Tarta z truskawkami i mascarpone
NOWY PRZEPIS
łatwe
301 osób zapisało

Składniki
spód:
250 gramów
1 sztuka
3 łyżki
150 gramów
1 szczypta
masa:
400 gramów
3 łyżki
0.5 sztuki
500 gramów
150 mililitrów
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do miski przesiewamy mąkę. Wbijamy jajko.

Krok 2
Następnie dodajemy zimne, pokrojone w kostkę masło, sól oraz cukier puder.

Krok 3
Całość zagniatamy, aż powstanie kruszonka. Formujemy kulę i wkładamy ją na 30 min do lodówki. Po tym czasie wykładamy nią spód formy i dziurkujemy widelcem. Spód tarty pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C ok. 25 min.

Krok 4
Truskawki myjemy i przekrawamy na pół. Następnie dodajemy konfiturę oraz sok z cytryny. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 20 min do lodówki.

Krok 5
Do miski przekładamy mascarpone i wlewamy śmietankę. Dodajemy cukier i ubijamy na sztywną i puszystą masę.

Krok 6
Powstałą masą nadziewamy tartę i dekorujemy ją truskawkami.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Podobne przepisy
Planujecie danie z gotowanej dyni i zastanawiacie się, jak ugotować dynię, żeby smakowała wybornie? Sprawdźcie, jak gotować dynię, żeby zachować jej smak, kolor i zapach.
Czytaj więcejJak uprażyć orzechy? Do tej czynności przydadzą się patelnia albo piekarnik. Jak uprażyć orzechy włoskie, a jak zabrać się za laskowe lub fistaszki? Wszystkiego dowiesz się z naszego krótkiego poradnika dotyczącego prażenia orzechów.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tarta z truskawkami i mascarpone
Szukasz przepisu na tartę, która niebiańsko smakuje, a do tego wygląda naprawdę elegancko? Jesteś we właściwym miejscu. Krucha tarta z truskawkami i mascarpone uświetni zarówno leniwe popołudnie spędzane na własnym tarasie, jak i uroczyste spotkanie w gronie najbliższych. Nie masz dużego doświadczenia w kuchni? Nic nie szkodzi! Dzięki naszym wskazówkom i instrukcji krok po kroku przygotujesz efektowny deser bez żadnych potknięć.
Dla kogo?
Uwielbiasz połączenie kruchego ciasta i kremowego nadzienia? Tarta z mascarpone prawdopodobnie już po pierwszym kęsie stanie się twoim numerem jeden. Dodaj truskawki, które wspaniale uzupełniają nadzienie, a do tego sprawiają, że deser prezentuje się wyjątkowo kusząco.
Na jaką okazję?
Świeże truskawki sprawiają, że tarta wydaje się być przysmakiem sezonowym. Faktycznie, podczas letniego, wakacyjnego podwieczorku będzie smakować pierwszorzędnie. Jeśli nie masz truskawek, zamień je np. na borówki. Nadal będzie pysznie! Taki wypiek z powodzeniem zastąpi tort podczas przyjęcia urodzinowego.
Czy wiesz, że?
Aby spód tarty wyszedł idealnie kruchy, masło musi być mocno schłodzone. Podczas pieczenia warto ułożyć na nim groch lub jabłka, by dodatkowo go obciążyć. Dzięki temu prostemu trikowi tarta będzie miała idealny kształt i strukturę.
Dla urozmaicenia:
Jak zostało wspomniane, można próbować łączyć kremowe nadzienie z różnymi owocami. Dojrzałe maliny też będą wspaniale kontrastować z białym kremem. Masę do tarty przygotujesz również na bazie ricotty.