Tarta z truskawkami i mascarpone przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tarta z truskawkami i mascarpone

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

heart
142 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

90 osób wydrukowało

Pobierz pdf

359 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

spód:

250 gramów

1 sztuka

3 łyżki

150 gramów

1 szczypta

masa:

400 gramów

3 łyżki

0.5 sztuki

500 gramów

150 mililitrów

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do miski przesiewamy mąkę. Wbijamy jajko.

Tarta z truskawkami i mascarpone - Krok 1

Krok 2

Następnie dodajemy zimne, pokrojone w kostkę masło, sól oraz cukier puder.

Tarta z truskawkami i mascarpone - Krok 2

Krok 3

Całość zagniatamy, aż powstanie kruszonka. Formujemy kulę i wkładamy ją na 30 min do lodówki. Po tym czasie wykładamy nią spód formy i dziurkujemy widelcem. Spód tarty pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C ok. 25 min.

Tarta z truskawkami i mascarpone - Krok 3

Krok 4

Truskawki myjemy i przekrawamy na pół. Następnie dodajemy konfiturę oraz sok z cytryny. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 20 min do lodówki.

Tarta z truskawkami i mascarpone - Krok 4

Krok 5

Do miski przekładamy mascarpone i wlewamy śmietankę. Dodajemy cukier i ubijamy na sztywną i puszystą masę.

Tarta z truskawkami i mascarpone - Krok 5

Krok 6

Powstałą masą nadziewamy tartę i dekorujemy ją truskawkami.

Tarta z truskawkami i mascarpone - Krok 6
1

Opinie o przepisie

  • Uleńka

    Uleńka , 19.05.2023

    Zrobiłam i nie żałuję. Goście na imieninach byli zachwyceni. Polecam ten przepis

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tarta z truskawkami i mascarpone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tarta z truskawkami i mascarpone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tarta z truskawkami i mascarpone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tarta z truskawkami i mascarpone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tarta z truskawkami i mascarpone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tarta z truskawkami i mascarpone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tarta z truskawkami i mascarpone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tarta z truskawkami i mascarpone - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tarta z truskawkami i mascarponeTarta z truskawkami i mascarpone

Szukasz przepisu na tartę, która niebiańsko smakuje, a do tego wygląda naprawdę elegancko? Jesteś we właściwym miejscu. Krucha tarta z truskawkami i mascarpone uświetni zarówno leniwe popołudnie spędzane na własnym tarasie, jak i uroczyste spotkanie w gronie najbliższych. Nie masz dużego doświadczenia w kuchni? Nic nie szkodzi! Dzięki naszym wskazówkom i instrukcji krok po kroku przygotujesz efektowny deser bez żadnych potknięć.

Dla kogo?

Uwielbiasz połączenie kruchego ciasta i kremowego nadzienia? Tarta z mascarpone prawdopodobnie już po pierwszym kęsie stanie się twoim numerem jeden. Dodaj truskawki, które wspaniale uzupełniają nadzienie, a do tego sprawiają, że deser prezentuje się wyjątkowo kusząco.

Na jaką okazję?

Świeże truskawki sprawiają, że tarta wydaje się być przysmakiem sezonowym. Faktycznie, podczas letniego, wakacyjnego podwieczorku będzie smakować pierwszorzędnie. Jeśli nie masz truskawek, zamień je np. na borówki. Nadal będzie pysznie! Taki wypiek z powodzeniem zastąpi tort podczas przyjęcia urodzinowego.

Czy wiesz, że?

Aby spód tarty wyszedł idealnie kruchy, masło musi być mocno schłodzone. Podczas pieczenia warto ułożyć na nim groch lub jabłka, by dodatkowo go obciążyć. Dzięki temu prostemu trikowi tarta będzie miała idealny kształt i strukturę.

Dla urozmaicenia:

Jak zostało wspomniane, można próbować łączyć kremowe nadzienie z różnymi owocami. Dojrzałe maliny też będą wspaniale kontrastować z białym kremem. Masę do tarty przygotujesz również na bazie ricotty.