średnicy ok 24 cm, ponakłuwaj widelcem i piecz w temperaturze 170 stopni przez ok 10-15 minut aż będzie kruche i złociste.

Tarta cytrynowa - Krok 2

Krok 3

Przygotuj krem cytrynowy. Obetrzyj skórkę i wyciśnij sok z dwóch cytryn. Namocz żelatynę. W garnku zagotuj śmietanę z mlekiem. W misce utrzyj żółtka z cukrem i mąką aż masa będzie jasna. Zalej żółtka gorącym płynem mlecznym mieszając energicznie. Przelej wszystko z powrotem do garnka i podgrzewaj jeszcze kilka minut nieustannie mieszają. Gotowy krem zdejmij z ognia, dodaj masło, odciśniętą żelatynę, sok i otartą skórkę z cytryny i wymieszaj rózgą. Odstaw krem aby ostygł i stężał.

Tarta cytrynowa - Krok 3

Krok 4

Wylej krem cytrynowy na wcześniej wypieczony kruchy spód.

Tarta cytrynowa - Krok 4

Krok 5

Przygotuj bezę. Cukier z wodą gotuj aż powstanie syrop o temperaturze 120C. Aby sprawdzić temperaturę zanurz w syropie widelec, następnie dmuchnij w niego lekko. Jeśli zaczną powstawać cienkie nitki cukru to znaczy, że syrop jest gotowy. Cztery białka, ubijaj w mikserze aż powstanie piana. Następnie zacznij wlewać do białek cienkim strumieniem gorący syrop. Cały czas ubijaj aż beza ostygnie. Gotową bezę nakładaj na ciasto kruche z kremem cytrynowym.

Tarta cytrynowa - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Bezę możesz opalić palnikiem od kremu brule. Podawaj dobrze schłodzoną.

2

Opinie o przepisie

  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 12.07.2021

    Można zastąpić np. mąką pszenną.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jolanta Gac

    Jolanta Gac , 11.07.2021

    Czym mogę zastąpić mąke migdałową?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tarta cytrynowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tarta cytrynowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tarta cytrynowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tarta cytrynowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tarta cytrynowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tarta cytrynowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tarta cytrynowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tarta cytrynowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tarta cytrynowaTarta cytrynowa

Tarta cytrynowa przykuwa wzrok pięknym, słonecznym kolorem i efektowną bezą, stanowiącą ukoronowanie deseru. W smaku ciasto jest przyjemnie orzeźwiające i stanowi bardzo apetyczną alternatywę dla nieco już wyświechtanych przepisów na ciężkie od nadzienia makowce i kremówki.

Dla kogo?

Uważacie, że deser nie musi być bardzo słodki? Doskonale trafiliście. W tarcie cytrynowej słodkie produkty tworzą z kwaśnym owocem perfekcyjną kompozycję.

Na jaką okazję?

Wygląda na tyle dostojnie, że śmiało można położyć ją na świątecznym stole obok piernika czy mazurka. Kto wie, może tarta cytrynowa stanie się Waszą nową, świąteczną tradycją?

Czy wiesz, że?

Ubijając białka jajek, należy zwrócić szczególną uwagę, by nie znalazła się w nich ani odrobina żółtka. Najmniejsza ilość sprawia, że zrobienie efektownej bezy jest niemożliwe.

Dla urozmaicenia:

Obawiacie się, że krem cytrynowy okaże się dla Was zbyt kwaśny? Część soku z cytryny zamieńcie na sok z wyciśniętej pomarańczy.