Tarta z truskawkami i mascarpone przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tarta z truskawkami i mascarpone

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

43 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

spód:

250 gramów

1 sztuka

3 łyżki

150 gramów

1 szczypta

masa:

400 gramów

3 łyżki

0.5 sztuki

500 gramów

150 mililitrów

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do miski przesiewamy mąkę. Wbijamy jajko.

Tarta z truskawkami i mascarpone - Krok 1

Krok 2

Następnie dodajemy zimne, pokrojone w kostkę masło, sól oraz cukier puder.

Tarta z truskawkami i mascarpone - Krok 2

Krok 3

Całość zagniatamy, aż powstanie kruszonka. Formujemy kulę i wkładamy ją na 30 min do lodówki. Po tym czasie wykładamy nią spód formy i dziurkujemy widelcem. Spód tarty pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C ok. 25 min.

Tarta z truskawkami i mascarpone - Krok 3

Krok 4

Truskawki myjemy i przekrawamy na pół. Następnie dodajemy konfiturę oraz sok z cytryny. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 20 min do lodówki.

Tarta z truskawkami i mascarpone - Krok 4

Krok 5

Do miski przekładamy mascarpone i wlewamy śmietankę. Dodajemy cukier i ubijamy na sztywną i puszystą masę.

Tarta z truskawkami i mascarpone - Krok 5

Krok 6

Powstałą masą nadziewamy tartę i dekorujemy ją truskawkami.

Tarta z truskawkami i mascarpone - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tarta z truskawkami i mascarpone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tarta z truskawkami i mascarpone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tarta z truskawkami i mascarpone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tarta z truskawkami i mascarpone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tarta z truskawkami i mascarpone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tarta z truskawkami i mascarpone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tarta z truskawkami i mascarpone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tarta z truskawkami i mascarpone - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pełna składników odżywczych i chrupiąca – taka powinna być idealna fasolka szparagowa. Kluczowy okazuje się proces gotowania. Sprawdź nasze porady i ciesz się fasolką w jej najsmaczniejszym wydaniu.

Czytaj więcej

Soczysty, orzeźwiający, idealny na lato – taki właśnie jest arbuz! Czy wiesz, jak pokroić arbuza, by nie zrobić zbędnego bałaganu w kuchni? Jest na to, co najmniej kilka sprytnych sposobów.

Czytaj więcej