Tarta z truskawkami i mascarpone
NOWY PRZEPIS
łatwe
72 osoby zapisały

Składniki
spód:
250 gramów
1 sztuka
3 łyżki
150 gramów
1 szczypta
masa:
400 gramów
3 łyżki
0.5 sztuki
500 gramów
150 mililitrów
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do miski przesiewamy mąkę. Wbijamy jajko.
Krok 2
Następnie dodajemy zimne, pokrojone w kostkę masło, sól oraz cukier puder.
Krok 3
Całość zagniatamy, aż powstanie kruszonka. Formujemy kulę i wkładamy ją na 30 min do lodówki. Po tym czasie wykładamy nią spód formy i dziurkujemy widelcem. Spód tarty pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C ok. 25 min.
Krok 4
Truskawki myjemy i przekrawamy na pół. Następnie dodajemy konfiturę oraz sok z cytryny. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 20 min do lodówki.
Krok 5
Do miski przekładamy mascarpone i wlewamy śmietankę. Dodajemy cukier i ubijamy na sztywną i puszystą masę.
Krok 6
Powstałą masą nadziewamy tartę i dekorujemy ją truskawkami.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Podobne przepisy
Przygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!
Czytaj więcejBananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?
Czytaj więcej